Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αντιδρούν οι αλιείς στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας


Την έντονη αντίδρασή τους στην προοπτική εφαρμογής κοινοτικής οδηγίας για την αλιεία εκφράζουν οι ψαράδες, επισημαίνοντας ότι τους περιορίζει στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Από την πλευρά της, η Κομισιόν απειλεί με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με ...
τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
Ειδικότερα, πρόκειται για δύο διατάξεις του Κανονισμού 1967/2006 που αφορούν τους ψαράδες των γριγρί και των μηχανότρατων. Η πρώτη ορίζει ότι τα γριγρί θα πρέπει να ψαρεύουν σε βάθη που είναι μεγαλύτερα από το 70% του ύψους των διχτυών τους, ενώ η δεύτερη ορίζει ότι η μηχανότρατα δεν θα μπορεί να ψαρεύει σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μιλίου από την ακτή. Η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για τα γριγρί είναι η 25η Μαρτίου, και στις 5 Απριλίου για τις μηχανότρατες.
Οι ψαράδες των γριγρί υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός που επιβάλλει η κοινοτική οδηγία καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την αλιεία τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, η θάλασσα δεν είναι ισόπεδη και τα ψάρια θα διαφεύγουν. Υποστηρίζουν ότι το γριγρί δεν είναι συρόμενο εργαλείο αλλά παρασυρόμενο από το ρεύμα της θάλασσας. Επισημαίνουν ακόμα ότι στα μεγαλύτερα βάθη δεν θα μπορούν να πιάσουν τα ψάρια που θέλουν, όπως γαύρο και σαρδέλα γιατί αυτά κινούνται στα 30 με 50 μέτρα το πολύ. Από την πλευρά τους, οι αλιείς της μηχανότρατας ζητούν να υπάρξει παρέκκλιση από το 1,5 μίλι που τους υποχρεώνει η κοινοτική οδηγία ,να ψαρεύουν στο 1 μίλι για ορισμένες περιοχές, λόγω του μεγάλου βάθους των υδάτων στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι χθες συνεδρίασε στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων το Συμβούλιο Αλιείας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Μανώλη Λίτινα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει ότι εάν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση με τις διατάξεις θα κινηθεί διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με το «Έθνος», βούληση του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα παρέκκλισης, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Λίτινας, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού, «αλλά πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα».
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου