Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Οι Πολίτες στο Προσκήνιο για τον προυπολογισμό του Δήμου Δελφών

Ομιλία για Προϋπολογισμό στο Δ.Σ. του Δήμου
από την Κίνηση Πολιτών «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Κυρίες-οι συνάδελφοι το σημερινό θέμα που κουβεντιάζουμε είναι επίκαιρο.
Έχει άμεση σχέση με την γενικότερη σημερινή οικονομική κατάσταση. Θέλω να αναφερθώ σε αυτή, για να καταγραφεί η σκέψη μας στα πρακτικά της συνεδρίασης....


Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης , της Τρόϊκας, της Ε.Ε. επιδρούν και στην λειτουργία της Τ.Α. ιδιαίτερα τώρα με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Είναι σαφές ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Συμφωνούμε με όσους λένε ότι η κρίση είναι δομική του συστήματος. Είναι κρίση καπιταλιστική υπερσυσσώρευσης κερδών, κυρίως από τις τράπεζες, αλλά και από άλλους τομείς του κεφαλαίου.
Σκεφτείτε ότι βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. από το 1985, είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Κυρίαρχη άποψη στην Ε.Ε. είναι (ή μάλλον ήταν γιατί δεν ξέρω αν είναι ακόμα), πως στον καπιταλισμό δεν συμβαίνουν κρίσεις. Κι αν ακόμα συμβούν, τις επιλύουν οι αγορές.
Με ποιό τρόπο; Μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων, συρρικνώνοντας το κοινωνικό κράτος, και ταυτόχρονα μειώνοντας τους φόρους στο κεφάλαιο!
Πως προέκυψε το δημοσιονομικό πρόβλημα;
Από τις συντάξεις και τους δημοσίους υπαλλήλους;
Η στήριξη των τραπεζών και άλλων κλάδων της οικονομίας που εξυπηρετούν το ιδιωτικό κεφάλαιο με τεράστια ποσά, χωρίς πολιτικές ανάπτυξης για αύξηση της απασχόλησης και χωρίς αναδιανεμητική πολιτική, μετέτρεψε την χρηματοπιστωτική κρίση σε δημοσιονομική.
Σε αυτές τις πολιτικές και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυνάμεις της πραγματικής εργασίας και του κεφαλαίου στο σύνολό του, (φτάσανε μάλιστα να λένε τεμπέληδες τους Έλληνες που αποδεδειγμένα μέσα από τις στατιστικές δουλεύουν περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους), οι συντηρητικές δυνάμεις μαζί με την σοσιαλδημοκρατία, διαμορφώνουν κοινή δράση και αποφασίζουν στην Ε.Ε.
Στην Ελλάδα τώρα έχουμε:
  • Φορολογική ασυλία  των ισχυρών και φοροδιαφυγή
  • Μετατροπή του δημοσίου σε χώρο ελεύθερης δράσης στα ιδιωτικά συμφέροντα
  • Μεγάλες ιδέες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να ξοδευτούν δις.
Για να ρθει στο τέλος το ΔΝΤ και το μνημόνιο. Υπάρχουν πράγματι λύσεις, σε άλλη κατεύθυνση όμως, με μοχλό την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενάντια όμως και σε ρήξη με τις πιο πάνω λογικές και πολιτικές.
Εμείς, «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» , προεκλογικά μιλήσαμε για Συμμετοχικό Προϋπολογισμό. Άπιαστο όνειρο; Ούτε εμείς πιστεύαμε και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και να προβλέψουμε ότι σήμερα θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Με τον κόσμο να έχει βγει στις πλατείες σε όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια συλλογική και αυτοοργάνωσης.
Και είναι μόνο η ΑΡΧΗ.
Εδώ στον δήμο μας μείναμε στην λογική κατάρτισης του προϋπολογισμού όπως όλων  μέχρι τώρα των πρώην Καποδιστριακών δήμων.
Μοναδική ευκαιρία διαβούλευσης που μας δόθηκε να συζητηθεί ανοιχτά ήταν στην συνεδρίαση με την επιτροπή διαβούλευσης που δεν αξιοποιήθηκε. Καμία πρόταση από όσο ξέρω δεν είχαμε από την επιτροπή. Σε αυτό ευθύνη έχει ο Δήμος, με τον τρόπο που την συγκάλεσε, χωρίς εισηγήσεις, και που στην πρώτη συνεδρίασή της, πριν καλά καλά ενημερωθεί της ζητήθηκε να επικυρώσει τις προτάσεις του Τεχνικού προγράμματος και τον Προϋπολογισμό.
Δυστυχώς και αυτός, είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός, που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί γιατί :
Α) είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τις δαπάνες που θέλει να κάνει ο Δήμαρχος και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών. ( π.χ. πρόσληψη τεσσάρων ειδικών, σήμερα έγιναν τρεις, συμβούλων, όταν έχει πλήρη τεχνική και οικονομική υπηρεσία, γ.γ. δήμου, προγραμματική σύμβαση με ΑΝΦΩ κλπ)
Β) στηρίζεται σε φόρους που δήθεν θα εισπράξει τόσο από τους δημότες όσο και από το κράτος όταν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει ποτέ λόγω και της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας ( φόρος ζύθου, φόρος παρεπιδημούντων κλπ, όταν είναι γνωστό ότι η κατανάλωση πέφτει εμείς υπολογίζουμε να εισπράξουμε ίδια η και περισσότερα ), αυξάνει ακόμα και το ποσό που προϋπολογίζει να εισπράξει από την έκδοση οικοδομικών αδειών, όταν κάλλιστα μπορεί από την υπηρεσία του (πολεοδομία ) να δει την μεγάλη κατρακύλα της οικοδομής.
Γ) προϋπολογίζει ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών ( βλέπε τοποθέτηση μας στο Δ.Σ. για το τεχνικό πρόγραμμα)
Δ) Για να καλύψει τις διάφορες άσκοπες δαπάνες Χρεώνει το Δήμο με νέο δάνειο ύψους 2.800.000 €
Ε) Προβλέπει δαπάνες στην υπηρεσία καθαριότητας που ανάγονται στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του συνδέσμου Διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα  οι δαπάνες της υπηρεσίας καθαριότητας  ενώ είναι ανταποδοτικές να μην ισοσκελίζονται .
Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό  που δείχνει το ανεφάρμοστο του προϋπολογισμού. Ας κοιτάξουμε τους περσινούς προϋπολογισμούς διαμορφώθηκαν στα 43.894.000€ εκτελέστηκαν τα 24.531.000€ δηλαδή απόκλιση περίπου 50% . Δεν εξηγείται πουθενά βέβαια πως από τα 24.531.000 πέρυσι φέτος θα εκτελεσθεί προϋπολογισμός 35.783.000.
Τέλος ο προϋπολογισμός δείχνει και την «οικονομία» που πετυχαίνεται μέσω του καλλικράτη αιρετοί 2010:1.000.000,  2011: 2.000.000.
Τελικά ο προϋπολογισμός αυτός θα καταντήσει σαν το μνημόνιο, που ένα χρόνο μετά θα έχει αποτύχει στους στόχος του και θα χρειαστεί νέο επαχθές δάνειο για να εξοφληθεί το νέο χρέος που θα δημιουργηθεί.
Για τους λόγους αυτούς εμείς δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

Μέγκος Παναγιώτης                                                                                        Ιτέα 9-6-2011
Δ. Σύμβ.  για τους   «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου