Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Άλλη μια χαμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Κάνοντας τον απολογισμό της χθεσινής συνεδρίασης, μετά από 3 μήνες από την έναρξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο ομάδες προβλημάτων :

Αυτά που προκύπτουν από τον ίδιο τον Καλλικράτη:

- συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια, μακριά από τους πολίτες,

- προχειρότητα και δυσλειτουργία που καταγγέλλεται σε υψηλούς τόνους από την περιφερειακή αρχή

- ανεπαρκείς πόροι που δεν έχει καν εξασφαλιστεί αν θα αποδοθούν

- εκλογικό σύστημα με απόλυτη κυριαρχία του πρώτου (στην περίπτωσή μας μαζί με την αποχή το περίπου 20% του εκλογικού σώματος εκπροσωπείται με τα 3/5 των εδρών)

και αυτά που προκύπτουν από την περιφερειακή αρχή:...


- 2 συνεδριάσεις σε 3 μήνες με θέματα "ρουτίνας" ορισμοί εκπροσώπων, πληρωμές, διαδικαστικά θέματα έργων σε εξέλιξη

- χωρίς να συζητούνται παρά ελάχιστα ουσιαστικά θέματα

- με αρνητικές αποφάσεις όπως με τα διόδια, τη θέση υπέρ της περιβαλλοντοκτόνας διάταξης Μπασιάκου, ο πετσοκομμένος και αντιγραμμένος προϋπολογισμός –συρραφή των προηγούμενων

- μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων για το περιβάλλον και τη χωροταξία σε μια ολιγομελή επιτροπή

Είχαμε ενδεικτικά αναφέρει με αφορμή την επίσκεψη Χρυσοχοίδη, μια σειρά θέματα από τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τα αγροτικά θέματα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον σχεδιασμό για τα απορρίμματα, τον έλεγχο της ποιότητας των νερών, την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης, τις υποδομές υγείας, την χάραξη στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης κλπ. Σήμερα δεν έχει ανοίξει ούτε καν η συζήτηση για την πορεία του ΕΣΠΑ.



Η σημερινή διαδικασία σε ότι αφορά την επιτροπή περιβάλλοντος κατέληξε με πρότασή μας για ανάκληση της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων υπερ της οποίας ψηφίσαμε μόνο δύο ( ο δεύτερος είναι ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΝ). Η παράταξη του ΚΚΕ ψήφισε λευκό και όλοι οι υπόλοιποι κατά. Παρά την Παρέμβαση των κινήσεων και των συλλόγων της Στερεάς Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβουλιο .

Σε ότι αφορά τον προυπ/μό: όπως δήλωσε ο ίδιος ο περιφερειάρχης πρόκειται για απλή αντιγραφή -συρραφή των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων ΝΑ των 5 νομών (και μάλιστα αρκετά μειωμένων), χωρίς καταγραφή/ιεραρχηση, προγραμματισμό, χωρίς να παρουσιασθεί κανένα σχέδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό κλπ, χωρίς εκτίμηση για το τελικό (άγνωστο) ύψος των εσόδων, χωρίς δέσμευση για το αν και με ποιο τρόπο θα διεκδικηθούν οι αναγκαίοι πόροι και φυσικά χωρίς εκτίμηση για το ποιοι είναι οι αναγκαίοι πόροι. Απλώς ήρθε ένας προυπολογισμός για να έχουν να πορεύονται να καλύπτουν άμεσες ανάγκες λειτουργίας και μάλιστα στο περίπου. Άρα σήμερα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ στο περιφερειακό συμβούλιο που να είχε μια ουσιαστική σημασία για τους πολίτες.

Συζητήθηκε στο τέλος το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων και αποδεχτήκαμε όλοι την πρόταση του περιφερειάρχη να συσταθεί μια επιτροπή που να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις για να εκτιμήσει ποιές συγχωνεύσεις εξυπηρετούν οικονομικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια και να δηλωθεί η αντίθεσή μας..

Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την ενημέρωση των συμπολιτών και το κάλεσμα να συμμετέχουν και να διεκδικούν τα θέματα που τους αφορούν και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.Παρέμβαση των κινήσεων και των συλλόγων της Στερεάς Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
http://www.anexartitoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου