Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι για την ..."Πράσινη Ανάπτυξη"!

Σημαντικές ανατιμήσεις στο "τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας"  που θα καταβάλουν, από 1ης Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υιοθέτησε  η Κυβέρνηση...

Στο μεταξύ πέρα των αυξήσεων αυτών, τις επόμενες ημέρες, αναμένονται οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου.  Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ζητήσει ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 15 % και η ΡΑΕ γνωμοδοτεί για μέση αύξηση 11% - 12 %. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να περιλαμβάνει διαφορετικές επιβαρύνσεις ανά κατηγορία καταναλωτών και με ...κοινωνικά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά το τέλος ΑΠΕ, η χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί, από 1ης Ιανουαρίου, στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει τώρα. 
Το τέλος ΑΠΕ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας (από αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.). Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπονταν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο - σύμφωνα με τη ΡΑΕ - στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί στα 194,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι όσο περισσότερα αιολικά ή φωτοβολταϊκά προστίθενται στο σύστημα τόσο το έλλειμμα αυτό αυξάνει και γιγαντώνεται!
Το έλλειμμα προβλέπεται μεταξύ άλλων να καλυφθεί με την εκχώρηση μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ (!) που περιλαμβάνεται επίσης στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και με την επιβολή έκτακτου τέλους (!) ύψους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην  κρατική λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, χαράτσι   για το οποίο το σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του.
Αναλυτικά, ανά κατηγορία καταναλωτών, το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής: υψηλή τάση 2,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 1,04 ευρώ), αγροτική χρήση στη μέση τάση 2,29 ευρώ (από 0,74 ευρώ), λοιπές χρήσεις στη μέση τάση 5,35 ευρώ (από 1,69 ευρώ), αγροτική χρήση χαμηλή τάση 2,96 ευρώ (από 0,9 ευρώ), οικιακή χρήση χαμηλή τάση 5,99 ευρώ (από 1,95 ευρώ) και λοιπές χρήσεις.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές σας καλούμε να ξαναδιαβάσετε την ανάρτησή μας  με τίτλο "Επιχειρηματικό πάρτι «α λα ελληνικά» στην πράσινη ενέργεια!" για να μην έχετε καμία αμφιβολία και να μην τρέφετε καμία αυταπάτη για το ότι  η Πράσινη Ανάπτυξη τελικά μας οδηγεί στην Χρεοκοπία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου