Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ενημέρωση για τις εγγραφές στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας»


      Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΦΩΚΙΔΑΣ

       ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
 «Ενημέρωση για τις εγγραφές στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας».
   Το Μουσικού Σχολείο Άμφισσας ξεκίνησε τη λειτουργία από τη  σχολική χρονιά 2010-2011 στο νομό μας και συγκεκριμένα στην πόλη της Άμφισσας.
Με την ευκαιρία των εγγραφών των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου στο σχολικό έτος 2012-2013 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για το θεσμό των Μουσικών Σχολείων. Ήδη λειτουργούν με επιτυχία  42 συνολικά  Μουσικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης που  λειτούργησε για πρώτη φορά  το 1988. 
      Στο Μουσικό Σχολείο, ( Μουσικό Γυμνάσιο και Γενικό Μουσικό Λύκειο ), διδάσκονται όλα τα...
μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Έτσι, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι συμμαθητές τους των άλλων σχολείων, σχετικά με τη συνέχεια των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
      Όμως, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ατομικά και συλλογικά ,  που τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν έναν ακόμα τομέα, με πολλές διεξόδους επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας, εφ' όσον βέβαια το επιθυμούν.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο όταν το αποφασίσουν.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εξετάζονται κάθε σχολικό έτος στα μαθήματα Γενικής και Μουσικής Παιδείας. Μαθητής που δεν προάγεται, μετεγγράφεται υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο.
Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Μουσικό Λύκειο ή να εγγραφούν σε άλλο Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ.
      Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) έχουν τη δυνατότητα :
1)      Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, σε οποιαδήποτε σχολή, τομέα ή κλάδο & ειδίκευση επιθυμούν.
2)      Να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση, έχοντας τα εφόδια που χρειάζονται.
3)      Να λάβουν τα Κρατικά Πτυχία Μουσικών Ειδικοτήτων,  αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Γενικό Μουσικό Λύκειο, που είναι οι μόνοι διαβαθμισμένοι τίτλοι μουσικής, αφού χορηγούνται μετά το Λύκειο.
4)      Να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν, σε επαγγελματικό επίπεδο.
      Πάνω απ' όλα όμως, η Μουσική Παιδεία, επειδή διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα, είναι απαραίτητη για τον καθένα. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως η δωρεάν παροχή και της Μουσικής Παιδείας σε αυτούς τους μαθητές είναι προνόμιο γι' αυτούς, αλλά και για την κοινωνία μας, η οποία αποκτά στελέχη με δεξιότητες και ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, πρόσωπα ικανά να χαίρονται τους καρπούς της τέχνης και μέσω αυτής να αντικρίζουν την αλήθεια.
      Τα μαθήματα αρχίζουν στις 8.00 το πρωί και τελειώνουν  στις 15.00 το μεσημέρι, με ένα μεγάλο διάλειμμα  στις 13.25 για το δωρεάν προσφερόμενο πλήρες γεύμα. Έτσι, οι μαθητές μας παραμένουν στο σχολείο μία (1) ώρα περίπου επιπλέον την ημέρα από τους μαθητές των  υπολοίπων σχολείων.
     
       Η μεταφορά των μαθητών είναι δωρεάν και πραγματοποιείται με μισθωμένα οχήματα ( λεωφορεία, ταξί ), από και προς τον τόπο κατοικίας τους. (Στο Μουσικό Σχολείο μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από όλο το νομό.)
    Για να εγγραφεί κάποιος μαθητής στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου, πρέπει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς όπως ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή των υποψηφίων μαθητών γίνεται από επιτροπή εκπαιδευτικών που προσπαθούν να διαπιστωθεί από αυτούς η μουσική αντίληψη  του μαθητή.
      Θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές είναι:  α) Ρυθμός, β) Ακουστική ικανότητα, γ) Φωνητική ικανότητα, δ) Διάκριση ηχοχρωμάτων και ε) Προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της κατωτέρας σχολής.
      Δεν είναι απαραίτητο, ο υποψήφιος να γνωρίζει μουσική.
      Για να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία ο μαθητής, ο γονέας-κηδεμόνας του πρέπει να προσέλθει στο γραφείο της Δ/νσηςτου Μουσικού Σχολείου Άμφισσας και να υποβάλλει αίτηση από 10 Μαΐου  2012   μέχρι 31 Μαΐου  2012  και ώρες 10.00 - 12.00 κάθε εργάσιμη μέρα.
      Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ.: 2265022995 & 2265023886 και στην  εξής ηλεκτρονική διεύθυνση  (e-mail) : mail@gym-mous-amfiss.fok.sch.gr
           Οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ Τάξη του Μουσικού Σχολείου (Γυμνασίου) Άμφισσας  θα διενεργηθούν στα μέσα Ιουνίου 2012. Η ακριβής ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί εντός του πρώτου Δεκαήμερου του Ιουνίου 2012.
 Το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας στεγάζεται επί της οδού Φρουρίου 47, πίσω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας
Το Μουσικό Σχολείο: 
*      Συνδυάζει τη Γενική Παιδεία που παρέχουν όλα τα σχολεία με τη Μουσική Παιδεία που παρέχει μόνο το Μουσικό Σχολείο.
*      Έχει ολιγομελή τμήματα μαθητών σε κάθε τάξη.
*      Διδάσκει Ευρωπαϊκή και Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική δίνοντας ίση σημασία και στα δύο μέρη.
*      Με τη διδασκαλία του Θεάτρου, των Καλλιτεχνικών και της Ιστορίας της Τέχνης συμπληρώνει την καλλιέργεια των μαθητών.
*      Είναι εστία πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις Μουσικής, Θεατρικών Παραστάσεων. Εκπαιδευτικών Επισκέψεων, σε άμεση επικοινωνία με το κοινωνικό περιβάλλον.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΑΣΗΜΙΝΑ Ν. ΚΑΡΡΑ

 ΠΕ16.01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου