Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες ...βάζουν φωτιές στον Δήμο Δελφών


Συγκλονιστικές δηλώσεις Ματζώρου με αφορμή τη φωτιά στα Πεντεόρια


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
«Πάντα , όταν σε μια  συγκεκριμένη περιοχή   και σε μικρό χρονικό διάστημα μπαίνουν φωτιές τότε  σίγουρα το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση» .
Με αυτή τη συγκλονιστική φράση  που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό του εμπρησμού με δόλο, θα ξεκινήσει τις δηλώσεις  στην ΩτΦ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Δελφών Ευστάθιος Ματζώρος σημειώνοντας ότι είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε  φωτιά προχτές στη   Βουνιχώρα και σήμερα (σς χτες) στα Πεντεόρια χωβρίς να δημιουργεί υποψίες .

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος θα σημειώσει ότι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του ...
κατήγγειλαν ότι προχτές, στη φωτιά της Βουνιχώρας, εντοπίστηκε ένα μαύρο τζιπ να περιδιαβαίνει την περιοχή και μετά από λίγο να βγαίνουν οι πρώτες φλόγες και χτες το πρωί, στα Πεντεόρια, κάτοικοι εντόπισαν ένα άσπρο αυτοκίνητο , αγνώστων λοιπών στοιχείων, λίγο πριν φουντώσει η φωτιά.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι επιπλέον ότι , σύμφωνα με όσα είπε ο κος Ματζώρος, στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες με ανεμογεννήτριες ενώ έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις στη ΔΕΗ για δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων , γεγονός που εξάπτει τη φαντασία όλων αλλά, και δίνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στις ανακριτικές ενέργειες που θα ακολουθούσουν από την Πυρτοσβεστική Υπηρεσία Φωκίδας.
Γεγονός είναι πάντως ότι στην ερώτηση της ΩτΦ αν βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στη Φωκίδα η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν αρνητική.
 Η φωτιά ξεκίνησε χτες  στις ένδεκα περίπου το πρωί  σε δασική έκταση
 από ανεπιβεβαίωτη  μέχρι στιγμής αιτία , καίγοντας πάνω από 1000 στρέμματα.
Η φωτιά επεκτάθηκε αμέσως και περίπου στις 15: 00 μμ διατάχτηκε η εκκένωση του βόρειου μέρους του χωριού αφού οι φλόγες είχαν φτάσει στα 30-40 μέτρα από τα σπίτια και παράλληλα  απειλούσε να περικυκλώσει όλο το χωριό.
Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι με ευθύνη του δασαρχείου Άμφισσας δεν υπάρχουν στην περιοχή ζώνες δασοπροστασίας , κάτι που σίγουρα συνέβαλε καθοριστικά στην εξάπλωση της φωτιάς
Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα
«Ευτυχώς που δεν φυσούσαν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή γιατί διαφορετικά σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα στα Πεντεόρια»
Με αυτή τη φράση  μας περιέγραψε κάτοικος του χωριού την κατάσταση που επικράτησε χτες το πρωί στο ορεινό χωριό του δήμου Δελφών  όταν η φωτιά πλέον είχε καταλαγιάσει και τα πράγματα είχαν ηρεμήσει μετά τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλαν τα πληρώματα από δέκα πυροσβεστικά οχήματα, τα 4 αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ» και το ένα ελικόπτερο που επιχειρούσαν στην περιοχή μέχρι χτες αργά το βράδυ.
Την πυρόσβεση βοήθησαν και τουλάχιστον τέσσερα ιδιωτικά βυτιοφόρα από Λιδωρίκι και ένα από τη Βοιωτία.
Αυτή , η άμεση και σωτήρια επέμβαση της Γενικής Γραμματείας  Πολιτικής Προστασίας , ήταν που έκανε τον κο Ματζώρο να ευχαριστήσει δημόσια αυτήν την υπηρεσία τονίζοντας ότι η ανταπόκρισή της ήταν άμεση με τα πρώτα αεροπλάνα να καταφτάνουν μετά από περίπου 45 λεπτά μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος εξήρε τις προσπάθειες και την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και της κας Γαζή προσωπικά για τον άψογο συντονισμό τους και τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Δελφών.
«Οι υπηρεσίες και οι υποδομές του Δήμου μας λειτούργησαν άψογα. Οι κρουνοί δούλεψαν στην εντέλεια και όλα τα βυτιοφόρα, ακόμη και τα ιδιωτικά, είχαν άφθονο νερό για την κατάσβεση. Επιπλέον άψογη ήταν η συνεργασία της κας Γαζή με την οποία είχαμε άψογο συντονισμό , κάτι που βοήθησε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» θα δηλώσει  χαρακτηριστικά ο κος Ματζώρος ο οποίος  ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στις εστίες της πυρκαγιάς, όπως και η κα Γαζή η οποία με το τζιπ της περιφέρειας πήγαινε από εστία σε εστία.Επιπλέον και για να μην αδικήσουμε κανέναν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή το παρών έδωσαν ο δήμαρχος κος Φουσέκης , ο αντιδήμαρχος κος Καραγιάννης και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κος Γιαγκής.
Δημοσιεύτηκε στην "Ώρα της Φωκίδας, Αρ, Φυλ. 1296/Πέμπτη15/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου