Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η τρόικα, η Κυβέρνηση, και οι ...προσωπικές απόψεις


Τρία κείμενα, στο πρώτο οι ανακοινώσεις της Τρόικα, στο δεύτερο οι ...οργισμένες αντιδράσεις της κυβέρνησης και στο τρίτο ο σατιρική αλήθεια.


Από το Ζάππειο όπου παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, οι κύριοι Σερβάς Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν(ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εξήγγειλαν το πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ για φέτος και το 2012 - ενώ το αρχικό Μνημόνιο προέβλεπε αποκρατικοποιήσεις 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-12 - και συνολικά 50 δισ. μέχρι το 2015. Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τη συγκράτηση ...
του δημοσίου χρέους.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν ότι είναι εντυπωσιακή η μείωση του ελλείμματος δαπανών, αλλά δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της συγκέντρωσης εσόδων. 

"Οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα, παρατηρήθηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών", αναφέρουν.

Κοινή διαπίστωση τους είναι ότι " οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο". "Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσηςκλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί" αναφέρουν.

"Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις", προσθέτουν.

"Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας" υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν επίσης ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.
Όσον αφορά τις προοπτικές, υπογραμμίζουν ότι η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις και ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός, παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων."Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011" ανέφεραν

Για τον
 χρηματοπιστωτικό τομέα, η τρόικα επισημαίνει ότι "η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται". "Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, ως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια" σημείωσαν
Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011.


Οργή κυβέρνησης για την τρόικα: "Επεμβαίνετε στα εσωτερικά μας"!

Με μια σκληρή γραπτή ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την τρόικα ότι "επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας" απάντησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η κυβέρνηση στην απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Η ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις και στην ουσία ξεπούλημα εισηγμένων ΔΕΚΟ, ελληνικών τραπεζών, λιμανιών και ακινήτων του δημοσίου, προκάλεσε οργή στα κυβερνητικά κλιμάκια. Το περίεργο είναι πως αυτή την ανακοίνωση δεν την έκανε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ.
Στην ανακοίνωση του Γιώργου Πεταλωτή χαρακτηρίζεται "απαράδεκτη" η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τονίζεται: "Τους ζητήσαμε να βοηθήσουμε και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δε ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν το ρόλο τους και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας".
"Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον Ελληνικό λαό", τονίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:
"Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση".





Τρόικα Πουλάκια Κάθονταν και Πλέκανε τα Μπούτια

Ο Δανός εκπρόσωπος των πιστωτών μας της Τρόικας δήλωσε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εκφράζουν προσωπικές του απόψεις.

Νέο τραγούδι του Καρβέλα: Μας κυβερνάει η Τρόικα κι εμείς μπάλα, καμπόικα.

Οι Έλληνες θα χρειάζονται διαβατήριο και βίζα για να εισέλθουν στη Γερμανία και τη Γαλλία. Δεν επιτρέπεται να δουλεύουν ούτε στη χώρα τους γιατί επιβαρύνουν το κράτος μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων ακόμα κι όταν απασχολούνται ανασφάλιστοι.

Τον 13ο μισθό θα τον παίρνουμε τα Χριστούγεννα και τον 14ο θα τον παίρνουμε όλον μαζί το Πάσχα. Τους υπόλοιπους 12 μισθούς δεν θα τους παίρνουμε, θα τους δίνουμε για το καλό της χώρας, δηλαδή των επιχειρηματιών που φεύγουν από τη χώρα.

6 σχόλια:

  1. Καλα να δεχτω οτι η κυβερνηση κρυφτηκε και αφησε την τροϊκα να κανει τις εξαγγελιες.
    Εκεινοι οι ξεφτιλες ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ γιατι πηγαν ;
    Για να εχουν αποκλειστικοτητα ;;
    Totos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δημοσιογράφοι προφανώς πήγαν επειδή τους κάλεσαν.
    Το θέμα είναι ποιοι κάλεσαν την Τρόικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την τροϊκα δεν χρειαζεται να την καλεσει κανενας.
    Μας εχει καθισει στον σβερκο !!!
    Totos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι φίλε Τοτέ, δε μας έκατσε από μόνη της στο σβέρκο η τρόικα. Η κυβέρνησή μας την έχει από καιρό καλέσει και της έχει δώσει τα δικαιώματα να συμπεριφέρεται τόσο αλαζονικά και αυταρχικά. Επιβάλλει τις απόψεις της, γιατί υπάρχουν οι πρόθυμοι να τους υπηρετήσουν και να εκτελέσουν τις εντολές της. Είναι το άκρον άωτον του στρουθοκαμηλισμού (μην πω της πολιτικής αφέλειας) να βρίσκεις ως μόνο μεμπτό και άξιο σχολιασμού αυτής της συνέντευξης την παρουσία των δημοσιογράφων. Μάλλον για προαναγγελία ενός εθνικού πλιάτσικου μου φαίνεται........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμος
    Εγω ξερω πολυ καλα ποιος εφερε την τροϊκα εδω,
    την απαντηση δωσ την στο Ιτεα Νετ,αυτος εξεφρασε την απορια !!!
    "Οι δημοσιογράφοι προφανώς πήγαν επειδή τους κάλεσαν.
    Το θέμα είναι ποιοι κάλεσαν την Τρόικα"

    Και μην με κατηγορεις για στρουθοκαμηλισμο,διοτι
    δεν διαβασες με προσοχη την πρωτη παραγραφο στο
    σχολιο μου
    "Καλα να δεχτω οτι η κυβερνηση κρυφτηκε και αφησε την τροϊκα να κανει τις εξαγγελιες."
    Δηλαδη χρειαζεται να κανω πολιτικη αναλυση,
    ο ορος, " η κυβερνηση κρυφτηκε " δεν τα περιλαμβανει ολα ? δεν σε καλυπτει ?
    Τοτος

    Υ.Γ.
    Ξερω την ακριβη εννοια της καθε Ελληνικης λεξης και εν προκειμενω για το " η κυβερνηση κρυφτηκε".
    Στη Ελληνικη γλωσσα υπαρχει η καταλληλη λεξη για οτιδηποτε θελουμε να περιγραψουμε
    ( δηλαδη οικονομια λογου)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kamia douleia 8a vroume i 8a xreiastei na 3eniteftoume?

    ΑπάντησηΔιαγραφή