Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή Στέλιου Σχοινά στη εφημερίδα “Η Ώρα της Φωκίδας”


Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια,, στις 12 Φεβρουαρίου 2008, απεύθυνα, μέσω της εφημερίδας «Η Ώρα της  Φωκίδας»  ανοιχτή επιστολή, προς τον τότε Νομάρχη Φωκίδας και νυν Δήμαρχο του Καλλικρατικού Δήμου Δελφών, κ. Νικόλαο Φουσέκη, με τίτλο:
 «ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ, ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ»
Από την Ώρα της Φωκίδας του Σαββατοκύριακου

Λυπάμαι που ο πολύ μεγάλος χρόνος των τεσσάρων ετών δεν στάθηκε αρκετός για να αναληφθούν οι ευθύνες και να αποκατασταθεί το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα.
Από τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για περισσότερες από πέντε φορές, αποφάνθηκαν ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ για τα όρια του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, επιβεβαιώνοντας,  για πολλοστή φορά, την απόλυτη αλήθεια των επισημάνσεών μου.
Αντί να αναληφθούν δημόσια οι ευθύνες, όπως το μέγεθος της δημόσιας θέσης επιβάλλει και να αποκατασταθεί η αλήθεια και αυτοί που την υποστήριξαν, βγήκαν στα ραδιόφωνα διάφοροι συνεργάτες του κ. Δημάρχου, προεξοφλώντας την δικαστική δικαίωσή του, η οποία θα αποτελέσει συνέχεια της αθώωσης των δασικών από το Εφετείο Λαμίας.
Οι δασικοί, σύμφωνα με πληροφορίες μας,αθωώθηκαν κατά κύριο λόγο διότι αποδείχθηκε, κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι τα οικόπεδα όλων και στο μέγεθος ...
που όλοι τα παρουσίασαν, ήταν αγροτεμάχια και όχι δημόσιες δασικές εκτάσεις.
Ως επικουρικός λόγος της αθώωσης τέθηκε η ευτελής αξία των οικοπέδων, λαμβάνοντας υπόψη και την ευτελή αντικειμενική τους αξία.
Η δίκη διεξήχθη χωρίς Παράσταση Πολιτικής αγωγής από την πλευρά του Δημοσίου και επομένως χωρίς υποστήριξη των συμφερόντων του δημοσίου. Διήρκησε 3,5 ώρες κατά την διάρκεια των οποίων ολοκληρώθηκε η αποδεικτική ακροαματική διαδικασία 30 περίπου ανεξάρτητων υποθέσεων.
Με απόλυτο σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις θεωρώ ότι αποτελεί δικαίωμα όλων να τις μελετούν και να αντλούν από αυτές συμπεράσματα.
Επειδή ακόμη δεν έχουμε την απόφαση στα χέρια μας θα αφήσουμε τους σχολιασμούς για μετά την έκδοσή της.
Όσον αφορά την περίπτωση του κ. Δημάρχου έχω την αίσθηση ότι εάν πράγματι η πρόσφατη απόφαση των δασικών θεώρησε ότι τα οικόπεδα του Παρνασσού είναι ευτελούς αξίας (αν δεν κάνω λάθος ο Παρνασσός είναι μία από τις κοσμικότερες και ακριβότερες τουριστικές περιοχές της χώρας μας), τότε ο κ. Δήμαρχος μπορεί να διατηρεί πολλές ελπίδες, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΝΑ ΑΘΩΩΘΕΙ και αυτός αλλά να μετατραπούν τα αδικήματά του από κακουργήματα σε πλημμελήματα και να παραγραφούν.
Επειδή πιστεύω ότι η πρόβλεψή μου αυτή για ενδεχόμενη εξέλιξη της υπόθεσης προς την παραγραφή, θα δυναμιτίσει την κοινή γνώμη και θα εκθέσει δημόσιες αρχές οι οποίες, λόγω ενδεχομένως, κακών συνθηκών εργασίας, δεν υπολόγισαν καλά τους χρόνους και οδήγησαν την υπόθεση στην παραγραφή,
Θεωρώ
Ότι, λόγω θέσεως, ο κ. Δήμαρχος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, έστω και τώρα, μια και οι προϋποθέσεις της «ΠΑΡΡΗΣΙΑΣ» παρήλθαν, να ζητήσει την ταχεία εκδίκαση της υπόθεσής του, αποφεύγοντας την παραγραφή, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα  τις ανεξάρτητες με το ποινικό μέρος ευθύνες του, που αφορούν την παραβίαση του νόμου που διέπει τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν τεράστιες εγκαταστάσεις μέσα σ΄ αυτόν.
Ο νόμος ισχύει για όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του καθενός μας, ως προς την ορθότητά του.
Οι μεγάλων διαστάσεων οικοδομές μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, παραβιάζουν τον νόμο και συνεπώς είναι αυθαίρετες, όπως κατ΄επανάληψη αποφάνθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συμπτωματικά στο ένα εκ των δύο κτιριακών συγκροτημάτων, ως ιδιώτης μηχανικός την εποχή που ήταν δήμαρχος Άμφισσας, ο νυν δήμαρχος Δελφών, σύνταξε τοπογραφικό διάγραμμα, δείχνοντας το οικόπεδο εκτός αρχαιολογικού χώρου ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι εντός.
Στο οικόπεδο αυτό στην συνέχεια οικοδομήθηκε τεράστιο κτιριακό συγκρότημα.
Για το δεύτερο κτιριακό συγκρότημα δεν σύνταξε μόνον το τοπογραφικό διάγραμμα αλλά έκδωσε και την οικοδομική άδεια ανέγερσής του.
Η αυθαιρεσία των δύο αυτών συγκροτημάτων επισύρει ποινές κατεδάφισης και επιβολή προστίμων εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά από τέσσερα χρόνια η υφιστάμενες του κ. Δημάρχου Υπηρεσίες δεν έχουν ενεργήσει νομίμως, αφήνοντας την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι οι πελάτες του πρώην τεχνικού γραφείου του κ. Δημάρχου δεν υφίστανται τις επιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας ο οποιοσδήποτε, ακόμη και μη μηχανικός, μπορεί να διαπιστώσει τα παραπάνω μέσα από το γραφείο του. Αρκεί να διαθέτει απλή σύνδεση στο internet και τίποτα άλλο.
Κύριε Δήμαρχε αποφύγατε να αναλάβετε με ΠΑΡΡΗΣΙΑ τις ευθύνες σας, έχετε υποχρέωση να τις αναλάβετε τώρα που οι Αρχές του Κράτους Πολλάκις αποφάνθηκαν.
Άμφισσα 3 Δεκεμβρίου 2011
Ο Συντάξας
Στέλιος Σχοινάς
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
http://www.orafok.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1568:2011-12-03-20-16-29

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου