Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Χώρα Προέλευσης η ταινία της Κυριακής στην Άμφισσα


 Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας στις 8:00

Χώρα προέλευσης 
Τρεις γενιές επί ξυρού ακμής
Η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εγγεγραμμένη στη δυσλειτουργική οικογένεια

Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα Μπούνταλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χρήστος Πασσαλής.
ΚΡΙΤΙΚΗ. Η στροφή από τον Εθνικό Υμνο «και ακαρτέρει, και ακαρτέρει/ φιλελεύθερη λαλιά,/ ένα εκτύπαε τ' άλλο χέρι/ από την απελπισιά» δρα αποκαλυπτικά στο πνεύμα και στο σώμα της ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα «Χώρα προέλευσης». Η οικογένεια σε δεσμά. Το ψέμα: «Αλλος σου έταξε βοήθεια/ και σε γέλασε φρικτά», η επανάσταση «που ακατάπαυστα γυρεύει/ ή τη νίκη ή τη θανή», η εκδίκηση «σύρε νάβρης τα παιδιά σου,/ σύρε ελέγαν οι σκληροί», η ματαιωμένη ελπίδα «κι' έλεες: πότε, α! πότε βγάνω/ το κεφάλι από τς ερμιές;/ Κι αποκρίνοντο από πάνω κλάψες, άλυσες, φωνές».
Ο 32χρονος σκηνοθέτης, στην πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή του, κάνει ένα άλμα στον χρόνο, μεταφέροντας τον συμβολισμό ενός κορυφαίου έργου του 19ου αιώνα στον 21ο. Η σύλληψη είναι τολμηρή. Μια δασκάλα αναλύει στους μικρούς μαθητές της, ...
στίχο στίχο, τον Υμνο εις την Ελευθερίαν. Παράλληλα, «τρέχουν» τα γεγονότα, με μοντάζ καταιγιστικό. Η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εγγεγραμμένη στη δυσλειτουργική οικογένεια. Πυρήνα και γενεσιουργό αιτία μίσους, βίας, στρέβλωσης, διαρκούς ανεκπλήρωτου, δυστυχίας. Νοσηρότητας.
Ο πατέρας που πεθαίνει, τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών, 25άρηδες, κοντά 30άρηδες πια. Τρεις γενιές στην κόψη του ξυραφιού. Η ιστορία μιας υιοθεσίας δίνει την ευκαιρία στους ήρωες να πάρουν μεγάλες αποφάσεις «και να τους δούμε σε στιγμές που δεν ξέρεις ποιο είναι το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο», όπως λέει ο Σ. Τζουμέρκας.
Κακή εκπαίδευση, ο σπόρος του κακού. Στο σχολείο και στο σπίτι. Η ελληνική κοινωνία μέσα από τις εικόνες του Δεκέμβρη του 2008. Ο σκηνοθέτης βάζει ψηλά τον πήχυ: επιχειρεί να προσεγγίσει κινηματογραφικά όχι το αναλυμένο παρελθόν αλλά το δύσβατο παρόν. Να μιλήσει κυρίως για τη δική του γενιά, που συνθλίβεται στις μυλόπετρες όχι της κοινωνίας ή της οικονομίας (το κρίνει ως επακόλουθο), αλλά της οικογένειας.
Ανάμεσα στην Αθήνα και σε μια τροχοβίλα στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στο χάος και στην αυθαιρεσία, ο Σ. Τζουμέρκας «βλέπει» μια υποφωτισμένη «Οικογενειακή γιορτή». Ο αμείλικτος ρεαλισμός του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ έχει επηρεάσει το βλέμμα του, που διεισδύει στις καταστάσεις προβάλλοντας τη ζωή γυμνή χωρίς ψιμύθια. Η ηρωίδα με τον πιο εύθραυστο, διασαλευμένο ψυχισμό είναι αυτή που μονολογεί για αγάπη χωρίς να βρίσκει συνομιλητή. Το υπαρξιακό και επικοινωνιακό αδιέξοδο οδηγεί σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Ο σκηνοθέτης αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς του, με προεξάρχουσα εκείνην της Αμαλίας Μουτούση που υποδύεται τη δασκάλα.
Η «Χώρα προέλευσης» δεν είναι άρτια. Εχει ανισότητες, πληθωρισμό (της λείπει η αρετή της αφαίρεσης), κάπου κάπου σύγχυση. Είναι όμως μια δημιουργία που κόβει την ανάσα. Γιατί ο σκηνοθέτης δεν κυκλοφορεί σε έναν κόσμο άυλο ή νοσταλγικό. Είναι ανάμεσά μας, μας κοιτάζει και χειρίζεται με άνεση τη γλώσσα που επέλεξε να αφηγηθεί. Μιλάει κινηματογραφικά, με αμεσότητα και οξυδέρκεια.
http://trans.kathimerini.gr

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (HOMELAND) του Σύλλα Τζουμέρκα
Ανέβηκε από myfilm-gr. - Κλασικές σειρές από την TV και βραδινά σόου online.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου