Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τα βραβεία από τον Α' Διαγωνισμό Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας, με τα... δικά τους λόγια!...


 Δείτε τους βραβευθέντες του διαγωνισμού και   τις δηλώσεις τους.
1o Βραβείο
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

2ο Βραβείο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

3ο Βραβείο
AΝΘΙΜΟΣ ΝΟΤΑΡΙΔΗΣ
-----------------------
Ειδικό Βραβείο «Γιώργης Χαλατσάς»
ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΕΝΝΗ
----------------------
Έπαινοι (Τα διηγήματα θα ...
περιληφθούν στο βιβλίο που θα εκδοθεί)
-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ
-ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΩΜΑΣ
-ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
-ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΙΟΝΗ
-ΜΙΝΩΣ ΣΚΟΥΝΤΑΚΗΣ
-ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΤΣΑΔΗΜΑ
---------------------------------------------------------------------------------
Έπαινοι (Τα διηγήματα θα δημοσιευθούν στα Καστελλιώτικα Νέα)
-ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΔΑΚΗΣ
-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ
-ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ
-EΛΕΝΑ ΣΤΕΤΙΤΣ

Ήταν μια εκπληκτική βραδυά! Τις επόμενες μέρες θα σας πω λεπτομέρειες για τα όσα έγιναν, για τους διαγωνιζόμενους, για τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά μας και στήριξαν την προσπάθειά που κάνουμε.
Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τρεις σημαντικούς ανθρώπους που -χωρίς να έχουν σχέση με το χωριό μας- μας στήριξαν απονέμοντας τα τρία πρώτα βραβεία:
-Τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο (τιμημένο πέρσι με το βραβείο αναγνωστών για το Ιμαρέτ)
-Τον Φαίδωνα Θεοφίλου από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές
-Τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Καρολίνα Μέρμηγκα

Αντιγράφω το δικό της σχόλιο για την εκδήλωση μας, όπως το έγραψε σήμερα στο Facebook:
"Η εκδήλωση για τα λογοτεχνικά βραβεία Στέλιος Ξεφλουδας ήταν αναπάντεχα συγκινητική. Ένας ολόκληρος κόσμος που αγαπάει τον γενέθλιο τόπο και αισθάνεται βαθύτατα προσβεβλημενος με οσα συμβαίνουν στη χώρα, που μιλάει καθαρά, σεμνά και με αξιοπρέπεια, και μόνο με τη παρουσία του βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Το πρόβλημα είμαστε εμείς που αναρωτιόμαστε γιατί κανείς δεν αντιδρά στα όσα συμβαίνουν - αναρωτιόμαστε γιατί μάθαμε πια στις στριγγιές φωνές και δεν ακούμε τους υπόγειους ήχους που κυλάνε βαθιά και ποτίζουν τις ρίζες μας. Αυτό που έκανε ο Κ Στοφορος και οι άλλοι είναι εξαιρετικό. Εξαιρετικό"

Θα σας ζαλίσω λίγο μου φαίνεται, αλλά νιώθω μεγάλη χαρά που το ταξίδι που ξεκινήσαμε με τον Α' Διαγωνισμό Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας, πέτυχε και συνεχίζεται...
Οι 16 άνθρωποι που διακρίθηκαν με τα διηγήματά τους αποδείχθηκαν πραγματικά ξεχωριστοί. Ήταν τιμή και χαρά για μας η συμμετοχή τους! Θα άξιζε να είσαστε εκεί να συνομιλήσετε μαζί τους, να ακούσετε τα ζεστά τους λόγια... Μακάρι να τα είχα καταγράψει να σας τα μεταφέρω. Πως να μιλήσεις όμως για την όμορφη αμηχανία του νεαρότερου βραβευμένου (μόλις 19 χρονών!) Μίνωα Σκουντάκη;
Τι να πεις για την απίστευτη βράβευση πεθερού και γαμπρού (Άνθιμος Νοταρίδης/ Παναγιώτης Κεχαγιόγλου)και τη συγκίνηση που προκάλεσε;
Για τους δικούς μας, Θεοδώρα Διέννη και Χρήστο Θωμά, τους δυο Καστελλιώτες που διακρίθηκαν...
Ακόμη, αν κρίνουμε από τα μηνύματα που λάβαμε και από πολλούς που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό χωρίς να βρεθούν τελικά στη λίστα των βραβευθέντων, το σύνολό των ανθρώπων που μας εμπιστεύθηκαν τα κείμενά τους, είναι άνθρωποι αξιόλογοι που είχαν κάτι σημαντικό να μοιραστούν μαζί μας...
Ίσως στο Β' Διαγωνισμό να είναι πολλοί από αυτούς στη λίστα των διακριθέντων.


Στην εκδήλωση μας βρέθηκαν ακόμη πολλοί άνθρωποι κοντά μας, που με την παρουσία και τα λόγια τους στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας:

...Συγχαρητήρια για την εκδήλωση, μακάρι, όχι όλα τα χωριά μας αλλά κάποιο ποσοστό απ' αυτά να οργάνωναν παρόμοιες κινητοποιήσεις/συνεγέρσεις, τότε θα αντιμετωπιζόταν η λαίλαπα της πολιτισμικής υποβάθμισης που σταθερά και με συνέπεια ακολουθεί η κυβέρνηση, τα κόμματα εξουσίας, η τηλεόραση, σημαντικό μέρος του Τύπου κοκ.
Ευχομαι πάντα τέτοια.

Αντώνης Κακαράς

Tα θερμά μου συγχαρητήρια και από δω για την εξαιρετική δουλειά που κάνατε, την οποία θα ζήλευαν και μόνιμοι θεσμοί βραβείων! Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχατε στο νέο αυτό θεσμό βραβείων "Στέλιος Ξεφλούδας" και ιδιαίτερα σε σένα που ξέρεις να ενεργοποιείς και να ξεσηκώνεις τους πάντες! Με τέτοια αεικίνητη δημιουργικότητα, απορώ πως δεν σε κέρδισε τουλάχιστον η τοπική αυτοδιοίκηση...
Φαίδων Θεοφίλου

Όλη η διοργάνωση ήταν άψογη. Ούτε ψεγάδι. Παρουσιάστηκαν τα 16 διακριθέντα παιδιά με πολύ αγάπη και τα παιδιά ανταπέδωσαν στο κοινό τον καλύτερο εαυτό. Τι άλλο να περιμέναμε από τα Καστέλλια; Δεν ήταν μόνο δική μου εντύπωση άλλωστε!!!
Κασσάνδρα Αλογοσκούφι (Μαρία -Άρτεμις Γκόλφη)


..ήταν πράγματι πολύ ωραία η διοργάνωση χθες το βράδυ. Ακόμα έχω ένα χαμόγελο που δε λέει να φύγει!
Θα περιμένω με ανυπομονησία και τα νεότερα για την έκδοση του βιβλίου,
συγχαρητήρια σε όλους,

Κατερίνα Χαραλαμποπούλου (1ο βραβείο)

...ευχαριστώ πολύ για την τιμή της βράβευσης, την ευκαιρία, την γνωριμία. Εύχομαι κάθε καλό στο Σύλλογο....
Κωνσταντίνα Τασσοπούλου (2ο βραβείο)

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για ακόμη μία φόρα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η τιμή που μου έγινε να συμπεριληφθώ στους 16 διακριθέντες της λογοτεχνικής σας άμιλλας και ο δεύτερος λόγος ήταν να έρθω σε επαφή με όλους εσάς που ξέρετε να τιμάτε Ανθρώπους και Τόπο καταγωγής.
Σας εύχομαι «από καρδιάς» καλή δύναμη για την αξιόλογη προσπάθεια που κάνετε.

Φιλικά
Δημήτρης Κολιδάκης (έπαινος)


Ευχαριστώ και πάλι για την επιλογή. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική!! Πολλά συγχαρητήρια !!!
Χαιρετώ / Γιάννης Καρκανέβατος (έπαινος)

...από επιστολές...
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη διάκριση που κρίνατε πως αξίζει το διήγημά μου. Είναι πολυ σημαντικό για μένα - αν και μη αναμενόμενο- καθώς πρόκειτα για μια ιστορία που οι ρίζες της βασίζονται σε αληθινά περιστατικά της ζωής του παππού μου, που δε βρίσκεται πια εν ζωή. Και πάλι σας ευχαριστώ από καρδιάς...
...δώσατε ένα σοβαρό κίνητρο για δημιουργία σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη λογοτεχνία κι έχω την αίσθηση ότι λάβατε εξαιρετικά έργα.

Μαρία Δασκαλάκη (έπαινος)

...Θέλω ακόμη να σας πω, πως ο Στέλιος Ξεφλούδας, η ξέχωρη αυτή μορφή των Γραμμάτων, δεν είναι τόσο άγνωστος εργάτης του πνεύματος, γιατί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοιτούσα, πολλές φορές έγινε μνεία του ονόματος και του έργου του. Σίγουρα δεν έχει την αναγνωρισιμότητα άλλων λογοτεχνών κι αυτό βέβαια οφείλεται στην επιλογή που κάνουν εκείνοι που κινούν τα νήματα, στις Τέχνες και τα Γράμματα. Σε καμιά περίπτωση όμως, τούτη η επιλογή, δε μειώνει την προσφορά και την αξία του μεγάλου ανδρός.
Τέλος, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και η τιμή που κάνετε στον Στέλιο Ξεφλούδα, σας τιμά ιδιαιτέρως και σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Ιορδάνης Κυριακίδης (έπαινος)

Θα ήθελα να κλείσω με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη, που αν και δεν μπόρεσε να βρεθεί κοντά μας, έστειλε ένα μήνυμα που έχει τη σημασία του και για τη συνέχεια:

"Αγαπητέ πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Προοδευτικού Συλλόγου «Τα Καστέλλια», κύριε Αθανάσιε Γραμματικέ και αγαπητά μέλη,
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εκφράζει την απεριόριστη συμπαράστασή του σε πρωτοβουλίες όπως η δική σας, όπου δίνεται η ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να δοκιμαστούν και να αποκτήσουν βήμα έκφρασης και παρουσίας στον χώρο της λογοτεχνίας.
Ο Διαγωνισμός Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» συμβάλλει σ’ αυτό το πνεύμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής επαφής με το βιβλίο.
Εύχομαι αυτή η πρώτη διοργάνωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και να αποδώσει εύχυμους συγγραφικούς καρπούς.
Η παρουσία μου στην απονομή του βραβείου δεν θα είναι εφικτή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, σας αποστέλλω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου αλλά και την πεποίθηση για τη συνέχειά του την επόμενη χρονιά."
Κατρίν Βελισσάρη
http://stoforos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου