Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

 « ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
« ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»


Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας σε συνεργασία με την ΑΝ. ΔΙΑ. Στερεάς Ελλάδας ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων:
«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»,
«Εναλλακτικός Τουρισμός» & «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών» την Τετάρτη 29-6-2011 και ώρα 19.00 στην Άμφισσα, στην αίθουσα ...
συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών.
Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κα Γαζή Παναγιώτα, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΔΙΑ, κ. Καράντζαλης Λουκάς. Μετά από μια συνοπτική παρουσία των προγραμμάτων από τον κ. Καράντζαλη, η κα Κουβέλη Λαμπρινή, παρουσίασε το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών προτάσεων.
Έγινε παρουσίαση του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός», από την κα Λυτάκη Μαριλένα, που αφορά επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε μορφή τουρισμού (αθλητικός, πολιτιστικός, θαλάσσιος, γαστρονομικός, υγείας κι ευεξίας εστίασης κ.α.). Το πρόγραμμα βρίσκεται σε προδημοσίευση και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους υπήρξε έντονο.
Τέλος ο Υπεύθυνος Δράσης της ΑΝ.ΔΙΑ, κ. Γκέτζος Μιχάλης, έκανε αναφορά στη δράση «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών» που αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς των αμιγώς χερσαίων εμπορευματικών οδικών μεταφορών (διεθνών και μη) , για το οποίο αναμένεται προκήρυξη εντός των ημερών.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στο τηλ. 2265350508 και στην ΑΝ.ΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας στο τηλέφωνο 22310-67047 & 67498, με τον ΕΦΕΠΑΕ στα τηλέφωνα 210-6985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 8011136300.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε συνοπτική παρουσία των τριών προγραμμάτων.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Ημερομηνία υποβολής προτάσεων από 15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2011
Δικαιούχοι Α) όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος και τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Β) οι νεοσύστατες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το έτος υποβολής της επενδυτικής πρότασης έχουν συσταθεί και κάνει έναρξη δραστηριότητας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει μία πλήρη διαχειριστική χρήση
Γ) νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία (1) έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις

Αντικείμενο δραστηριότητας 1) Ενίσχυση της δημιουργίας / ίδρυσης επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή/και μία καταγεγραμμένη / κατοχυρωμένη αλλά μη εισέτι εμπορικά αξιοποιημένη τεχνογνωσία, σε επιχειρηματική καινοτομία.
2)Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων (οι οποίες έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις) οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή την επέκταση / διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους ή τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.
Ύψος Προϋπολογισμού Ι)€30.000,00 έως €300.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα
ΙΙ)€20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ για τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια


Επιλέξιμες ενέργειες
• Κτιριακά / Διαμόρφωση κτιρίων και χώρων / Ειδικές Εγκαταστάσεις
• Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός
• Πληροφορική / τηλεπικοινωνίες
• Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας
• Σχεδιασμός και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών / Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων
• Δαπάνες Τεχνικής / Τεχνολογικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
• Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας κλπ
Επιλέξιμες δαπάνες από την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος ( 24-5-2011)
Επιδότηση
ανέρχεται στο 50% του προϋπολογισμού, για ολόκληρη την επικράτεια
Διάρκεια υλοποίησης 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δικαίωμα 6μηνης παράτασης


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε προδημοσίευση. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές


Δικαιούχοι Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου) τα οποία:
• Έχουν, τουλάχιστον έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), από αυτούς που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του Οδηγού του προγράμματος ( ΚΑΔ: 50 Πλωτές μεταφορές, 55 Καταλύματα, 56 υπηρεσιών εστίασης, 77 ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδικού εξοπλισμού, 79 γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, 85 Εκπαίδευσης και 93 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας)
• Λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
• Έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου Κ.Α.Δ. πριν από την 01/01/2010.


Αντικείμενο δραστηριότητας
Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον:
1) Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
2) Πολιτιστικός τουρισμός
3) Θαλάσσιος τουρισμός
4) Γαστρονομικός τουρισμός (επιχειρήσεις εστίασης κλπ)
5) Τουρισμός υγείας και ευεξίας
Υψος Προυπολογισμού από €15.000,00 μέχρι του ποσού των €400.000,00


Επιλέξιμες ενέργειες

1)Μηχανολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός
2)Ειδικός εξοπλισμός εναλλακτικού τουρισμού
3) Κτιριακά – διαμόρφωση χώρων – ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις
4) Προβολή – προώθηση
5) Υπηρεσίες Συμβούλων
6) Μεταφορά τεχνογνωσίας/ τεχνολογίας

Επιδότηση
Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων
Διάρκεια υλοποίησης

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι δεκαπέντε (15) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της Υπουργικής Απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε προδημοσίευση. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές

Αντικείμενο
δραστηριότητας Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς των αμιγώς χερσαίων εμπορευματικών οδικών μεταφορών (διεθνών και μη) και οι οποίες ταξινομούνται στον επιλέξιμο ΚΑΔ «49.4 Οδικές Μεταφορές Εμπορευμάτων και Υπηρεσίες Μετακόμισης». Οι επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύθηκαν πριν την εφαρμογή του Ν. 3887/2010 (30/10/2010) πρέπει να έχουν νομική μορφή όπως ορίζεται από το άρθρο 2 παράγραφος 7α, 7β, 7γ του Ν. 3887/2010. Οι εταιρείες που ιδρύθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου πρέπει να έχουν νομική μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ.
Δικαιούχοι Α) Υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει τη δραστηριότητά τους το αργότερο μέχρι την 31/12/2008
Β) Νέες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που, έχουν αρχίσει την δραστηριότητα τους μετά τις 31/12/2008 και μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.
Γ) Υπό σύσταση Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος από φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Ύψος Προϋπολογισμού από €30.000,00 μέχρι του ποσού των €180.000,00


Επιλέξιμες ενέργειες
1. Δαπάνες Σύμφωνα με τον κανονισμό DE MINIMIS
• Κτιριακές εργασίες (ανέγερση / διαμόρφωση), χώρων συνεργείων, στάθμευσης, αποθήκευσης και συντήρησης
• Μετασκευή οχήματος (δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά δεύτερης καρότσας) / Εξοπλισμός φόρτωσης – εκφόρτωσης, ράφια κλπ / Εξοπλισμού συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων / Εξοπλισμός πρατηρίου υγρών καυσίμων.
• Αγορά οικοπέδου
• Δαπάνες για ΑΠΕ και εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας
• Αγορά τεχνογνωσίας, λογισμικό, πληροφοριακά συστήματα κλπ.
• Δαπάνες για τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ., Βιοτεχνικά Πάρκα / Ενοικίαση οικοπέδου σε περιοχή εκτός ΒΙΠΕ για περίοδο ενός έτους.
• Άυλες δαπάνες
• Λειτουργικές Δαπάνες για Νέες και Υπό Σύσταση Επιχειρήσεις
2. Δαπάνες Σύμφωνα με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό
3.
• Απόκτηση καινούργιων μεταφορικών οχημάτων των οποίων οι προδιαγραφές υπερβαίνουν τα κοινοτικά πρότυπα ή αυξάνουν το βαθμό προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει κοινοτικών προτύπων με περιβαλλοντική βελτίωση. Σημειώνεται ότι επιλέξιμες θεωρούνται οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος από το επίπεδο που απαιτούν τα κοινοτικά πρότυπα
• Δαπάνες απασχόλησης πρόσθετου προσωπικού για συνολική διάρκεια 1 έτους (άτομα σε μειονεκτική θέση κατά την έννοια του κανονισμού 800/2008)

Επιδότηση 25% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 35% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για δαπάνες σύμφωνα με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό 800/2008 και 70% για δαπάνες σύμφωνα με τον κανονισμό De Minimis
Διάρκεια υλοποίησης
18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου