Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Με 10 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές (Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία) το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών, γεγονός που μεταφράζεται ως «πράσινο φως» για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανοίγει το δρόμο για αεροπορικά χτυπήματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο "την προστασία των αμάχων και τη επιβολή κατάπαυσης του πυρός", ωστόσο όπως διευκρινίζεται, δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, ...
προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των εξεγερμένων από την αεροπορία του Καντάφι.

Λίγο πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο και ενώ ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση. Προηγουμένως το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι μόλις υιοθετηθεί η απόφαση, θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, υπογράμμισε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».
Πανηγυρισμοί έλαβαν χώρα στη Βεγγάζη, από τους επαναστάτες όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.Α.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας να αρχίσουν την εξέταση των επιλογών για το «επόμενο στάδιο».
 Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία ψήφισαν «λευκό» χωρίς να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο, λόγω φόβων πως μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.
Ανάληψη στρατιωτικής δράσης αναμένεται σύντομα από τη Γαλλία και τη Βρετανία με τη συνδρομή αραβικών χωρών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρήσεις κατά της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος Καντάφι εκτιμάται πως μπορεί να ξεκινήσουν από την Κυριακή.


Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».

«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της», δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».


Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.

Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου