Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Από τους Δελφούς στη Μασσαλία



Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών βρισκόταν μετά τον νέο ναό της θεάς και τη Θόλο, πλάι σε άλλο θησαυρό και κοντά στον μεγάλο ναό της Αθηνάς
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μέσα από τον "Θησαυρό των Μασσαλιωτών" στο Μουσείο Μεσογειακής Αρχαιολογίας της γαλλικής πόλης
 
Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών βρισκόταν μετά τον νέο ναό της θεάς και τη Θόλο, πλάι σε άλλο θησαυρό και κοντά στον μεγάλο ναό της Αθηνάς
Στους δύσκολους καιρούς, οι λαοί αναζητούν τις ρίζες τους, προβάλλοντας, ταυτοχρόνως, στοιχεία από την αίγλη του παρελθόντος. Η Μασσαλία θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013. Αποφάσισε λοιπόν να οργανώσει μια έκθεση για τον "Θησαυρό των Μασσαλιωτών", αναθηματικό κτήριο που βρισκόταν στους Δελφούς κατά την αρχαιότητα. Τα ερείπια ...
του διακρίνονται και σήμερα, στον περίβολο του τεμένους της Προναίας Αθηνάς.
Τι σχέση έχει η γαλλική πόλη με τους Δελφούς; Οι πρώτοι άποικοί της ήταν Φωκαείς. Δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους και σε κάθε νίκη, ιδίως εναντίον των Καρχηδονίων, έκαναν πλούσια αφιερώματα στο ιερό της μητρόπολής τους.
Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών βρισκόταν μετά τον νέο ναό της θεάς και τη Θόλο, πλάι σε άλλο θησαυρό και κοντά στον μεγάλο ναό της Αθηνάς, που ήταν και αρχαιότερος όλων των κτισμάτων του τεμένους.
Πρόκειται για το πρώτο ιερό που συναντά ο επισκέπτης -και συναντούσε και ο αρχαίος ταξιδιώτης. Επί των ημερών του Παυσανία, το τέμενος ήταν μέσα στην πόλη, αλλά στον περίβολό του δεν υπήρχαν ιδιωτικές κατοικίες, όπως άλλωστε και στον περίβολο του τεμένους του Απόλλωνα.
Είκοσι τρία θραύσματα από τον θησαυρό των Μασσαλιωτών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, που είναι και ο ανασκαφέας του χώρου, τα ζήτησε όλα, ώστε να στηθεί η έκθεση. Μερικά όμως ανήκουν στα λεγόμενα αμετακίνητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ευκαιρία για την Διεύθυνση Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και για τη Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών να "ξεσκονίσουν" τον κατάλογό τους. Εν τέλει, η πρόταση της εφορείας, που έγινε δεκτή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομοφώνως, ήταν να μη μετακινηθούν επτά, αλλά να μετακινηθούν πέντε, των οποίων η κατάσταση το επιτρέπει.
Η έφορος Δελφών Νάνσυ Ψάλτη, αναφέρει πως από τα αντικείμενα αυτά, πέντε είναι στην έκθεση του μουσείου και ένδεκα προέρχονται από τις αποθήκες. Η παρουσία των Μασσαλιωτών στους Δελφούς κατά την αρχαιότητα, λέει, ήταν σημαντική και αυτό θα καταδείξει η έκθεση. Τι το ιδιαίτερο είχε το κτίριο; Ηταν ιωνικού ρυθμού, κτίστηκε γύρω στο 530 π.Χ. και είναι σύγχρονο και εξίσου τέλειο σε κατασκευή με τον θησαυρό των Σιφνίων, όπως σημείωνε ο αείμνηστος Βαγγέλης Πεντάζος.
Οι ιωνικοί του κίονες "καταλήγουν σε ''αιολικά κιονόκρανα'' τύπο σπάνιο (μια σειρά φύλλων φοινικιάς λυγισμένων προς τα έξω)". Το ένα εκτίθεται στο Μουσείο και αυτό θα μεταφερθεί στην έκθεση. Τα υπόλοιπα, είναι σπαράγματα από τη ζωοφόρο. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο Μεσογειακής Αρχαιολογίας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου