Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο στην Ιτέα


Πρόγραμμα
Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού
«Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο»
4,5,6 & 7 Ιουλίου 2012
Δημοτική Ενότητα Ιτέας
 
Τετάρτη 4 Ιουλίου
21.00 Έναρξη Φεστιβάλ
(αίθουσα Αφων Ι. Αναγνωστάκου
– παραλία Ιτέας, πλησίον Λιμεναρχείου) - Χαιρετισμοί

21.30 Ομιλία με θέμα «Τέχνη και Ψυχική Υγεία», Δέσποινα Παπαϊωάννου, Εικαστική Θεραπεύτρια, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας

Στόχος: η ευαισθητοποίηση της κοινότητας, η ...κατανόηση του έργου που επιτελεί η τέχνη στην ψυχική υγεία και πως τελικά αυτή συντελεί στην καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας, αλλά και στην κοινωνικοποίηση των ψυχικά ασθενών μέσα από τη συμμετοχή τους σε δράσεις.

- Κέρασμα με παραδοσιακά γλυκά από το Κ.Α.Π.Η. Ιτέας

Πέμπτη 5 Ιουλίου

21.00 Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με γενικό τίτλο “√ΑΝΘΡΩΠΟΣ”

(αίθουσα Κολοβού – πρώην ΕΛΤA, πλαζ ΜΙΑΜΙ)

Η εικαστική ομάδα Template Life σας προσκαλεί να «ταξιδέψετε» με τη δική της δράση για αισιοδοξία μέσα από εικόνες που παραθέτουν την απαράμιλλη συνύπαρξη ανθρώπου-φύσης.

«Με βαθιά αίσθηση της δύσκολης κοινωνικοπολιτικής περιόδου που διανύουμε ως πολίτες μιας υπερήφανης χώρας, η ομάδα Template Life στηρίζει και παρουσιάζει τη θετική πλευρά της καθημερινότητας μας.

Με κύριο κίνητρο μας την αντίληψη για θετική δράση, εμπνευστήκαμε από τις βάσεις της οντότητας μας. Γυρίσαμε στη φύση! Αυτή που μας δίδαξε ότι μπορούμε και οφείλουμε να επιβιώνουμε με τα ελάχιστα, γιατί επί της ουσίας μόνο αυτά χρειαζόμαστε. Γυρίσαμε στις ρίζες μας! Ψάξαμε βαθιά στα χώματά μας και ανακαλύψαμε εκ νέου «δέντρα» που μας δίνουν «τροφή» και «δέντρα» που μας προστατεύουν από τις κακουχίες κάτω από των ίσκιο των δροσερών κλαδιών τους.

Βρίσκοντας τις «ρίζες», ανακαλύψαμε των άνθρωπο και τη δύναμη που κρατάει στα χέρια του και μέσα από την ανάγκη για αναπτέρωση του ηθικού μας, δέσαμε με γερά δεσμά την αλυσίδα ΡΙΖΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ.»

Χριστιάνα Πετουσάκη|φωτογράφος-καθ. φωτογραφικών τεχνών

- Κέρασμα με παραδοσιακά γλυκά από το Κ.Α.Π.Η. Ιτέας

22.00 Χορευτικές εκδηλώσεις, από τον Μουσικοχορευτικό & Λαογραφικό Όμιλο Ιτέας «Το Χοροστάσι» (παραλία Ιτέας)
 
Παρασκευή 6 Ιουλίου

21.30 Καλοκαιρινή Προβολή Ταινίας

«Το δένδρο που πληγώναμε», Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας,

προαύλιος χώρος του Κυρακοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Ιτέας

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Παίζουν : Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μιοτέρης, Μαρίνα Δεληβοριά, Τάκης Αγόρης, Δήμος Αβδελιώδης

Υπόθεση:

Χίος, γύρω στο 1960, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η φιλία μεταξύ δυο αγοριών χαλάει, χωρίς να το θέλουν, εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού. Ξανασυναντιούνται στα μέσα του καλοκαιριού και περνούν μαζί ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, έρχεται γρήγορα πριν καλά-καλά το καταλάβουν.

Πληροφορίες για την ταινία:

Η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έλαβε την ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας στη Μπερλινάλε, τον Χρυσό Ελέφαντα Καλύτερης Ταινίας και τον Αργυρό Ελέφαντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί, ενώ συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.

Σάββατο 7 Ιουλίου

19.00 Μουσικοχορευτική παράσταση, «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο…η ζωή μου όλη», Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. Ν. Φωκίδας και εορταστική εκδήλωση με φαγητό, μουσική και χορό, στο Κυριακοπούλειο – Ηλιοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ιτέας.

Η μουσικοχορευτική παράσταση υποστηρίζεται από τα Θεραπευτικά Προγράμματα Ψυχαγωγίας «Το Ταξίδι του Ηρώα» που επικεντρώνονται στο να προσφέρουν μέσω της δραματοθεραπείας, της Τέχνης και του Πολιτισμού, τα μέσα για την ψυχοκοινωνική ένταξη και την αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η φιλοσοφία των προγραμμάτων εστιάζεται στην ιδέα ότι κάθε άνθρωπος είναι ένας Ήρωας που καλείται στο ταξίδι της ζωής του να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με διάφορες δυσκολίες και εμπόδια. Τα προγράμματα κατά τη λειτουργία τους στηρίζονται στην αξιολόγηση και την ανάλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι θεραπευόμενοι και οι εργαζόμενοι στα θέματα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, την έκφραση, τη συναλλαγή με τον Εαυτό και τους Άλλους, στη διερεύνηση, ανάδυση, καλλιέργεια και αξιοποίηση των καλλιτεχνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων τους.

22.00 Παιδική Θεατρική Παράσταση με τίτλο «Το φαγητό θα κρυώσει» & Χορογραφία hip - hop, από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ιτέας «Ομάδα Φίλων Τέχνης» (Παραλία Ιτέας – η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα)

Όλες τις ημέρες από Τετάρτη 4 έως Κυριακή 8 Ιουλίου στην αίθουσα Αφων Ι. Αναγνωστάκου στην παραλιακή οδό της Ιτέας (πλησίον Λιμεναρχείου), θα μπορείτε να απολαύσετε:

- έκθεση γλυπτών του Παναγιώτη Χαβιαρά

- Φωτογραφίες αρχείου από τον Σύλλογο “Καρτερία” με τίτλο «Γκριμάτσες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο» και τον Σύλλογο Συνταξιούχων με θέμα «Ναυτοπρόσκοποι και Ιτέα, Ελάτε να θυμηθούμε τα παλιά»

- προβολή σλάιντς με φωτογραφίες από την Φωκίδα, από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ιτέας «Ο Δεσμός»

- παραδοσιακά γλυκίσματα από το Κ.Α.Π.Η. Ιτέας



Στην αίθουσα Κολοβού (πρώην ΕΛΤΑ) από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Ιουλίου θα μπορείτε να δείτε την φωτογραφική έκθεση της εικαστικής ομάδας Template Life με γενικό τίτλο “√ΑΝΘΡΩΠΟΣ” που σας προσκαλεί να «ταξιδέψετε» με τη δική της δράση για αισιοδοξία μέσα από εικόνες που παραθέτουν την απαράμιλλη συνύπαρξη ανθρώπου-φύσης.



Οι αίθουσες θα είναι ανοιχτές Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή απόγευμα από 20.00 έως 23.00 και τα πρωινά Σαββάτου και Κυριακής από 10.30 έως 14.00.


Μπορείτε να δείτε τον χάρτη με τις ακριβείς τοποθεσίες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο παρακάτω link:

https://maps.google.gr/maps/ms?msid=200355657443717165365.0004c349cc29e0ffdd7d0&msa=0&ll=38.431774,22.428739&spn=0.00832,0.021007



Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας σας προσκαλεί στη μουσικοχορευτική παράσταση, «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο…η ζωή μας όλη» που προετοίμασαν οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας.

Η μουσικοχορευτική παράσταση, αποτελεί μέρος του Καλοκαιρινού τριήμερου Φεστιβάλ «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» που συνδιοργανώνει η Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ με το Δήμο Δελφών και Πολιτιστικούς και Καλλιτεχνικούς Συλλόγους της Ιτέας και είναι αφιερωμένο στη τέχνη και το πολιτισμό. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης &Ενημέρωσης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας στην Φωκίδα (ΕΣΠΑ 2007 – 2013).

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Κυριακοπούλειο - Ηλιοπούλειο Πνευματικό ...

Κέντρο της Ιτέας στις 7 Ιουλίου 2012, ώρα 19.00 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εορταστική εκδήλωση που θα περιλαμβάνει φαγητό, μουσική, και χορό.


Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε προκαταβολικά για την παρουσία σας κι ευχόμαστε ολόψυχα να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών, να γίνουμε άξιοι κοινωνοί της τέχνης και να προσφέρουμε από καρδιάς, ένα μήνυμα, αγάπης, χαράς και αισιοδοξίας, σαν ένα φυλακτό για τις καλές και τις κακές ημέρες που είναι μπροστά μας.





Με εκτίμηση


Τα Μέλη & οι εργαζόμενοι


Της Ε.Κ.Ψ Ψ.Υ Ν. Φωκίδας

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζουμε στη μουσικοχορευτική παράσταση, «Λατέρνα φτώχεια και φιλότι-

μο…η ζωή μου όλη» των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας. Η Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1981, δημιουργώντας τις ρίζες της από το 1964, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. H Εταιρία προωθεί την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική απασχόληση και την ενσωμάτωση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας το σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και την ισοτιμία τους ως πολίτες.

Η μουσικοχορευτική παράσταση, αποτελεί μέρος του Καλοκαιρινού τετραήμερου Φεστι-

βάλ «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» που συνδιοργανώνει η Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ με το Δήμο Δελφών και είναι αφιερωμένο στη τέχνη και το πολιτισμό. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας στην Φωκίδα (ΕΣΠΑ 2007 – 2013). Γενικός σκοπός του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης

είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και η προώθηση της

κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και η πρόληψη

των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών

στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.

Βασικοί στόχοι του τετραήμερου Φεστιβάλ είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του

γενικού πληθυσμού μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό σε θέματα ψυχικής υγείας. Στα

πλαίσια της αγωγής και ευαισθητοποίησης στις Κοινότητας ενάντια στην προκατάληψη και

το στίγμα, έχει καταδειχτεί ότι είναι μέγιστη η λειτουργία που μπορεί να προσφέρει η τέ-

χνη που στηρίζεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, των ομάδων και των κοινοτήτων

που διαβιούν σε αυτή. Η μουσικοχορευτική παράσταση υποστηρίζεται από τα Θεραπευτι-

κά Προγράμματα Ψυχαγωγίας «Το Ταξίδι του Ηρώα» που επικεντρώνονται στο να προσφέ-

ρουν μέσω της δραματοθεραπείας, της Τέχνης και του Πολιτισμού, τα μέσα για την ψυχο-

κοινωνική ένταξη και την αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η

φιλοσοφία των προγραμμάτων εστιάζεται στην ιδέα ότι κάθε άνθρωπος είναι ένας Ήρωας

που καλείται στο ταξίδι της ζωής του να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με διάφορες

δυσκολίες και εμπόδια. Τα προγράμματα κατά τη λειτουργία τους στηρίζονται στην αξιολό-

γηση και την ανάλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι θεραπευόμενοι και οι εργα-

ζόμενοι στα θέματα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, την έκφραση, τη

συναλλαγή με τον Εαυτό και τους Άλλους, στη διερεύνηση, ανάδυση, καλλιέργεια και αξιο-

ποίηση των καλλιτεχνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων τους. Στα πλαίσια της προώθησης

των στόχων κεντρικό σημείο καταλαμβάνει η σύνδεση των θεραπευομένων και των θερα-

πευτών με το έργο που σχεδιάζεται από κοινού, προκειμένου να προωθούνται θεραπευτι-

κές εργασίες κατά την καθημερινή τους ζωή, η υλοποίηση γιορτών και άλλων καλλιτεχνι-

κών εκδηλώσεων. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ως θεραπευτικό μέσο διευκολύνουν την

προώθηση, σύνδεση και αξιοποίηση των δεξιοτήτων, με τα θέματα της ψυχαγωγίας και της

κοινωνικοποίησης. Στα χρόνια που πέρασαν τα Προγράμματα στους χώρους που εφαρμό-

στηκαν αποδίδουν τα αναμενόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα. Μέσα από τις νέες αυτές

και ευχάριστες εξελίξεις, ένας νέος δρόμος ξετυλίγεται που μπορεί να δώσει σάρκα και

οστά στο όραμα της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. για την προάσπιση της υγείας και ευημερίας των ατόμων

με ψυχοκοινωνικά προβλήματα..

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχια-

τρικής και Ψυχικής Υγείας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Εθνικής Αντιστάσεως 13, Άμφισσα, Τ.Κ. 331 00

Τηλ. 22650 22924 - 22650 22600, Φαξ. 22650 22600

Email: ekpsfokilog@gmail.com & ekpsfoki@otenet.gr

www.ekpse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου