Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ώρα μηδέν για τη Λιβύη, ξεκίνησαν τους Βομβαρδισμούς οι ανθρωπιστές.


Ξεκίνησε η επίθεση στην Λιβύη από Γαλλικά Ιταλικά και Αμερικανικά στρατεύματα. Από κοντά και Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις μεπρωθυπουργό μας Γιώργο Παπανδρέου που ονειρεύεται  ότι  σώσει και του Λίβυους .
Στις 16:45 ώρα Γκρίνουιτς (δηλαδή στις 18:45 ώρα Ελλάδος) γαλλικό αεροσκάφος έριξε την πρώτη βολή κατά οχήματος των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι αρχίζοντας έτσι τις αεροπορικές επιχειρήσεις επί του εδάφους της Λιβύης.

Στις 19:48 ώρα Ελλάδος, γαλλικό αεροσκάφος επιτέθηκε κατά τεσσάρων τεθωρακισμένων ...
των καθεστωτικών δυνάμεων και τα κατέστρεψε. Τα τανκς βρίσκονταν σε τοποθεσία νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το δίκτυο aljazeera.

Στις 21:15 το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τρία υποβρύχια του αμερικανικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μεσόγειο, τα οποία ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση.

Στις 21:30 σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε μέχρι την Κυριακή την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Ρωσία, για να μπορέσει να παρακολουθήσει στενά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λιβύη.

Στις 21:50, σύμφωνα με το Sky News, οι Η.Π.Α εξαπέλυσαν την πρώτη επίθεση με πύραυλο tomahawk που εκτοξεύτηκε από πολεμικά πλοία, που βρίσκονται ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στη Downing Street προκειμένου να σχεδιαστούν οι κινήσεις της Βρετανίας που αναμένεται να αναλάβει δράση, μετά τους Γάλλους, στη Λιβύη.

Αύριο αναμένονται νέες αφίξεις συμμαχικών αεροσκαφών στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ελλάδας και συγκεκριμένα, Άκτιο, Σούδα και Άραξο, όπου να θυμίσουμε ότι ήδη βρίσκονται έξι βελγικά αεροσκάφη.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, 20 γαλλικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο της Βεγγάζης με στόχο την αποτροπή των επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ναυτικός αποκλεισμός της Λιβύης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρετανικά πλοία πλέουν στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, συμμετέχοντας μαζί με τον Καναδά στο ναυτικό αποκλεισμό της.

Δείτε την προετοιμασία των Γάλλων πιλότων

 

Τη στρατιωτική επέμβαση εξήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί

«Παρεμβαίνουμε σήμερα στην Λιβύη», δήλωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που γαλλικά αεροσκάφη ήδη επιχειρούσαν σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Λιβύη. Η δήλωση του γάλλου προέδρου έγινε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής στο Παρίσι.

Ο Νικολά Σαρκοζί άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να εκμηδενίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών είτε αυτή είναι εναέρια δραστηριότητα είτε αφορά χερσαίες δυνάμεις.

Τα μακράς ακτίνας δράσης αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου τύπου Rafale απογειώθηκαν από την βάση τους στο Saint Dizier της Ανατολικής Γαλλίας και εκτέλεσαν αναγνωριστικές πτήσεις στην Λιβύη και κυρίως πάνω από την Βεγγάζη χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όπως ανακοίνωσε επίσημη στρατιωτική πηγή στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη να αποτρέψουν τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι από επιθέσεις στους θύλακες των αντικαθεστωτικών.

Η αποτροπή αυτή αφορά και σχηματισμούς τεθωρακισμένων που έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από τη Βεγγάζη. Επισημαίνει η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας. Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde «Λιβύη: Η Γαλλία εξαπολύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Οι γαλλικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.


Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ένα φλεγόμενο μαχητικό αεροσκάφος να συντρίβεται στο έδαφος, σε προάστιο της Βεγγάζης και τεθωρακισμένα των κυβερνητικών δυνάμεων να εντοπίζονται σε γέφυρα της πόλης αυτής επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των πιστών στον Μουμάρ Καντάφι δυνάμεων κατά των εξεγερθέντων.



Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό την κατάρριψη του αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη

Επίσημα το καθεστώς Καντάφι δικαιολόγησε τις κινήσεις αυτές ως απάντηση στους εξεγερθέντες οι οποίοι παραβίασαν την εκεχειρία. Παρόλα αυτά το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για στρατιωτικό κτύπημα κατά της Λιβύης το οποίο και αναμένεται να εκδηλωθεί οσονούπω. 

Στο Παρίσι συνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου, οι εμπλεκόμενες στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις δυνάμεις. Στην γαλλική πρωτεύουσα έχει σπεύσει η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στην έκτακτη αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα εκ μέρους του Αραβικού κόσμου. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, βρίσκονται επίσης εκεί, ενώ νωρίς το πρωί αναχώρησε για την γαλλική πρωτεύουσα και ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση αυτή αφορά όλες τις χώρες της περιοχής οπότε θεωρείται βέβαια η συμμετοχή των πολιτικών ηγετών ή εκπροσώπων τους, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Προετοιμασίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα πώς οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις δεν πρόκειται να εισβάλουν στο έδαφος της Λιβύης. Έχει επίσης δημοσιοποιηθεί η διαφορετική στάση της Γερμανίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να διαφωνεί με μία στρατιωτική επέμβαση κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Παρόλα αυτά η καγκελάριος της Γερμανίας συμμετέχει στη συνάντηση στο Παρίσι όπου αναμένεται να εκφράσει και πάλι τις αντιρρήσεις της. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε ήδη την έντονη δυσφορία του για την στάση της Γερμανίας επισημαίνοντας πώς μία τέτοια συμπεριφορά καταδεικνύει την πολιτική αδυναμία για την άσκηση μια αποτελεσματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρώπης.



Σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα οι δυνάμεις, που θα λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις προσβολής εντός του εδάφους της Λιβύης, είναι κατά κύριο λόγο αυτές της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αμερικανικά αεροσκάφη θα συμμετέχουν επίσης στις προσβολές και θα επιχειρούν από την ιταλική αεροπορική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία. Δεν θα υπάρξει συμμετοχή αμερικανικών αεροπλανοφόρων, τα οποία άλλωστε εδώ και μερικές ημέρες έχουν απομακρυνθεί από τη Μεσόγειο. 

Η Δανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία θα συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ρόλο επιτήρησης και αναχαίτισης αν χρειαστεί, με έναν σχηματισμό F16, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ελληνική συμμετοχή σε αεροπορικές προσβολές και βομβαρδισμούς επί του λιβυκού εδάφους. 

Αναμένεται επίσης, η συμμετοχή αεροπορικών μονάδων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί αυτή η επιχείρηση ως αποκλειστική πρωτοβουλία χριστιανικών χωρών. 

Κύπρος, Μάλτα και Σικελία, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα της Κρήτης, αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο ορμητηρίου με διαφορετικές δραστηριότητες και ένταση. 

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη μετακινήσει αεροπορικές δυνάμεις της στη Μεσόγειο. Η Ιταλία ανακοίνωσε πώς θέτει το σύνολο των δυνατοτήτων της στη διάθεση των συμμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου