Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Oι “Πολίτες στο Προσκήνιο” στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών (24/10/2011)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΛΦΩΝ 24/10/2011
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, της 24ης Οκτωβρίου 2011, συζητήθηκε η υπ’ αρ. 15/23-9-2011 ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Ευθυμίας σύμφωνα με την οποία τα μέλη του δεν αποδέχθηκαν να γίνει εξόρυξη βωξίτη στο «Κοκκινάρι» της Γκιώνας.
Να αναφέρουμε για όσους δεν γνωρίζουν, ότι η κορυφή Κοκκινάρι (ή θέση Κοκκινάρια) δεσπόζει λόγω της θέσης και του ύψους της στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας. Είναι ορατή από τις ....
περισσότερες Δημοτικές Ενότητες, και ιδιαίτερα από τις τουριστικές περιοχές του Δήμου μας, τους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι. Οι δε εκμεταλλεύσεις είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος επιφανειακές, κάτι που η S&B έχει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη υποσχεθεί ότι δεν θα επαναλάβει!
Το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2004 όταν η S&B καταθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εκμεταλλεύσεις βωξιτικών κοιτασμάτων η οποία συντάχθηκε σύμφωνα με την ΚΥΑ του 1990! Ακολουθούν το 2005 οι ενστάσεις επί της σχετικής ΜΠΕ του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας, η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Ευθυμίας, και η αρνητική γνωμοδότηση στην εξόρυξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Κι ενώ για έξι (6) χρόνια η μελέτη βρισκόταν σ’ ένα συρτάρι Υπουργείου, ξαφνικά στις 28/7/11, παρότι η κα Μπιρμπίλη έχει αντικατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ από τις 16/6/11, υπογράφει ως υπουργός την ΚΥΑ για την εν λόγω άδεια εκμετάλλευσης. Η ανάρτηση της άδειας λαμβάνει χώρα στις 5/8/11 εν μέσω θέρους.
Όμως μέλη της «Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας» ενημερώνονται για τις εξελίξεις, και οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» αναλαμβάνουν να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και να διερευνήσουν μια ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη. Και όλα αυτά στα στενά χρονικά όρια που ο νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα των διεργασιών που ακολούθησαν ήταν μέλη από τους «Πολίτες στο Προσκήνιο» μαζί με τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών και πολίτες της Αγίας Ευθυμίας από κοινού να προσφύγουν κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια νέα προσφυγή καταθέτει και ο Ορειβατικός Άμφισσας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/10/11 η S&B, μέσω του Διευθυντή της κ. Σανούδου, ζήτησε την αναβολή συζήτησης της υπόθεσης λόγω ελλιπούς χρόνου προετοιμασίας από μέρους της (;), ανέφερε πως θα εξετάσει την δυνατότητα μετατροπής κάποιων επιφανειακών εξορύξεων σε υπόγειες, αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Όμως η αίτηση αναβολής δεν έγινε δεκτή, αφού η προθεσμία για προσφυγή στη δικαιοσύνη εξέπνεε τις επόμενες ημέρες, και έτσι, (μετά από επιδεικτική αποχώρηση των εκπροσώπων της εταιρείας) η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.
Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος, ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά, ιδιαίτερα στην επιφανειακή μορφή των εξορύξεων, κάνοντας τακτικά λόγο στις «κόκκινες γραμμές που πρέπει πια να χαραχτούν στις εταιρείες» και τελικά ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της διενέργειας δικαστικού αγώνα κατά της ΚΥΑ. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσει, αν η εταιρεία, όπως ο κ. Σανούδος ζήτησε, φέρει στο επόμενο Συμβούλιο νέα βελτιωμένη πρόταση!!!…
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη επίσημη «αντιπαράθεση» του κ. Φουσέκη στα μεταλλεία δίνει και τις κατάλληλες απαντήσεις σόλους όσους κατά καιρούς ισχυρίζονταν πως δεν γίνεται τίποτα. Δείχνει ότι η οργανωμένη και συστηματική αντίσταση και αντίδραση της δημοτικής μας κίνησης η οποία βέβαια «φύσηξε» την φλόγα που κρατούσαν αναμμένη ο Ορειβατικός, η κίνηση της Γκιώνας, καθώς και συμπολίτες μας, μπορεί να λειτουργεί συσπειρωτικά και τελικά αναγκάζει τους διάφορους Φουσέκηδες μπρος στον κίνδυνο μεγαλύτερης πυρκαγιάς να οριοθετήσουν – στα λόγια – αν όχι κόκκινες γραμμές τουλάχιστον αντιπυρικές ζώνες «ελέγχου» της κατάστασης.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν Δημοτικοί Σύμβουλοι, και ο εκπρόσωπός μας Παναγιώτης Μέγκος, που τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην άδεια. Κατόπιν, την αντίθεση του κατέθεσε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευθυμίας, Ανδρέας Σολτάτος, ο οποίος ανέφερε και τις νομικές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας στην εν λόγω άδεια.
Τέλος τοποθετήσεις έκαναν και τα μέλη των «Πολιτών στο Προσκήνιο» που έχουν υπογράψει την προσφυγή Βαγγελιώ Μπεμπή και Ανδρέας Καλοθανάσης, που επισήμαναν την υποκριτική και υποτιμητική στάση της S&B απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον κίνδυνο του παζαρέματος αντισταθμιστικών οφελών με την εταιρεία, και τον σκεπτικισμό στην άποψη ότι οι υπόγειες εξορύξεις μπορεί να είναι μια ανώδυνη επέμβαση σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως το Κοκκινάρι ειδικά με τους όρους της συγκεκριμένης εντελώς πρόχειρής και μη σύννομης ΜΠΕ. Επίσης τονίστηκε προς τον Δήμαρχο ότι η προσφυγή γίνεται κατά της Υπουργικής Απόφασης με σκοπό την ακύρωσή της και όχι κατά της εταιρείας που σημαίνει ότι η προσφυγή δεν μπορεί να ανακληθεί με οποιαδήποτε πρόταση της εταιρείας.
Μετά από αυτό αντιπαράθεση επήλθε με τους δύο τελευταίους ομιλητές όταν ο Δήμαρχος –κατά την προσφιλή του τακτική- θέλησε εμμέσως να τους χαρακτηρίσει ως απολύτως αντίθετους στην μεταλλευτική αξιοποίηση και ανάπτυξη του Δήμου.
Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας (με μία ψήφο Παρών του κ. Ιωσηφίδη)
Φίλοι και φίλες
Την Κυριακή 6-11-2011 στα πλαίσια ανάδειξης του ζητήματος ΚΟΚΚΙΝΑΡΙΑ διοργανώνουμε μαζί με τον σύλλογο Αγ, Ευθυμίας, το τοπικό διαμέρισμα και τον ορειβατικό σύλλογο Άμφισσας εξόρμηση στο βουνό. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 9 το πρωί στην Ιτέα και αντίστοιχα στην Άμφισσα και ακολούθως 10 στο χωριό από που ξεκινάμε για επάνω. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν παρακαλούμε να συνεννοηθούν με τον Χρήστο Βανδώρο (6974656539) ή τον Αντρέα Καλοθανάση (6970569481) για τη καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου