Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πειραιάς , οχτώ θαλάσσιες χελώνες κι ένα θαλάσσιο κήτος βρέθηκαν νεκρά τον Αύγουστο


Οχτώ θαλάσσιες χελώνες κι ένα θαλάσσιο κήτος βρέθηκαν νεκρά τον Αύγουστο στον Πειραιά ( μια στην Ιτέα στο κάμπινγκ του Αι Γιάννη)

Ο αριθμός των χελωνών που βρίσκονται νεκρές κάθε χρόνο είναι μεγάλος. Οκτώ θαλάσσιες χελώνες κι ένα θαλάσσιο κήτος, εντοπίστηκαν νεκρά, κατά τον μήνα Αύγουστο, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από το λιμενικό Σώμα Πέρυσι, είχαν εντοπισθεί περίπου 480, ενώ εφέτος ...
υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότερες από 500.

Μόνο το 20% από αυτές πεθαίνουν από φυσικά αίτια. Οι υπόλοιπες πέφτουν θύματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς είτε χτυπιούνται από προπέλες σκαφών, είτε μπλέκονται σε αλιευτικά εργαλεία που έχουν πετάξει ή εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους. Επίσης, πολλές χελώνες πεθαίνουν εξαιτίας του ότι τρώνε πλαστικές σακούλες ή σκοινιά, τα οποία τα εκλαμβάνουν για μέδουσες.


Σε κάποιες περιπτώσεις, οι χελώνες πέφτουν θύματα ανθρώπινης βαρβαρότητας, αφού κάποιοι τις σκοτώνουν χωρίς λόγο. Ο κυριότερος φυσικός εχθρός της χελώνας, είναι ο καρχαρίας, που δεν υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες σε μέγεθος που να είναι απειλητικός, αντίθετα δέκα έως δεκαπέντε θανάτους χελωνών κάθε χρόνο οφείλονται στις φώκιες «Μονάχους-Μονάχους», που τις τρώνε, λόγω του ότι οι τροφές μειώνονται συνεχώς.

Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση του κόσμου αυξάνεται διαρκώς, ενώ μεγάλη είναι και η βοήθεια του λιμενικού Σώματος στις προσπάθειες του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Ενδεικτικό είναι, ότι στο Κέντρο Διάσωσης, στη Γλυφάδα, περιθάλπονται αυτή τη στιγμή 39 χελώνες, οι περισσότερες από ποτέ.
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου