Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΙΠΠΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ


         Ο δραστήριος ιππικός σύλλογος Ναυπακτίας – Δωρίδας με τις ιππικές διαδρομές του στα χωριά της περιοχής μας, αυτή τη φορά διοργάνωσε την εκδρομή του με τα άλογα στη Φιλοθέη μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου. Την Κυριακή 21 Αυγούστου οι ιππείς του ομίλου με πορεία από την Φιλοθέη προς την Καρυά Ευπαλίου σε μια διαδρομή 10 χλμ σε αγροτοδασικούς χωματόδρομους, απόλαυσαν την υπέροχη θέα προς την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, τον ανοιχτό ορίζοντα ...
σε Μωριά – Ρούμελη και μέχρι την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Ξεχασμένες και εγκαταλελειμμένες περιοχές του τόπου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι ιππείς, δεδομένου ότι ο ερειπωμένος σήμερα οικισμός της Καρυάς επί τουρκοκρατίας και μέχρι το 1850 αριθμούσε 170 σπίτια και 150 μαθητές δημοτικού σχολείου. Στις βρύσες, ποτίστρες για να πιούν λίγο νερό τα ζώα και στα δροσερά πλατάνια της Καρυάς ξεκουράστηκαν για λίγο οι εκδρομείς, χαρακτηρίζοντας ως λαγοτόπια, πουρναροτόπια και βοσκοτόπια την περιοχή.             Τα άλογα ευλογήθηκαν και αγιάσθηκαν από τον παπά του χωριού στην αφετηρία της πορείας οπότε η παράδοση «καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παιρν’ αντίδωρο από του παπά το χέρι » αναβίωσε σε ειρηνικές περιόδους στην πλατεία της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου της Φιλοθέης.
            Ιδιαίτερα χάρηκαν την διαδρομή οι δεκαπεντάχρονοι Κάρπος και Χρήστος που οδήγησαν τα άλογά τους σε αρκετά σημεία της πορείας με ξέφρενο καλπασμό και οι τρείς νεαρές κοπέλες Παναγιώτα, Άντα και Λένα, οι τρείς « Αμαζόνες » του ομίλου που όπως φαίνεται έχουν μυηθεί για τα καλά στα μυστικά της ιππασίας.
            Οι ιππείς κατέληξαν στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου του χωριού, όπου μικροί και μεγάλοι φωτογραφήθηκαν και έκαναν βόλτες με τα άλογα ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος και το τοπικό συμβούλιο του χωριού παρέθεσε γεύμα κάτω από τα αιωνόβια πουρνάρια και δένδρα.
            Αυτές οι διαδρομές αλόγων πρέπει να στηρίζονται για να προβάλλουν τα χωριά της υπαίθρου και να αναδεικνύουν ξεχασμένες περιοχές και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
            Ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλοθέης Δωρίδος « Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ » ευχαριστεί θερμά τον ιππικό σύλλογο και τους ιππείς για την διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης στο χωριό μας την Φιλοθέη.
Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοθέης
http://www.nafpaktiahorses.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου