Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΕΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Πρόβλημα με τη ΣΑΤΑ που καθυστερεί

Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, που είναι ιδιαίτερα διογκωμένο αφού στην ουσία έχουν άτυπα κηρύξει παύση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους , καθώς δεν έχουν καταβληθεί παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2010 δόθηκε η τελευταία από τις τέσσερις δόσεις, με αποτέλεσμα οι Δήμοι έχουν να πάρουν τέτοιου είδους κονδύλια από την προεκλογική περίοδο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010.

Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κάθε είδους προμηθευτές ή εργολάβους στους οποίους όχι μόνο οφείλουν χρήματα από πέρυσι, αλλά οι συγκεκριμένοι χρεωστικοί λογαριασμοί συνεχώς φουσκώνουν, καθώς υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες.

Όμως, η υπόθεση ΣΑΤΑ δεν σταματά εδώ, καθώς ...
σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομίας, τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου να μειωθούν σε 400 με 430 εκατ. ευρώ.

Για το Δήμο Δωρίδας ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Κώστας Αντωνόπουλος μίλησαν στην εφημερίδα της Άμφισσας, ¨ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨ επισημαίνοντας τα εξής :

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ:                     
Μόνο με τη ΣΑΤΑ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία αποπληρωμής των παλαιών έργων ,τόνισε οΓιώργος Καπεντζώνης, καθ’ όσον όπως υποστήριξε το κυριότερο πρόβλημα εμφανίζεται στη ΣΑΤΑ. Όπως επεσήμανε, η ΣΑΤΑ δεν έχει φτάσει ακόμα, ούτε υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση, ενώ αν και έχει αποσταλεί ερώτηση προς το Υπουργείο από το Δήμο, δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Για τον λόγο αυτό σαφώς και δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα νέο έργο στο Δήμο ούτε να υλοποιηθεί ο νέος προγραμματισμός εφόσον εκκρεμούν οι πληρωμές των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να μην ξαναχρεωθεί ο Δήμος, για να μην έρθει πάλι αντιμέτωπος με παρόμοια προβλήματα, τονίζοντας πως αν δεν τακτοποιηθούν και κλείσουν τα παλιά χρέη, δεν θα ξεκινήσει κανένα έργο.

Αναφορικά με τις τρέχουσες ανάγκες του Δήμου, επεσήμανε πως λόγω της καλής διαχείρισης και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από τη Δημοτική Αρχή, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι καλύπτονται όλα στην ώρα τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ :                    
Προς το παρόν τα βγάζουμε πέρα

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος, επεσήμανε πως ο κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως ο Δήμος λόγω έλλειψης της ΣΑΤΑ δεν μπορεί να αποπληρώσει τα παλιά έργα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προγραμματιστούν τα νέα. Ωστόσο ο ίδιος επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα φτάσει η ΣΑΤΑ στο Δήμο.

Σε γενικές γραμμές πάντως σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ο Δήμος τα βγάζει πέρα, προς το παρόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους εργολάβους, εφόσον κάνουν υπομονή, κι έτσι θεωρεί την κατάσταση ελεγχόμενη.

Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Αντωνόπουλος, ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιταχύνει τις διαδικασίες αποπληρωμής όλων τα παλαιών χρεών ώστε να φτάσει σύντομα στο σημείο να μην έχει οφειλές.
http://dorida.blogspot.com/2011/06/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου