Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πάνε ...μας τελείωσαν οι δικαιούχοι του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Άμφισσα, 20 Ιουλίου 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Κ. Σκανδαλίδη


Κε Υπουργέ,
Κε Υφυπουργέ,
Κε Ειδικέ Γραμματέα,

Σε ανάρτηση του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) που τέθηκε σε διαβούλευση το μέτρο 2.14 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» στο πλαίσιο ορισμένων δράσεων του ...
Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ειδικότερα το υπομέτρο 4, δράση 41 για την προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας. Παρατηρήσαμε ότι με τις νέες προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα, οι μέχρι τώρα 2.500 δικαιούχοι συρρικνώνονται σε 300 περίπου δικαιούχους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα αυτό είναι ουσιαστικά αντισταθμιστικό για όσους έχουν ιδιοκτησία στις κτηματικές περιοχές των τέως Δήμων Άμφισσας, Δελφών, Ιτέας και Αράχωβας.
Δηλαδή είχαν ενταχθεί 31.000 στρέμματα, οι δικαιούχοι καλλιεργητές ήταν 2.500 και η δαπάνη ήταν 27.000.000,00 €. Αίτημα μας ήταν η ένταξη και των υπολοίπων 40% ανένταχτων καλλιεργητών.
Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην προστασία της παραδοσιακής μορφής του ελαιώνα της Άμφισσας, ο οποίος είναι δεσμευμένος λόγω του Δελφικού Τοπίου και προβλέπει την διατήρηση της μορφής των ελαιοδένδρων και την συντήρηση των τάφρων.
Για τη διατήρηση αυτή και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας, οι ελαιοκτηματίες ελάμβαναν 90€/στρέμμα, ενίσχυση η οποία ήταν πρόσθετη με τις ενισχύσεις ελαιολάδου ή ελαιοκάρπου, γιατί είχε άλλη στόχευση.
Με τη νέα προκήρυξη, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι 7.000.000,00€ αντί 27.000.000,00€ της παλαιάς και ο αριθμός των δικαιούχων απελπιστικά μικρός και έξω από το πνεύμα του προγράμματος που δεν είναι η ενίσχυση του αγρότη αλλά το αντιστάθμισμα στους περιορισμούς της ιδιοκτησίας του.
Οι αγρότες της περιοχής (κατά κύριο επάγγελμα ή μη) νοιώθουν αδικημένοι και απογοητευμένοι γιατί ενώ η περιουσία τους μικρή ή μεγάλη δεσμεύεται από την Πολιτεία, χάνουν και το όποιο αντισταθμιστικό όφελος είχαν κερδίσει με συνεχείς και επίπονες προσπάθειες.
Παρακαλούμε τόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Περγαντάς, που γνωρίζει κι ενστερνίζεται το πρόβλημα των ελαιοκτηματιών της περιοχής, όσο κι εγώ, να δοθεί η πρέπουσα λύση και παρακαλούμε να έχουμε με τους φορείς των αγροτών, μια συνάντηση μαζί σας, για να λύσουμε το πρόβλημα που προέκυψε.

Η Αντιπεριφερειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου