Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !

* Άρχισε από προχθές 10 Μαΐου η απογραφή σε όλη τη χώρα και βέβαια στη Δωρίδα. Δυστυχώς πάρα πολύς κόσμος , όπως έδειξαν οι πρώτες μέρες, φαίνεται ότι δεν γνωρίζει βασικά πράγματα γύρω από την απογραφή. Άλλοι φοβούνται ότι θα πάνε τα στοιχεία στην Εφορία , άλλοι στην Αστυνομία, άλλοι στους Δήμους για διάφορες εκλογικές ή άλλες χρήσεις ,άλλοι στη Πολεοδομία, άλλοι στη Δικαιοσύνη κι άλλοι ένας θεός ξέρει τι άλλο σκέφτονται. Φτάσαμε στο σημείο να ρωτάει ο απογραφέας «που κοιμηθήκατε χθες» κι ό άλλος ν΄απαντά ... «και τι σε νοιάζει εσένα» ! (Σ.Σ. μάλλον ψιλοπαράνομος θάταν κάπου ο ....άνθρωπος ). Άλλοι πάλι δεν άνοιγαν γιατί φοβόντουσαν μην ήταν τίποτε ληστές και παρίσταναν τους απογραφείς !

* Τέλος πάντων όλοι πρέπει να απογραφούμε κι όσοι μπορούμε να ενισχύσουμε τα χωριά μας νόμιμα και σωστά . Γιατί ακούς και κάποιους ότι, ναι είμαι από το τάδε χωριό , έχω σπίτι , έχω περιουσία εκεί , αλλά μόνιμα ή τον περισσότερο καιρό μένω στην Αθήνα ή την Πάτρα ή κάπου αλλού. Και τι θα γίνει τότε φίλε μου που καλοκαίρια, Χριστούγεννα , απόκριες , Πάσχα και τριήμερα πάς στο χωριό σου, το θές καθαρό από τα σκουπίδια που κι εσύ πετάς εκεί , θες ανοιχτούς δρόμους, καθαρά νεκροταφεία, φώτα στους δρόμους, καθαρές παραλίες, νερό για κάθε χρήση κι ένα σωρό άλλα πράγματα ; Που θα βρει τα χρήματα η τοπική κοινότητα για να τα κάνει όλα αυτά ; αν κι εσύ δεν την ενισχύσεις με την απογραφή σου εκεί ;

* Κι εξηγούμαστε για να μη παρεξηγούμαστε, μ΄ ένα παράδειγμα. Αν πάς τώρα σ΄ ένα μικρό ορεινό χωριό , ας πούμε το Διακόπι, θα βρεις δεν θα βρεις 5-10 νοματαίους. Τα καλοκαίρια όμως , την περίοδο του λιομαζώματος , τα Χριστούγεννα , στις Απόκριες , το Πάσχα , του Αγίου Πνεύματος κι άλλα τριήμερα ο πληθυσμός φτάνει τους 100, τους 150 και τους 200 κατοίκους. Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός πληθυσμός αυτού του χωριού ; και ποια έσοδα θα πρέπει να έχει η τοπική Κοινότητα για να στηριχθεί και να ανταπεξέλθει σ΄αυτές τις απαιτήσεις; Ας κάνουμε λοιπόν όλοι το καθήκον μας κι όχι με την πρώτη ευκαιρία τα …παράπονά μας στο Δήμαρχο !

* Πρότυπος κατασκηνωτικός χώρος έχει δημιουργηθεί στην Τολοφώνα από τον Σύλλογο των Προσκόπων του Βύρωνα της Αττικής. Την προηγούμενη Κυριακή 8 Μαΐου την κατασκήνωση επισκέφθηκαν αντιπροσωπεία 45 προσκόπων και γονέων του Βύρωνα. Τους υποδέχτηκαν ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας Ηλίας Κορομπίλης. Ο Αντιδήμαρχος ενημερώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης, για τα έργα υποδομής που συνεχίζονται να γίνονται στον κατασκηνωτικό αυτό χώρο και διαβεβαίωσε προσκόπους και γονείς για την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ίδιου όσο και του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη για την ολοκλήρωση του έργου.

* Από την πλευρά τους οι επικεφαλείς των προσκόπων αφού ευχαρίστησαν την Δημοτική Αρχή Δωρίδας αλλά και τον Ηλία Κορομπίλη για την ουσιαστική στήριξη και αγάπη που δείχνουν στο Σύλλογό τους αλλά και τη βοήθεια ολοκλήρωσης του πρότυπης αυτής κατασκήνωσης ,τους ανακοίνωσαν ότι ο χώρος προσφέρεται να τον χρησιμοποιούν και όλα τα παιδιά της περιοχής.

* Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι θα βάλουν τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους. Και το κακό είναι ότι θα πάρουν κι άλλους συναδέλφους τους στο λαιμό τους όταν θα αναγκαστούν όλοι μαζί καθημερινά να πίνουν τον καφέ τους… στην έδρα του Δήμου. Δεν κατάλαβαν ότι κάτι άλλαξε και η λούφα και …παραλλαγή τελείωσε ! Εκτός κι αν αυτό μπορούν , αυτό κάνουν, γιατί το μυαλό μου δεν θέλει να πάει σε κάτι πιο …περίπλοκο !

* Ο ιππικός σύλλογος την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιήσει εκδρομή σε μια καθιερωμένη διαδρομή για αυτή την περίοδο που είναι προς την Ποτιδάνεια Δωρίδας. Το 2010 δεν πραγματοποιήθηκε λόγο των κινητοποιήσεων των πολιτών για την μεταφορά της έδρας του Δήμου πράγμα που στεναχώρησε Ποτιδάνειους και ιππείς .

* Ο καιρός όμως περνά και έτσι φέτος τα άλογα του ιππικού συλλόγου θα ¨καλπάσουν¨ και πάλι με αφετηρία το χάνι Φασουλά μέσα από δασικούς δρόμους και μονοπάτια προς την Ποτιδάνεια. Η διαδρομή είναι περίπου 2 ½ ώρες χωρίς να κουράσουν τα άλογα, για να απολαύσουν όλοι την διαδρομή. Ενδιάμεση στάση για καφέ και γεύμα στην Ποτιδάνεια.

* Πολύ σωστά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας , ύστερα από εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Λιδωρικίου να μονοδρομηθεί ο κεντρικός δρόμος του Λιδωρικίου. Η κατάσταση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των γιορτών ήταν ανυπόφορη. Δυσκόλευε ο ένας τη ζωή του άλλου άνευ λόγου και αιτίας και τα νεύρα ήταν συνεχώς τσιτωμένα !

* Οριστικά μάλλον κλείνει η πορθμειακή γραμμή Αγίου Νικολάου – Αιγίου, ως ασύμφορη. Οι προσπάθειες στο παρασκήνιο βέβαια γίνονται , αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά τα ψέματα τέλειωσαν. Λίγο το μνημόνιο με τη σκληρή λιτότητα που περιόρισαν τις μετακινήσεις , λίγο το κόψιμο των επιδοτήσεων της γραμμής από το Υπουργείο και το τέλος δεν άργησε . Αξιόπιστες πηγές μου έλεγαν πως όταν βλέπεις να κλείνει ο πλοιοκτήτης τη γραμμή παραμονές καλοκαιριού που είναι η καλλίτερη περίοδος , είναι φανερό πως υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

* Ένα σχόλιο διαβάσαμε στην ημερήσια εφημερίδα της Άμφισσας ΩΡΑ της Φωκίδας που μας βρίσκει σύμφωνους και το μεταφέρουμε αυτούσιο … « Βρε παιδί μου πραγματικά ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολύ περισσότερο να κατανοήσω την τακτική των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από κυβερνητικούς βουλευτές. Που αποσκοπούν και γιατί τις κάνουν ; Να αυτό που κάνει για παράδειγμα η Κα Παπαθανάση σχεδόν από την αρχή της βουλευτικής της καριέρας. Όπου υπάρχει πρόβλημα , όπου δεν μπορεί να επιλύσει κάποιο πρόβλημα ή ή να προχωρήσει κάποιο έργο καταθέτει ερωτήσεις και εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση της οποίας είναι εκπρόσωπος στη Φωκίδα και στους υπουργούς της . Χτες ήταν ο Ρέππας σήμερα είναι ο Σκανδαλίδης αύριο δεν ξέρω ποιος…

* … Με άλλα λόγια κάνει συνεχώς κριτική και ρίχνει τις ευθύνες στους υπουργούς που εμπράκτως στηρίζει με την ψήφο της στη Βουλή. Αν, όμως δεν τους στηρίζει και συνεχίζει να αντιτίθεται μαζί τους, νομίζοντας ότι είτε τη σαμποτάρουν (απίθανο) είτε δεν προωθούν τα θέματα της Φωκίδας γιατί δεν βγαίνει καθαρά και ξάστερα να το πει ; Και πολύ περισσότερο δεν ανεξαρτητοποιείται αν νομίζει ότι η Κυβέρνηση δεν υπολογίζει τη Φωκίδα; Μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να σταματήσουν οι λαϊκισμοί και να αρχίσουμε να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη ;Όχι τίποτα άλλο αλλά να . Το πολύ το ¨ψαλτήρι¨ στο τέλος θα το βαρεθεί και ο παπάς . Θα το βαρεθούν και οι πολίτες που θέλουν χειροπιαστά έργα και πρόοδο για τον τόπο και όχι συνεχόμενες συναντήσεις εργασίας και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Δεν νομίζετε ;»

* Είναι γνωστό ότι αρκετά Δημοτικά Σχολεία τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω έλλειψης μαθητών. Ένα απ αυτά είναι και της Τολοφώνας. Ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1903 από δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της Τολοφώνας με τον πρόεδρο του Ηλία Κορομπίλη ζήτησε και πήρε έγκριση από το Δήμο για χρήση του κτιρίου σε σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως τμήμα αγγειοπλαστικής, τμήμα χορού και χορευτικών συγκροτημάτων, τμήμα ενόργανης γυμναστικής, τμήμα Σκακιού κ.ά. Μια από τις αίθουσες μπορεί όποτε θέλει να χρησιμοποιεί και το Τοπικό Συμβούλιο για Συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις. Μέσα στο κτίριο υπάρχει κι ένα μικρό γραφείο που έχει ένα φωριαμό με κάποια αρχεία του Σχολείου που καλό είναι να μεταφερθούν στο Δημοτικό Σχολείο της Ερατεινής και το γραφείο ν΄ ανοίξει ώστε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα και αποτελεσματικά οι άνθρωποι του πολιτιστικού Συλλόγου. Σ΄αυτό είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει με την συναίνεση του και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Μάμαλης . Άνθρωπος που αγαπά εν γένει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες , που βλέπει το δάσος κι όχι το δένδρο ,διευκολύνοντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην ωραία του προσπάθεια, να τραβήξει τα παιδιά από κακές συνήθειες και ναρκωτικά . Άλλωστε και ό ίδιος δίνει τη δική του ωραία-αθλητική μάχη με την ομάδα της Τολοφώνα Ερατεινής.

* Σας δώσαμε πρώτοι την είδηση για το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας(σε απόσταση 30-50 λεπτών από τη Δωρίδα) που ξεκόλλησε μετά από 16 χρόνια ! Να σας πούμε ακόμα ότι οι μέτοχοι του φορέα, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανέρχονται σε 411. Μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πατρέων , το Επιμελητήριο Αχαΐας, η ΤΕΔΚ Αχαΐας, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα , ο Δήμος Φαρών κ.ά. Η επιφάνεια που θα αναπτυχθεί το έργο ανέρχεται σε 930 στρέμματα. Άμεσα θα δημιουργήσει με τη λειτουργία του 500 θέσεις εργασίας. Κατά τα άλλα το αναφέραμε και στο ρεπορτάζ . Το έργο αυτό είναι από εκείνα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία και την ανάπτυξη ενός τόπου . Κι αυτό το έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα
http://dorida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου