Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΔΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ για να σωθούν Ειρηνοδικείο-Αστυνομία

Του  Παύλου Δωριάδη
Ομόφωνη απόφαση πήρε το Τοπικό Συμβούλιο Ερατεινής να δωρίσει δύο κτίρια για να στεγαστούν το Ειρηνοδικείο και το Αστυνομικό Τμήμα , προτείνοντας στην πολιτεία να μη καταργηθούν.

Η κατάργησή τους τονίζουν θα είναι βαρύ πλήγμα στην ζωή και την οικονομία της κοινωνίας του πρώην Δήμου Τολοφώνας αφού και οι δύο αυτές δημόσιες υπηρεσίες έχουν σημαντικό έργο στη μέχρι τώρα δραστηριότητά τους.

Το Τοπικό Συμβούλιο με την απόφασή του ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας να επιληφθεί του θέματος άμεσα καθώς και η Τεχνική και Νομική υπηρεσία του Δήμου.

Ηδη στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας έκανε ...
αποδεκτό ομόφωνα το αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Ερατεινής και να το στηρίξει με παρέμβασή του προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Ειδικότερα προτείνεται για δωρεάν στέγαση του Ειρηνοδικείου στο κτίριο του πρώην Δήμου Τολοφώνας προκειμένου να εξακολουθήσει να λειτουργεί και δωρεάν παραχώρηση στον Αστυνομικό Σταθμό του ισόγειου κτιρίου που έχει παραχωρηθεί ως δωρεά στο Δήμο από την Πολυξένη Παπαδημητρίου ή και ολόκληρο το κτίριο ή και άλλο κτίριο που διαθέτει η τοπική Κοινότητα Ερατεινής.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ερατεινής Σταύρου Πολίτη που έγινε ομόφωνα αποδεκτή , πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό λειτουργίας των Ειρηνοδικείων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί θέμα κατάργησης ή συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων του Δήμου Δωρίδας, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Ερατεινής.

Τα δύο Ειρηνοδικεία Ευπαλίου και Λιδωρικίου την τελευταία στιγμή «σώθηκαν» και δεν καταργούνται το πρώτο λόγω αποστάσεως και το δεύτερο λόγω φυλακών.

Το Ειρηνοδικείο Τολοφώνας λειτουργούσε και ως μονομελές Πλημμελειοδικείο. Καταργήθηκε το 1967 επί δικτατορίας και μετά από πολλούς αγώνες το 1985 επανασυστάθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κώνστα και τότε Υπουργού Δικαιοσύνης.

Αν καταργηθεί θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της Ερατεινής και την εξυπηρέτηση των πολιτών του πρώην Δήμου Τολοφώνας, ενώ μπορεί και αυτό να διατηρηθεί καθότι είναι βιώσιμο και με μεγάλη δικαστηριακή ύλη που σύμφωνα και με τον Νόμο 3904/2010Β περί εξορθολογισμού και βελτίωσης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης , ο όγκος των υποθέσεων θα τετραπλασιασθεί.

Για το Αστυνομικό Τμήμα , τονίζεται στην πρόταση, πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του γιατί διοικούμενο και επικουρούμενο από το Α. Τ. Ιτέας , αστυνομεύει όλη την περιοχή του τέως Δήμου Τολοφώνας , την Τοπική Κοινότητα Αγίων Πάντων της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου του Δήμου Δελφών καθώς και τμήματα επαρχιακών και εθνικών οδών, λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Επίσης λόγω της τουριστικής κίνησης κυρίως στην Ερατεινή η εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή ευθύνης του είναι αυξημένη ενώ θα ήταν πιο ουσιαστική η εγκατάσταση τμήματος τροχαίας στην Ερατεινή και όχι στην Ιτέα λόγω μικρής απόστασης της από την Άμφισσα.

Η δωρεάν παραχώρηση των κτιρίων , τονίζεται στην απόφαση , θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν, αφού θα μειωθούν δραστικά τα έξοδα των υπηρεσιών αυτών.
http://dorida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου