Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζει ο Αρίων για τον Κορινθιακό


Την απόφαση να συνεχίσει τη δράση του και στο νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει ο Καλλικράτης πήραν τα μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (Σ.Π.Ο.Α.Κ) “Ο Αρίων” κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους
Το δελτίο τύπου του Συνδέσμου:
Συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Ο.Α.Κ. την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία της έδρας του Συνδέσμου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αιγίου), με συμμετοχή του Προέδρου κ. Γιάννη Νταουσάνη (τ. Δημάρχου Ναυπάκτου), του Αντιπροέδρου Δρ. Ανδρέα Θανασούλια (τ. Αντιδημάρχου Αιγίου), κ.α.
Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που αναλύθηκαν, ήταν η προώθηση της ...
τροποποίησης της συστατικής πράξης του Συνδέσμου, δοθέντος ότι βάσει του «Καλλικράτη» οι δήμοι συνενώθηκαν και ο αριθμός των Δήμων – Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ., περιορίστηκε στους 15. Κατόπιν τούτου, βάσει νομοθεσίας πρέπει να παρθούν νέες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, περί συμμετοχής των νέων διευρυμένων δήμων ως Μέλη στο Σ.Π.Ο.Α.Κ., καθώς και εκλογής αντιπροσώπων τους στο Σύνδεσμο. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 246 του νόμου Ν.3463/06 Φ.Ε.Κ. Α΄114/2006, ορίζεται ο αριθμός των αντιπροσώπων του καθενός από τους λοιπούς Δήμους που μετέχουν στο σύνδεσμο. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να ληφθούν εγκαίρως οι σχετικές αποφάσεις, προκειμένου να μην επέλθει καθυστέρηση και να συνεχιστεί ομαλά το έργο του Συνδέσμου. Σημειωτέον να αναφερθεί ότι, στα πλαίσια δράσης του κατά τη διαρεύσασα τετραετία 2007–2010 και παρά τις οργανωτικές αδυναμίες και οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε, προώθησε σημαντικά θέματα, μεταξύ δε τούτων σας γνωρίζουμε τα κατωτέρω:
α) Ο Σύνδεσμος συνεχίζοντας τον αγώνα που προ πολλού έχει ξεκινήσει, αποσκοπώντας στην υλοποίηση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, κυρίως της κόκκινης λάσπης που επί χρόνια εναποτίθεται μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο, συνετέλεσε στο να υλοποιηθούν δύο τέτοιες μονάδες. Επειδή όμως δεν κάλυπταν τελικά το 100% του ποσοστού της απορριπτόμενης ερυθράς ιλύος, όπως αρχικά είχε προβλέψει η εν λόγω εταιρεία, επεδίωξε την λειτουργία και τρίτης μονάδας, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως πρόσφατα διαπίστωσε ο Πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε επίσκεψή του.
β) Υπέβαλε αίτημα υπογεγραμμένο από βουλευτές των Νομών του Κορινθιακού Κόλπου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου ο Κορινθιακός Κόλπος να χαρακτηριστεί ως «Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή», ενώ επισυνάφθηκε αντίγραφο της μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έρχεται να τεκμηριώσει την κακή κατάσταση που επικρατεί στον θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού Κόλπου. Επιπροσθέτως, ο Κορινθιακός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει «Πρότυπο Θαλάσσιο Καταφύγιο» για τη χώρα μας, ώστε να αναδειχθεί η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του και να έχει το βιώσιμο μέλλον που του αρμόζει.
γ) Συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με υποψηφιότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα: α) “Life+” ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον, β) “RELCULTUR” (RELigious CULtural ToURism) έχει ως σκοπό να δώσει έμφαση στους τρεις αναπτυξιακούς τομείς θρησκευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων, στα πλαίσια του διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (Transnational Cooperation Programme South East Europe-SEE) και γ) “E.L.EN.A.” (European Local ENergy Assistance) όπου συμβάλλει με τεχνική βοήθεια (μέχρι και 90%) στην προετοιμασία επενδυτικών προγραμμάτων, στον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης πόλεων και περιφερειών.
δ) Συμμετοχή του Συνδέσμου ως Υποστηρικτική Δομή στο «Σύμφωνο των δημάρχων», που έγινε αποδεκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βασικό στόχο την προώθηση των δράσεων του «Συμφώνου των Δημάρχων» και την επικούρηση των Πόλεων – Μελών του Συμφώνου στο να ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Η αποδοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο ευρωπαϊκό αυτό δίκτυο, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον Κορινθιακό και τις Πόλεις – Μέλη του, καθώς και προοπτικές ευρύτερων συνεργασιών μέσα στα πλαίσια των δικτύων αυτών.
Στα πλαίσια της εν λόγω συνεδρίασης, αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» κατόπιν εφαρμογής του νόμου «Καλλικράτη», προκειμένου να επιτευχθεί το σημαντικό έργο που έχει εκ του νόμου αναλάβει και η υποβολή αιτήματος προς τους Δήμους–Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ., προκειμένου να προβούν στις ανωτέρω απαραίτητες ενέργειες.
http://www.nafpaktia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου