Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

¨Τσουνάμι¨έπληξε τη παραλιακή Δωρίδα!

Ισχυρό ¨τσουνάμι¨ 9 μποφόρ χτύπησε χθες το απόγευμα για 4 ώρες κομμάτι της παραλιακής Δωρίδας , προκαλώντας μεγάλες ζημιές.
Οι ισχυροί άνεμοι  σήκωσαν τεράστια κύματα με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας σε κάποια σημεία να εισχωρήσουν δεκάδες μέτρα μέσα στη ξηρά.
Η ζώνη που επλήγει περισσότερο ήταν από Σεργούλα μέχρι Άγιο Σπυρίδωνα και τα ενδιάμεσα χωριά Γλύφα, Τριζόνια , και Χάνια...


Όσοι δρόμοι ήταν πλησίον  της θάλασσας σκεπαστήκαν κυριολεκτικά από πέτρες και άμμο που μετέφερε τα μεγάλα κύματα .
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος δίπλα από τη μεγάλη παραλία της Σεργούλας , που οι περισσότεροι Δωριείς έχουν κολυμπήσει τους καλοκαιρινούς μήνες , σχεδόν σκεπάστηκε με βότσαλα, πέτρες, άμμο και ενσωματώθηκε  με την παραλιακή αμμουδιά !

Σε πάρα πολλά παραλιακά σπίτια και καφενεία των παραπάνω χωριών το νερό της θάλασσας έφτασε μέχρι τα υπόγειά τους, ενώ στη Σεργούλα δελφίνι βρέθηκε … ανάμεσα στα σπίτια !
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και πάρα πολλά μικρά σκάφη και βάρκες που ήταν αγκυροβολημένες στα λιμάνια των χωριών και ιδιαίτερα στη μαρίνα των Τριζονίων.

Επιτόπου βρέθηκαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης , οι Αντιδήμαρχοι Κ.Αντωνόπουλος και Ανδ.Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγ. Ζέτος και οι Πρόεδροι του χωριών  όπου μαζί με πολίτες προχώρησαν σε πρώτες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.
Αύριο Πέμπτη , μετά από επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος με την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή , θα σταλούν μηχανήματα της Περιφέρειας για διάνοιξη των δρόμων και αποκατάσταση άλλων ζημιών.
 http://dorida.blogspot.com/2012/04/blog-post_387.html

1 σχόλιο:

  1. Χρειάζεται προσοχή ποιες λέξεις χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε καταστάσεις.

    Τσουνάμι είναι μεγάλο παλιρροϊκό κύμα που προκαλείται από σεισμό, ο οποίος έχει επίκεντρο στη θάλασσα. Το τσουνάμι είναι συνήθως ένα και πάντως δε μπορεί να διαρκεί 4 ώρες!! Ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, λόγω μεγάλου όγκου μεταφερόμενων υδάτων, ενώ ταξιδεύει και με ταχύτητες της τάξης των εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά ώρα.

    Οι άνεμοι σηκώνουν άλλου είδους κύματα, πολύ συνηθισμένα και συνήθως όχι καταστροφικά. Τέτοια ήταν τα κύματα που έπληξαν τη Δωρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή