Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Συνεδρίαση επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Συνεδριάζει  στις 14/03/2012, ημέρα TΕΤΑΡΤΗ και ώρα 10:30 π.μ.   στην αίθουσα συνεδριάσεων της  Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Πλατ. Ελευθερίας 3, 1ος όροφος), η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Τα θέματα που αφορούν την Φωκίδα είναι τα :...


ΘΕΜΑ 7ο: Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) λατομείου μαρμάρων της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΗ – ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗ στη θέση «ΣΠΗΛΙΑ» περιοχής Δροσάτου Δ.Ε. Ευπαλίου Δήμου Δωρίδας Ν. Φωκίδας.
Εισηγητής : Ο Προϊστάμενος του Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζής Αντώνης.

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)   για την ανανέωση ισχύος της με αρ. πρωτ. 106842/5-3-03 Κ.Υ.Α. Ε.Π.Ο. που αφορά σε λατομείο αδρανών υλικών και συνοδών έργων της «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ Γ. Θ. ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» στην περιοχή Δήμου Δελφών, Περ. Στερεάς Ελλάδας. 
Εισηγητής : Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζής Αντώνης.


Εισήγηση:


ΘΕΜΑ : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση ισχύος της  με αριθμ. πρωτ.  106842/5-3-03  Κ.Υ.Α. Ε.Π.Ο.  που  αφορά σε λατομείο αδρανών υλικών και συνοδών έργων της «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ Γ.Θ. ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»  στην περιοχή Δήμου Δελφών,  Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας
ΣΧΕΤΙΚΑ :
1.    Το με αριθμ. πρωτ. 134212/3229/02-12-2011 έγγραφο του Υπουργείου ΠΕΚΑ/ Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος/Δ/νση Περ/κου Σχεδιασμού/Τμήμα Γεν. Περ/κων Θεμάτων. 

2.    Το με αριθμ. πρωτ. 9194/57/26-01-2012 έγγραφο εντολής προς δημοσίευση της  ΜΠΕ από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης  Στερεάς Ελλάδας.

I.     ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1.    Φορέας  του έργου  :  «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ Γ.Θ. ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»  
Υπεύθυνος : Γ.Θ. Μπαρτσώτας                      
      Δ/νση : Βουνιχώρα Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας,  Τηλ. : 2265065203

2.    Μελετητής : Γρηγόριος Α. Μπράχος
    Μεταλλειολόγος – Μεταλλουργός
      Δ/νση : Β. Καψάλη 46,  351 00  Λαμία, Τηλ. : 2231033708
     
Με την παρούσα μελέτη ζητείται η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για το λατομείο αδρανών υλικών και συνοδών έργων της εταιρείας «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ Γ.Θ. ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»  στη θέση «Σκροβούλι» Τ.Κ. Βουνιχώρας Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Ο λατομικός χώρος βρίσκεται εκτός λατομικής περιοχής, δεδομένου ότι στο Ν. Φωκίδας δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.
Οι περιβαλλοντικοί όροι εκδόθηκαν από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος, Δ/νση Περ/κού Σχεδιασμού, Τμήμα Γεν. Περ/κών Θεμάτων του ΥΠΕΚΑ με αρ. πρωτ. 106842/5-3-2003, με ισχύ έως στις 5-3-2009. Από την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων, δεν έχουν γίνει αλλαγές. Ένα τμήμα όμως του λατομικού χώρου, έχει συμπεριληφθεί εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας  Ορνιθοπανίδας με κωδικό GR2450009 «Ευρύτερη Περιοχή Γαλαξιδίου» του δικτύου Natura (ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103/2010 – ΦΕΚ 1495/Β/2010).
ΙΙ . ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : Η έκταση μέσα στην οποία αναπτύσσεται ο λατομικός χώρος ανέρχεται σε 80.894 μ², είναι ιδιωτική έκταση και καλύπτεται κυρίως από πουρνάρια, μικρούς θάμνους και κατά δεύτερο λόγο από αμυγδαλιές, ελαιόδενδρα και πεύκα, πουρνάρια και μικρούς θάμνους. Βρίσκεται 350 m δυτικά της επαρχιακής οδού Άμφισσας – Λιδωρικίου. Έχει σχετικά ομαλό ανάγλυφο και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από + 588 μ. έως + 628,5 μ.  Η έκταση του λατομείου έχει διευθετηθεί σε δυο τομείς κλίσεων : α) 12% μέση κλίση και β) 16 % μέση κλίση. Στη θέση του φυσικού ανάγλυφου, υπάρχει σήμερα μια εκσκαφή αποτελούμενη από βαθμίδες και πλατείες.
Η μέθοδος εκμετάλλευσης του λατoμείου είναι η παραγωγή αδρανών υλικών με ορθές βαθμίδες. Τα χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης καθορίζονται από τις διατάξεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Κανονισμών (ΚΛΜΕ). Κατά τη διάρκεια εργασιών, οι βαθμίδες έχουν ύψος 10 μ. και ελάχιστο πλάτος 12 μ. το οποίο στην τελική φάση εξόφλησης θα διαμορφωθεί σε 6 μ. Η ανάπτυξη των βαθμίδων θα σταματήσει  σε απόσταση 8 μ. από τα όρια του λατομικού χώρου, όπως προβλέπει ο ΚΛΜΕ.
Στα Β.Δ. τμήματα του λατομικού χώρου, όπου οι αποστάσεις από το δίκτυο υψηλής τάσης είναι μικρότερες των 150 μ., δεν επιτρέπεται χρήση εκρηκτικών (άρθρο 85 ΚΜΛΕ) και κατά συνέπεια δεν προβλέπονται εργασίες εκμετάλλευσης. Επίσης στα Ν.Δ. τμήματα που βρίσκονται επίσης στη ζώνη των 150 μ., η εξόρυξη θα πραγματοποιηθεί όχι με εκρηκτικές ύλες, αλλά με μηχανικά μέσα (προωθητής).
Η προπαρασκευή του κοιτάσματος για εκμετάλλευση έχει ολοκληρωθεί.  Έχει κατασκευαστεί η κύρια προσπέλαση, συνολικού μήκους 578 μ., (σύνδεση του λατομείου με την επαρχιακή οδό Άμφισσας – Λιδωρικίου) και η δευτερεύουσα προσπέλαση που συνδέει το χώρο των εγκαταστάσεων με τα μέτωπα εξόρυξης, μήκους 560 μ. Έχει γίνει διαμόρφωση πλατειών και λοιπών χώρων που απαιτούνται για την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων (συγκρότημα και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις) καθώς και διαμόρφωση των μετώπων εξόρυξης κατά βαθμίδα μέχρι ύψους 10 μ. και εκ των άνω προς τα κάτω. Η εκμετάλλευση για λόγους που εξυπηρετούν καλύτερα την αποκατάσταση, θα πραγματοποιείται μόνο στις δυο ανώτερες κάθε φορά βαθμίδες και θα προωθείται στην αμέσως κατώτερη βαθμίδα, μετά την ολοκλήρωση της εξόφλησης της ανώτατης βαθμίδας κάθε φορά.
Στη φάση της εκμετάλλευσης – εξόρυξη κατά βαθμίδα- με χρήση εκρηκτικών περιλαμβάνονται οι εργασίες : Διάτρηση, γόμωση, ανατίναξη.
Το ύψος της παραγωγής καθορίζεται από τις ανάγκες της αγοράς και εκτιμώνται σε 15.000 μ3 (χαλαρά) περίπου το χρόνο.
Η κατεργασία του εξορυγμένου ασβεστολιθικού υλικού για την παραγωγή αδρανών (άμμος, γαρμπίλι, χαλίκι κ.λ.π.) γίνεται στις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν σπαστήρα, αμμοτριβεία, κόσκινα, μεταφορικές ταινίες, διάφορες μεταλλικές κατασκευές.
Η χρονική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης του για άλλα 10 χρόνια. Το μέγεθος της σημερινής παραγωγής και τα αποθέματα που υπάρχουν επιτρέπουν τη λειτουργία του λατομείου έως το 2022.

ΙII. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ 
Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγκειται κυρίως στην αντιμετώπιση της σκόνης, στην μείωση θορύβων και δονήσεων και στην αποκατάσταση της βλάστησης με φυτεύσεις στα πλαίσια των εργασιών αποκατάστασης.
Για την αντιμετώπιση της σκόνης, έχουν σκεπαστεί οι εγκαταστάσεις (σπαστήρας, αμμοτριβεία, κόσκινα) και έχει εγκατασταθεί το ειδικό σύστημα DUSTEX Water Dispersion- System  καταιονισμού νερού με πεπιεσμένο αέρα στα σημεία παραγωγής της σκόνης με ειδικά μπεκ.
Η σκόνη από την ελεύθερη πτώση των προϊόντων στα άκρα των ταινιών αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση μεταλλικών οχετών ορθογωνικής διατομής μέσα στους οποίους καταλήγουν τα προϊόντων στα άκρα των ταινιών. Η σκόνη από την κίνηση των μηχανημάτων στο χώρο του λατομείου γίνεται με διαβροχή των πλατειών, των δρόμων με βυτίο και ειδική συσκευή. Κατά τη διάρκεια της διάτρησης χρησιμοποιείται κονιοσυλλέκτης με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το διατρητικό.
Ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανημάτων και των εργαλείων διάτρησης  θα  πρέπει να βρίσκεται κάτω των επιτρεπτών ορίων και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τον ΚΜΛΕ. Δεδομένου ότι οι εργασίες εξόρυξης του έργου περιλαμβάνουν τη χρήση εκρηκτικών, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τον  ΚΜΛΕ.
Επίσης απαιτείται η επιλογή μηχανημάτων και εργαλείων με προδιαγραφές θορύβου κάτω των επιτρεπτών ορίων και όπου είναι απαραίτητο η χρήση σιγαστήρων και  μονώσεων. Τα μηχανήματα και τα εργαλεία πρέπει να συντηρούνται τακτικά.
Οι δονήσεις που προκαλούνται από τις εκρήξεις να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρησιμοποίηση της απαραίτητης ποσότητας εκρηκτικής ύλης, η οποία προσδιορίζεται από το είδος της κατασκευής, την απόστασή της από το μέτωπο όπου γίνονται οι εκρήξεις, τις εδαφολογικές συνθήκες, την τεκτονική, το είδος των πετρωμάτων κ.α.
Η διαμόρφωση του χώρου γίνεται παράλληλα με τη πορεία της εκμετάλλευσης του λατομείου. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκμετάλλευσης – αποκατάστασης της ανώτερης βαθμίδας + 620. Η επιφάνεια που έχει αποκατασταθεί (δάπεδο της βαθμίδας +620) βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λατομείου και είναι μήκους 150 μ. και πλάτους 6 μ.
Συνολικά θα δημιουργηθούν πέντε (5) βαθμίδες και η πορεία θα είναι εκ των άνω προς τα κάτω.
Από τη λειτουργία του λατομείου δεν δημιουργούνται στείρα ή στερεά απορρίμματα για τα οποία θα χρειαζόταν να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι. Σε κατάλληλο χώρο εντός του λατομικού χώρου συγκεντρώνεται η φυτική γη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των τελικών βαθμίδων και των πλατειών.
Στις φυτεύσεις έχουν δοκιμαστεί κυπαρίσσια και ακακίες. Τα φυτά συντηρούνται συστηματικά (πότισμα, σκάλισμα, λίπανση). Γενικά στην αποκατάσταση των χώρων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτικά είδη, που οι βιολογικές απαιτήσεις τους εναρμονίζονται στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.

ΙV. ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  – ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 
To μεγαλύτερο τμήμα του λατομείου βρίσκεται  εντός της περιοχής του δικτύου Natura με κωδικό  GR2450009 - Ευρύτερη περιοχή Γαλαξιδίου - Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103/2010 – ΦΕΚ 1495/Β/2010).

V. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Προς την υπηρεσία δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις για την παραπάνω δραστηριότητα από ενδιαφερόμενους φορείς ή πολίτες.
Μετά τα παραπάνω προτείνουμε να εκφράσετε θετική γνώμη, για την έκδοση απόφασης περιβαλλοντικών όρων για το συγκεκριμένο έργο.
           
    Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  &  ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
           Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ
        Ο  Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ  ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


           

    ΜΗΤΣΙΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Χημικός Μηχανικός 
MSc Περιβαλλοντολόγος         
         ΤΕΡΖΗΣ  ΑΝΤΩΝΗΣ
Χημικός  Μηχανικός
Ε.Δ.   
1.Χρ. Αρχείο
 2. ΦΠΕ.Ε.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου