Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση για το έργο "Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου"

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων φυλακών Μαλανδρίνου)» νέα ημερομηνία δημοπράτησης η 5η Μαΐου 2011. Προδικαστική αγωγή ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΑΤΕ

Με αφορμή την διαμαρτυρία του πρώην αναδόχου "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ" για το έργο «Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων...
φυλακών Μαλανδρίνου)» η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση απέστειλε σχετική με το ζήτημα επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την οποία:

Παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό για την εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος. Ειδικότερα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι έργο του ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, εντάχθηκε στα τέλη του 2003, δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2005 και υπογράφηκε η σύμβαση για 8.700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή το εν λόγω έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως στις 31.05.2008.

Σήμερα, επτά ολόκληρα χρόνια μετά, το έργο έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί και η μόνη παρέμβαση – λόγω επικινδυνότητας – ήταν κατά το 2010 , με την προσωρινή αποκατάσταση της οδού μεταξύ Βουνιχώρας – Αγ. Ευθυμίας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι κυρίως υπεύθυνοι απλά παρακολουθούσαν με αδράνεια την στασιμότητα του έργου.

Στη συνέχεια η Βουλευτής ενημερώνει τον Υπουργό κ. Δ. Ρέππα και τον Υφυπουργό κ. Γ. Μαγκριώτη, για τα γνωστά σε όλους πλέον αποτελέσματα τα οποία είχε και συνεχίζει να έχει η εγκατάλειψη του έργου από την ανάδοχο εταιρεία, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

1ον Να χαθούν οι πόροι από το Γ ΚΠΣ και πολύτιμος χρόνος ,

2ον Να ταλαιπωρούνται για χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ,

3ον Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη του έργου από την ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, να έχει γίνει μόνο η προσωρινή αποκατάσταση – με εθνικούς πόρους, εκτός της δικής τους εργολαβίας – ενός τμήματος 4 περίπου χιλιομέτρων μεταξύ δύο χωριών, της Αγ. Ευθυμίας και της Βουνιχώρας ,

4ον Να έχουν σημειωθεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας ,

5ον Να έχει στερηθεί η Στερεά Ελλάδα και η Φωκίδα ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο και

6ον Να δεσμεύουμε εκ νέου πόρους για το έργο στο ΕΣΠΑ – στερώντας τους πόρους αυτούς από άλλο έργο ή πρόγραμμα.

Το έργο έχει ενταχθεί εκ νέου στο ΕΣΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και έχει οριστεί ως νέα ημερομηνία δημοπράτησης η 5η Μαΐου 2011.

Η εταιρεία ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ τη στιγμή αυτή, επί της ουσίας ζητά να της επιστραφούν οι εγγυητικές της. Κατέθεσε προδικαστική αγωγή ενώ έστειλε και σχετική επιστολή σε εργοληπτικές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μη συμμετέχουν στη διαδικασία δημοπρασίας που έχει οριστεί για τις 5 Μαΐου 2011, στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Ήδη η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει επί της ουσίας απαντήσει στις αιτιάσεις της προδικαστικής αγωγής της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΑΤΕ .

Τέλος, η Βουλευτής, τονίζοντας ότι το εν λόγω έργο αποτελεί όχι μόνο αναπτυξιακό έργο ουσιώδους σημασίας για το νομό Φωκίδας αλλά και βασική προϋπόθεση για τη σύνδεση των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών με κεντρικό άξονα, κλείνει την επιστολή της ζητώντας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να εξετάσουν το ζήτημα και να αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου:

1. Να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου την προκαθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 5ης Μαΐου 2011.

2. Να ολοκληρωθεί το έργο.

3. Να ελεγχθούν και να τακτοποιηθούν όλες οι πιθανές διοικητικές και οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς και της εταιρείας ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ.

4. Να αποδοθούν οι οικονομικές και διοικητικές ευθύνες σε όσους στερούν από τη Φωκίδα επί χρόνια το συγκεκριμένο έργο , έργο δημοσίου συμφέροντος.

Ανάλογη επιστολή η Βουλευτής απέστειλε και στις Εργοληπτικές Οργανώσεις.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2011

Σάββατο, 30 Απρίλιος 2011 09:33
Προς:

Εργοληπτικές Οργανώσεις κατ' αλφαβητική σειρά:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ (ΠΕΔΜΕΔΕ)

Ασκληπιού 23 - 106 80 ΑΘΗΝΑ - Τηλ.: 210-3614978

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛ/ΓΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ (ΠΕΔΜΗΕΔΕ)

Αχαρνών 35 - 104 39 ΑΘΗΝΑ - Τηλ.: 210-8232210

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΕΣΕΔΕ)

Θεμιστοκλέους 4 - 106 78 ΑΘΗΝΑ - Τηλ.: 210-3814735

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (ΣΑΤΕ)

Φειδίου 14-16 - 106 78 ΑΘΗΝΑ - Τηλ.: 210-3301814

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ (ΣΤΕΑΤ)

Πινδάρου 4 - 106 71 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 210-3617321

ΘΕΜΑ : «Κατασκευή E.O. Άμφισσας – Λιδωρικίου κατά τμήματα από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση Φυλακών Μαλανδρίνου»

«…να ανασταλεί η Δημοπράτηση του υπολειπόμενου αντικειμένου εργασιών , μέχρι να ολοκληρωθούν και διευθετηθούν εκκρεμότητες με την παλιά σύμβαση».

«…Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι δημοπρατήθηκε και υλοποιήθηκε ήδη μέρος της πρώην εργολαβίας (300.000,00 €) για κοινωνικούς λόγους , την οποία δεν εμπόδισε η πρώην Ανάδοχος ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ και έτσι έχει αμβλυνθεί σημαντικά η κοινωνική πίεση ….»

Κύριοι Κατασκευαστές ,

Με λύπη και οργή διαβάζουμε στην επιστολή σας την αυθαίρετη θέση σας ότι λόγος αναστολής της δημοπράτησης , που έχει οριστεί για τις 05 Μαΐου 2011 , της οδού Αγ. Ευθυμία – Μαλανδρίνο , αποτελεί και η «άμβλυνση της κοινωνικής πίεσης» λόγω της προσωρινής αποκατάστασης της οδού Αγ. Ευθυμία – Βουνιχώρα.

Σε ότι αφορά στην διευθέτηση των πιθανών εκκρεμοτήτων μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΑΤΕ σαφώς - αν υπάρχουν - θα πρέπει να υπάρξει η κάθε νόμιμη διαδικασία και λύση.

Η όλη διαδικασία , στο βαθμό που υφίσταται θέμα , βέβαια θα μπορούσε να έχει τεθεί στην Πολιτική Ηγεσία της Περιφέρειας εδώ και μήνες, είτε από την πλευρά της ενδιαφερόμενης εταιρείας – είτε από πλευράς σας , αντίθετα όμως επιλέγετε τελευταία στιγμή να θέτετε διλλήματα.

Οφείλω όμως να σας υπενθυμίσω – και να αναρωτηθώ για τον πρόσφατο υπερβάλλοντα ζήλο σας για την αναστολή της δημοπρασίας – που ήταν η δημόσια θέση σας για ένα έργο για το οποίο όφειλε η Ανάδοχος ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ να έχει ολοκληρώσει από τον Μάιο του 2008, ήτοι , πέντε χρόνια πριν.

Το συγκεκριμένο έργο:

· Εντάχθηκε στο ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο προς το τέλος του 2003.

· Δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2005 – υπογράφηκε σύμβαση από την ανάδοχο εταιρεία για 8.700.000 ευρώ.

· Σύμφωνα με τη σύμβαση το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως στις 31.05.2008.

· Τα χρόνια περνούσαν – το έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώνονταν – αλλά επί της ουσίας είχαμε χρόνια τραγικής στασιμότητας , με τα εξής αποτελέσματα :

1ον . Να χαθούν οι πόροι από το Γ ΚΠΣ και πολύτιμος χρόνος ,

2ον . Να ταλαιπωρούνται για χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ,

3ον . Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη του έργου από την ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ να έχει γίνει μόνο η προσωρινή αποκατάσταση – με εθνικούς πόρους , εκτός της εργολαβίας – ενός τμήματος 4 περίπου χιλιομέτρων μεταξύ δύο χωριών, της Αγ. Ευθυμίας και της Βουνιχώρας ,

4ον . Να έχουν σημειωθεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας ,

5ον . Να έχει στερηθεί η Στερεά Ελλάδα και η Φωκίδα ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο, και

6ον. Να δεσμεύουμε εκ νέου πόρους για το έργο στο ΕΣΠΑ – στερώντας τους πόρους αυτούς από άλλο έργο ή πρόγραμμα.

Κύριοι Κατασκευαστές ,

Δεν μπορείτε να εμπαίζετε το Λαό της Φωκίδας για πρόσθεση καθυστέρηση στην διαδικασία υλοποίησης του έργου με δικαιολογίες τύπου:

«…Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι δημοπρατήθηκε και υλοποιήθηκε ήδη μέρος της πρώην εργολαβίας (300.000,00 €) για κοινωνικούς λόγους , την οποία δεν εμπόδισε η πρώην Ανάδοχος ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ και έτσι έχει αμβλυνθεί σημαντικά η κοινωνική πίεση ….»

· όταν στον άξονα αυτό έχουν συμβεί τροχαία που έχουν αποβεί μοιραία ,

· όταν μια κοινωνία ταλαιπωρείται επί σειρά ετών από τις απαράδεκτες αυτές καθυστερήσεις ,

· όταν επί μήνες είχατε την δυνατότητα να διαμαρτυρηθείτε στην Πολιτική Ηγεσία της Περιφέρειας και να εκφράσετε επαρκώς τις θέσεις σας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντί αυτού έρχεστε στο παρά πέντε της διαδικασίας δημοπράτησης να δημιουργήσετε εντυπώσεις . Οφείλετε να μας εξηγήσετε και εσείς με την σειρά σας και να αιτιολογήσετε στους Πολίτες της Φωκίδας τη δική σας θέση για την «μηδαμινή ευθύνη» της συγκεκριμένης εταιρείας .

Αυτές οι χρόνιες πρακτικές καθυστερήσεων και «μηδενικής ευθύνης» είτε από πλευράς δημοσίου είτε από πλευράς εταιρειών, μας πήγαν χρόνια πίσω και για τους λόγους αυτούς η Πολιτεία στο νέο σχέδιο νόμου που θα φέρει για τον τρόπο δημοπράτησης των Δημοσίων έργων θα πρέπει να διασφαλίσει όλες τις δικλίδες ασφαλείας – και το ύψος των εγγυητικών σε αυτό το επίπεδο , έτσι ώστε και οι αξιόπιστες εργοληπτικές να μην κινδυνεύουν – αλλά και τα δημόσια έργα να εκτελούνται στους προβλεπόμενους χρόνους.

Με εκτίμηση,

Αφροδίτη Παπαθανάση

Βουλευτής Ν. Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου