Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Cine Itea: SOUL KITCHEN


την Παρασκευή  27/01/2012 και ώρα 21:00 στο Δημαρχείο Ιτέας 
Κωμωδία
Διάρκεια: 99 λεπτά
Έτος: 2009
Σκηνοθεσία:  Fatih Akin,
Σενάριο:Fatih Akin , Adam Bousdoukos
Παίζουν:Άνταμ Μπουσδούκος, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Μπίρολ Ουνέλ
Γλώσσα: Γερμανικά, Εληνικά 



ΥΠΟΘΕΣΗ:

 Ο Ζήνος Καζαντζάκης είναι  ένας Έλληνας  ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Αμβούργο και όλα του πάνε στραβά: υποφέρει από δισκοπάθεια και δεν μπορεί να κουνηθεί, οι παλιοί του ...
πελάτες τον εγκαταλείπουν, ενώ η κοπέλα του, Ναντίν, τον παρατάει για τη Σαγκάη όπου βρήκε δουλειά. Στην απελπισία του, αλλάζει το ύφος του εστιατορίου, φέρνοντας νέο κόσμο και δεν διστάζει να πάει στην Κίνα να βρει τη Ναντίν. Μόνο που για να φύγει, θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά στα χέρια του αδελφού του, μια επιλογή όχι και τόσο σοφή... 

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι δυναμικές, υπέρ-εκφραστικές, αλλά ρεαλιστικές. Φυσικά ξεχωρίζει ο "δικός μας" Αδάμ Μπουσδούκος (Ζήνος). Έκπληξη η εμφάνιση του άλλοτε (70'ς) γόη του γερμανικού σινεμά Ούντο Κίερ. ενώ τον Μόριτζ Μπλαϊμπτρόι (Ηλία) τον βλέπουμε σχεδόν σε κάθε σημαντική γερμανική παραγωγή τα τελευταία χρόνια (Το Πείραμα , Τρέξε Λόλα Τρέξε κτλ) . Ακόμα διαθέτει ένα από τα καλύτερα soundtrack της χρονιάς και με ελληνικότατο ενδιαφέρον (όχι γραφικά "μπουζούκια", αλλά με Τσιτσάνη, Πασχάλη και Λοκομόντο (!)).Συνοπτικά, το γέλιο βγαίνει αβίαστα, μέσα από τα γεγονότα της καθημερινότητας, χωρίς να χρησιμοποιείται η ακραία υπερβολή. Η ανατροπή της φυσικής τάξης και η μετωπική σύγκρουση στην ροή της επικαιρότητας (βλέπε Εφορία, φυσιοθεραπεύτρια, μεσιτικά) συμμαχεί σε ένα απίθανο συνδυασμό κοκτέιλ λεκτικών και σωματικών γκαγκ (σλάπστικ). Οι ήρωες κάνουν την υπέρβασή τους, επαναστατούν, δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα.



Το "Soul Kitchen" απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ άνοιξε το 50ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Φατίχ Ακίν: Μόλις 36 χρονών, ο Φατίχ Ακίν αποτελεί έναν από τους πιο καταξιωμένους αλλά και αγαπητούς στο ελληνικό κοινό σκηνοθέτες. Τουρκικής καταγωγής, γεννημένος στο Αμβούργο,

Άνταμ Μπουσδούκος: Παίζει πολλούς ρόλους στο "Soul Kitchen". Δεν πρωταγωνιστεί μόνο, αλλά έχει γράψει και το σενάριο μαζί με τον Φατίχ Ακίν και ο χαρακτήρας που υποδύεται, ο Ζήνος, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του. Εκτός από την καριέρα του στην υποκριτική, ήταν και ιδιοκτήτης εστιατορίου, όταν ανέλαβε την "Ταβέρνα" στο Αμβούργο πριν από δέκα χρόνια. Την πούλησε στις αρχές του 2009. Γεννημένος το 1974, από Έλληνες γονείς. Για τον ρόλο του στο "Short Sharp Shock" το 1998, απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. Είναι επίσης παθιασμένος μουσικός και συμπαραγωγός του cd "Ottensen Sampler", ενώ η βαθιά γνώση του στο ρεμπέτικο και στην ελληνική μουσική βοήθησε αρκετά στη δημιουργία του soundtrack του "Soul Kitchen".
Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ: Γεννήθηκε το 1971 στο Μόναχο και σπούδασε υποκριτική στη Ρώμη, το Παρίσι και την Νέα Υόρκη.Εχει παίξει στα: το διάσημο "Τρέξε Λόλα, τρέξε" του Τομ Τίκβερ και το "Πείραμα" του Όλιβερ Χίρσμπιγκελ, για το οποίο τιμήθηκε με βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα γερμανικά κινηματογραφικά βραβεία. Για την ερμηνεία του στο φιλμ του Όσκαρ Ρόελερ "Atomised" κέρδισε Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας στο Βερολίνο το 2006. Πιο πρόσφατα, ο Μόριτς συμμετείχε σε παραγωγές όπως το "Μόναχο" του Σπίλμπεργκ και "The Walker" του Πολ Σρέιντερ. Την περσινή χρονιά πρωταγωνίστησε στο πολιτικό θρίλερ "Το Σύμπλεγμα Baader Meinhof". Είναι γιος της μεγάλης Γερμανίδας ηθοποιού Μόνικα Μπλάιμπτροϊ ("Σε 4 λεπτά").


Λίγα Λόγια από τον σκηνοθέτη τηςταινίας: Είναι η πρώτη σας ιστορική ταινία. Δουλέψατε με διαφορετικό τρόπο για να γράψετε το σενάριο;
"Η ιδέα για το "Soul Kitchen" υπήρχε εδώ και καιρό. Πάντοτε σκεφτόμουν τον φίλο μου Άνταμ Μπουσδούκο και την ταβέρνα του στη συνοικία Ότενσεν του Αμβούργου. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό ρεστοράν για εμάς: ήταν ένας παιδότοπος για περιπέτειες, ένας χώρος περισυλλογής, ένα μέρος για γιορτή, σαν το σπίτι μας. Ήθελα να "αιχμαλωτίσω" αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, αν ήμουν πολύ μεγαλύτερος. Δεν μπορώ να πηγαίνω σε πάρτι για μια ζωή ούτε πλέον να βγαίνω πέντε φορές την εβδομάδα. Κάποια στιγμή, αρχίζεις να έχεις πονοκεφάλους, θεωρείς τη μουσική πολύ δυνατή, δεν μπορείς να αντέξεις τον καπνό. Μεγαλώνουμε και είναι ok, γιατί κάποτε αυτός ο τρόπος ζωής απλά εξαφανίζεται. Ωστόσο, το να κάνεις μια ταινία με αυτό το θέμα έχει ακόμη αξία, γιατί εν τέλει έχει να κάνει με ένα υπαρξιακό ζήτημα. Έχει να κάνει με το ποτό, το φαγητό, τα πάρτι, τον χορό, το σπίτι. Ήθελα να κάνω μια ταινία για το "σπίτι", όχι με την έννοια της τοποθεσίας, αλλά ως στάση ζωής και συμπεριφοράς."








ΠΩΣ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ
Η ιστορία για το πώς έγινε αυτή η ταινία είναι μια Οδύσσεια που ξεκίνησε το 2003. Αρχικά, ήθελα να δοκιμάσω το νέο μου πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Ο Άνταμ και το κορίτσι του είχαν μόλις χωρίσει και βασικά ξεκίνησα να πληκτρολογώ το εξής: "Ο Άνταμ είναι πληγωμένος, το εστιατόριο θα μπορούσε να κάνει καλύτερες δουλειές". Είχα γράψει 20 σελίδες σεναρίου και τέλειωσα την πρώτη βερσιόν μέσα σε 5 ημέρες. Ύστερα ακολούθησε η βράβευση για το "Head On", η Χρυσή Άρκτος. Έπειτα από αυτό, δεν έβρισκα το "Soul Kitchen" καθόλου ενδιαφέρον. Δεν μπορούσα να ελευθερώσω τον εαυτό μου από τις πιέσεις που επέφερε η επιτυχία.

Ο Ζήνος είναι γενναιόδωρος και "αυτοθυσιαζόμενος", κάπως αδέξιος, έχει όμως καλή καρδιά. Είναι επίσης λίγο οπορτουνιστικός, όπως είναι συνήθως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γαστρονομία. Πάντοτε κοιτούν τη δουλειά τους.
ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ
Στην Ταβέρνα, σέρβιραν τυπικό φαγητό, όπως τηγανητό καλαμάρι, σουβλάκι ψαριού, κοτολέτες αρνιού κλπ. Κάποια στιγμή, ο Άνταμ κι εγώ ήμασταν στη Θεσσαλονίκη στο φεστιβάλ κινηματογράφου και καταλήξαμε να τρώμε παραδοσιακή κουζίνα. Την λατρέψαμε. Άλλαξε ολοκληρωτικά την εντύπωσή μας για την ελληνική κουζίνα. Ο Άνταμ ρώτησε τη μητέρα του αν θα μπορούσε να μαγειρέψει στην Ταβέρνα. Ήταν το καλύτερο φαγητό που είχαν φάει ποτέ σε αυτό το εστιατόριο, όμως κανείς δεν ήθελε να το δοκιμάσει. Αυτό που ήθελαν όλοι ήταν οι τηγανητές πατάτες, το άνοστο ψάρι τους και το χαμηλής ποιότητας τηγανητό καλαμάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου