Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Επείγουσα προειδοποίηση – Ιώδιο 131 στην Ευρώπη λόγω Φουκουσίμα!

CRIIRAD: "Εντοπίστηκε Ιώδιο 131 από την Φουκουσίμα στις τροφές μας"
"Οι κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με τις συγκεντρώσεις του Ιωδίου 131 στην ατμόσφαιρά στην Ευρώπη μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα δεν θεωρούνται πια «αμελητέoι», αλλά υπαρκτοί και σοβαροί" προειδοποιεί η ανεξάρτητη γαλλική επιτροπή ραδιενέργειας CRIIRAD [Commission de Recherche et d'Information Indépendantes sur la Radioactivité].

Σε έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία 7 Απριλίου, αλλά έγινε γνωστό σήμερα, η γαλλική επιτροπή ...
συστήνει την αποχή από την πόση βρόχινου νερού ενώ επισημαίνει πως ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν λαχανικά με μεγάλα φυλλώματα, φρέσκο γάλα και κρεμώδες τυρί!

Για τα λαχανικά επισημαίνεται πως το σπανάκι, ή το λάχανο πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα εάν έχουν εκτεθεί σε βροχή, και η πλύση τους μετά δεν συνεισφέρει στην ασφάλεια κατανάλωσης καθώς το Ιώδιο 131 μεταβολίζεται στη συνέχεια μέσα στα συγκεκριμένα τρόφιμα. Για το νερό η έκθεση κάνει λόγο πως η κατανάλωση βρόχινου νερού είναι επικίνδυνη όχι όμως και η έκθεση σε αυτό.

Οι κίνδυνοι σχετιζόμενοι με μεγάλης διάρκειας έκθεση στη μόλυνση του ιωδίου ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέοι και είναι τώρα απαραίτητο από ποτέ να αποφεύγεται η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» επισημαίνει το ινστιτούτο CRIIRAD. Το παραπάνω πρέπει να ακολουθηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς όπως επισημαίνεται η μόλυνση στην ατμόσφαιρα χωρών όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ελβετία θεωρείται παρόμοιου επιπέδου.

Πάντως στην αναφορά του CRIIRAD γίνεται σαφές πως η χώρα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση στο … Ιώδιο 131 είναι οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα οι δυτικές ακτές όπου η μόλυνση από το ραδιενεργό αυτό στοιχείο έφτασε 8 και 10 φορές πιο πάνω από το κανονικό επίπεδο.
Όλη την αναφορά της CRIIRAD μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου