Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ο Δήμος Δελφών ανεδείχθη, για το 2011, ως ο καλύτερος αειφόρος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας


Η Χάρμαινα πριν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μεγάλο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο Δήμος Δελφών ανεδείχθη, για το 2011, ως ο καλύτερος αειφόρος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας


Στο πλαίσιο μεγάλου διαγωνισμού, που προκηρύσσει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανέδειξε για το 2011 το Δήμο Δελφών ως τον καλύτερο αειφόρο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας.
Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (EDEN) με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Φέτος το θέμα ήταν «Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων - Περιοχών».
Για το 2011 τα Κράτη –Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προσκλήθηκαν να επιλέξουν έναν νικητή και τέσσερεις επιλαχόντες προορισμούς, οι οποίοι δεν έχουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά μαζικού τουρισμού και έχουν αναπλάσει μια περιοχή της ...
τοπικής τους κληρονομιάς προκειμένου να τη μετατρέψουν σε τουριστικό πόλο έλξης και να χρησιμεύσει ως «καταλύτης» στην ευρύτερη τοπική τουριστική ανάπτυξη.
Υπήρξαν αξιόλογες υποψηφιότητες από όλη την Ελλάδα αλλά η υποψηφιότητα του Δήμου Δελφών κρίθηκε ότι πληρούσε τα περισσότερα κριτήρια μεταξύ όλων των υποψηφίων προορισμών.
Νικηφόρος Ελληνικός προορισμός ανακηρύχθηκε:
Η Χάρμαινα μετά
-ο οικισμός της «Χάρμαινας» ως περιοχή, η οποία και με το έργο ανάπλασης, που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή, συμβάλλει στη προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενθάρρυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή
-όλη η περιοχή του Δήμου Δελφών με τις δυνατότητες που διαθέτει σε ένα μωσαϊκό τουριστικών προϊόντων, που αφορούν σε πολλές ειδικές μορφές τουρισμού και συγκεκριμένα στο πολιτιστικό, θρησκευτικό, ορειβατικό, ορεινό, θαλάσσιο τουρισμό και στον ανεμοπτερισμό.
Η νίκη αυτή θα προσφέρει στο Δήμο Δελφών ένα μεγάλο πλεονέκτημα: να γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, γνωστός από τις αρχαιότητες του αλλά και ως ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική εκδήλωση βράβευσης του Δήμου Δελφών στην Αθήνα ως νικητή προορισμού και των 4 επιλαχόντων, η οποία θα διοργανωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Επιπλέον ο Δήμος Δελφών θα βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 μαζί με τους νικητές προορισμούς όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παράλληλα δε θα λάβει χώρα και Έκθεση για τους νικητές προορισμούς.
Επίσης, μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει ειδικό συνεργείο, το οποίο θα «γυρίσει» video για την Χάρμαινα αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών. Το video αυτό θα προβάλλεται σε ειδική ιστοσελίδα της Επιτροπής όπου προβάλλονται όλοι οι προορισμοί που έχουν βραβευθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος.
Έτσι με τη ανάδειξη του ως του καλύτερου αειφόρου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, για το 2011, ο Δήμος Δελφών θα εξασφαλίσει πέρα από την εξαιρετική δημοσιότητα και τη προβολή που του αξίζει και κάτι ακόμη. Την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό δίκτυο των καλύτερων τουριστικών αειφόρων προορισμών.
Η νίκη αυτή αυξάνει περισσότερο τις ευθύνες που έχουμε για την προώθηση της Χάρμαινας ως σημαντικό «θεματικό πάρκο» στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Τουριστική αγορά.
Τη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και την επεξεργασία της πρότασης είχε αναλάβει κατόπιν σχετικής οδηγίας του Δημάρχου κ. Νίκου Φουσέκη, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δελφών κα Μάρω Τασιού – Γουργουρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου