Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Cine Itea : Την Παρασκευή «Τζέιν Έϊρ»


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 6/4 στις 9μμ στο Δημαρχείο Ιτέας
«Τζέιν Έϊρ»
Σκηνοθεσία: Κάρι Φουκουνάκα
Παίζουν: Μία Βασικόφσκα, Μάϊκλ Φασμπέντερ, Τζέιμι Μπελ, Τζούντι Ντεντς
Βρετανία/ΗΠΑ, 2011 Διάρκεια: 120’
Ημερομηνία Α΄ προβολής: Νοέμβριος 2011

Η «Τζέιν Εϊρ» το πολυδιαβασμένο κλασσικό μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ μεταφέρεται και πάλι στη μεγάλη οθόνη σε μια από τις καλύτερες διασκευές....
Υπόθεση
 Η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η ιστορία ενός ορφανού κοριτσιού που γίνεται γκουβερνάντα, παλεύει για να σταθεί στα πόδια της και βρίσκει την αγάπη σε μια στοιχειωμένη έπαυλη. Η Τζέιν δεν έχει οικογένεια και φίλους και δεν την έχει στηρίξει κανείς στη ζωή της. Το κάθε τι που καταφέρνει οφείλεται στη δική της προσπάθεια και στο αίσθημα αυτοσεβασμού που διαθέτει.
Η «Τζέιν Εϊρ» αποτελεί ένα μυθιστόρημα πρωτοπόρο για την εποχή του, αφού την εποχή που γράφτηκε (1847) οι γυναίκες και ιδίως αυτές που ανήκαν στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, έπρεπε να είναι σεμνές, λιγομίλητες και εξαρτημένες από τους συζύγους ή τις οικογένειές τους, ενώ η Τζέιν προσπαθεί να αποκτήσει και να επιβάλει την ελευθερία της.
Ο νεαρός αμερικανός (με γιαπωνέζικη και σουηδική καταγωγή!) σκηνοθέτης Φουκουνάκα καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμοσφαιρική, εξαίσια φωτογραφημένη ταινία δείχνοντας ένα γεμάτο σκιές και τρομακτικά περάσματα Θορνφιλντ που περιβάλλεται από αφιλόξενα, ομιχλώδη τοπία, αλλά και ένα ανοιξιάτικο, ανθισμένο τοπίο. Έτσι έφτιαξε έναν απόλυτα ταιριαστό κόσμο για να στεγάσει την ιστορία του, με τη συμβολή και της υποβλητικής μουσικής του Ντάριο Μαριανέλι, αποφεύγοντας την οπτική μονοτονία των ταινιών εποχής. Εξαιρετικές οι ερμηνείες των ηθοποιών και ιδιαίτερα των πρωταγωνιστών: της Μια Βασίκοφσκα (Τζέιν) και του Μ. Φασμπέντερ (Ρότσεστερ).
Η νέα απόδοση της συγκινητικής ιστορίας της Τζέιν Εϊρ στέκεται ισότιμα πλάι σ' εκείνη του 1944, την καλύτερη μέχρι σήμερα διασκευή του έργου, με τις αξέχαστες ερμηνείες του Ορσον Γουέλς και της Τζόαν Φοντέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου