Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η μαύρη Πέμπτη της Ευρωζώνης

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη. Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια. Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ για σειρά παρεμβάσεων δεν καθησυχάζουν τις αγορές. Επιστολή Μπαρόζο στους ηγέτες της ΕΕ
Μεγάλη πτώση σημείωσαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς επανέκαμψαν οι φόβοι για διάδοση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία.
Οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές για να ...
επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 3,2% και έκλεισε στις 995,12 μονάδες. Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε απώλειες 3,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε πτώση 3,95% και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 3,42%.
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρή πτώση τόσο για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones (-2,28%) όσο και για το δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (-2,89%).
Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε πτωτική τροχιά για ένατη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η αρχική ανοδική αντίδραση ήταν αδύναμη και βραχύβια, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά έτους, αλλά και νέα χαμηλά 15ετίας, κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.100 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.086,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,35%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη έως και 1,42%, τα οποία εξανεμίσθηκαν στη συνέχεια και η αγορά έκλεισε με νέες σημαντικές απώλειες.  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.
Δραματική παρέμβαση Μπαρόζο
"Διαχειριζόμαστε μια κρίση που δεν επηρεάζει μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης" αναφέρει σε επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν όπως θα επιθυμούσαμε τις αγορές, τονίζει ο Μπαρόζο και ζητά επαναξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους των κεφαλαίων τους, των υφιστάμενων και μελλοντικών ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης (EFSF και ESM) για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης χρέους.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι αναταραχές στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων αντανακλούν "την χωρίς πειθαρχία επικοινωνιακή διαχείριση, την πολυπλοκότητα και τις ατέλειες του πακέτου της 21ης Ιουλίου".
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο οι χώρες μέλη της ευρωζώνηςπρέπει να επισπεύσουν τις πρόσφατα συμφωνηθείσες αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες του παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία, όπως η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και να εξετάσουν την άμεση επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που συνδέονται με τα δύο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης.
Αόριστες εξαγγελίες από τον Τρισέ
Την ύπαρξη παρεμβάσεων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία παραχωρήθηκε μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο επίπεδο του 1,5%.
Αν και ο κ. Τρισέ δεν αποκάλυψε ούτε το εύρος, ούτε τη διάρκεια των παρεμβάσεων αυτών, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ενισχύει τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα, με την διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας, αλλά και τη διατήρηση των αντίστοιχων τριμηνιαίων, «όσο χρειαστεί» και πάντως έως το τέλος του έτους.
Η πρώτη τέτοια δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 10 τρέχοντος, σημείωσε ο κ. Τρισέ.
Στα ύψη η αβεβαιότητα
Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η απορρόφηση πωλήσεων ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και η ανακοπή της τάσης διεύρυνσης των αποδόσεων των ομολόγων αυτών και άρα του κόστους δανεισμού των συγκεκριμένων χωρών.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα».
 Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α' τρίμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση την οποία αναλυτές της αγοράς ερμηνεύουν πως υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.
Σε μια ευθεία αναφορά στην τρέχουσα κρίση χρέους, ο κ. Τρισέ κάλεσε το σύνολο των κυβερνήσεων χωρών μελών της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην ευρωζώνη και τόνισε ότι πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου