Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΝ στηρίζουμε υποψηφίους που είναι εξακριβωμένο ότι εξυπηρετούν τυφλά τα συμφέροντα Μεταλλευτικών Εταιριών



Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων δεν είναι πολιτικός φορέας και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Σίγουρα όμως ΔΕΝ στηρίζουμε υποψηφίους που είναι εξακριβωμένο ότι εξυπηρετούν τυφλά τα συμφέροντα Μεταλλευτικών Εταιριών .
Στο παρελθόν, οι Μεταλλευτικές Εταιρίες με τις οποίες βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση, εμπλεκόντουσαν παρασκηνιακά , σχεδόν πάντα , στην Πολιτική και στις Εκλογές.
Με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο Καλλικράτης, οι Εταιρίες θορυβήθηκαν. Ο Δήμαρχος , το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα Τοπικά Συμβούλια έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες που αφορούν σοβαρά τις Μεταλλευτικές Εταιρίες μιας και με την νέα Περιβαλλοντική Νομοθεσία ,κανείς δεν θα μπορεί να επιβάλει σε ένα Δήμο μία Μεταλλευτική Δραστηριότητα που δεν επιθυμεί. Σε κάποιες περιοχές οι Τοπικές Κοινωνίες έχουν εκφράσει ήδη ...ξεκάθαρες επιλογές για το μέλλον του τόπου τους, οι οποίες δεν αρέσουν στις εξορυκτικές Εταιρίες. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζονται και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών Συνδυασμοί, που τους έφτιαξε η εκάστοτε Μεταλλευτική Εταιρία για να εξυπηρετήσει και πάλι τα συμφέροντά της.
Για την περίπτωση του ψηφοδελτίου του Κου Πάχτα για τον Δήμο “Αριστοτέλη” της Χαλκιδικής έχουν γραφτεί πολλά. O Συνδυασμός είναι ειλικρινής. Επίσημο σύνθημά του είναι ότι η εξόρυξη χρυσού θα σώσει την περιοχή .Τα επιχειρήματα του αντιλόγου έχουν από χρόνια εκφραστεί και οι επιλογές βρίσκονται πια στην κρίση των ψηφοφόρων . Στην περίπτωση του Δήμου Δελφών στην Φωκίδα συμβαίνει το ίδιο ακριβώς, αλλά εκεί όλοι ντρέπονται να το πουν ευθέως .
Ο Συνδυασμός του Κου Φουσέκη έχει πολλές συμμετοχές εργαζόμενων , συνεργαζόμενων και συνταξιούχων των Μεταλλευτικών Εταιρειών βωξίτη της περιοχής. Για πρώτη φορά ίσως στην περιοχή ,παρότι το ψηφοδέλτιο έχει λάβει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας , περιλαμβάνει άτομα από πρώην συνδυασμούς του ΚΚΕ και τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ και πρώην (μάλλον) φίλους του ΠΑΣΟΚ . Το χαρακτηριστικό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Κος Φουσέκης και το μέχρι σήμερα έργο του ως Νομάρχης Φωκίδας αλλά και ως Δήμαρχος Άμφισσας.
Το 1998 , ο Κος Φουσέκης σταματά να εργάζεται για την S&B και εκλέγεται Δήμαρχος του Δήμου Άμφισσας δηλώνοντας υπέρμαχος της τουριστικής ανάπτυξης του. Οχτώ χρόνια μετά , αφήνει τον Δήμο Άμφισσας με τεράστιο χρέος άνω των 5 εκατομμυρίων € (συν τα εκατομμύρια που χρωστάει για το νερό) και μηδενική τουριστική ανάπτυξη, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον και του σημερινού Δήμου Δελφών. Ο σημερινός νέος Δήμος Δελφών ξεκινάει με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους απλήρωτο μιας και η περιοχή είναι διαχρονικά φτωχή και ο πρώην Δήμος Άμφισσας δεν μπόρεσε να το ξεχρεώσει στην πολύ δύσκολη τετραετία που μεσολάβησε . Οι κάτοικοι του νέου Δήμου πρέπει να πληρώσουν κυριολεκτικά από την τσέπη τους το άνευ λόγου και έργου χρέος του Κου Φουσέκη κατά την πιο δύσκολη εποχή στην Ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το 2006 γίνεται Νομάρχης Φωκίδας κοροϊδεύοντας και πάλι τους κατοίκους για τουρισμό. Κάποιοι που δεν έβρισκαν αξιοκρατικό λόγω για την εκλογή του, μίλαγαν ήδη για το ότι κάποιος μεγάλος «επιχειρηματικός παράγοντας» συντόνισε τις αποφάσεις στην ΝΔ και τις εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ. Για όσους έχουν μνήμη, το ΠΑΣΟΚ αυτοεξευτελίστηκε πολλαπλά έως την τελευταία στιγμή σε εκείνες τις Νομαρχιακές εκλογές συμβάλλοντας καθοριστικά στο αποτέλεσμα.. Μετά την θητεία του Κου Φουσέκη ως Νομάρχη , αυτά που κυκλοφορούσαν ως φήμες απέκτησαν νόημα με βάθος .
Επί τέσσερα χρόνια πρόσφερε πλήρη κάλυψη και ελευθερία κινήσεων στις Μεταλλευτικές Εταιρίες της περιοχής . Η Νομαρχία του γνωμοδότησε θετικά σε όσες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κατατέθηκαν σχετικά με τις εξορύξεις. Για όσες ελέγχθηκαν από πολίτες, η συζήτησή τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αναβλήθηκε. Όλες τελικά οι ΜΠΕ που ελέγχθηκαν, πριν ή μετά την θετική γνωμοδότηση, βρέθηκαν με βασικές σοβαρότατες και συστηματικές «ελλείψεις» και «λάθη» κατά παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας.
Επιπλέον , κατά τον Ν. 1650/86 ο Νομάρχης και οι Υπηρεσίες του είναι Υπεύθυνοι για την εποπτεία των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τον έλεγχο τήρησης των Νόμων και των αναγραφομένων στις Μελέτες, την δημοσίευση κατά περιόδους πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τους διενεργούμενους ελέγχους και για να επιβάλει κυρώσεις στους παραβάτες.
Παρά το ότι οι ΜΠΕ που εγκρίνονταν τόσα χρόνια και επί Κου Φουσέκη ήταν από αρχής απαράδεκτες, ακόμα και αυτά τα λίγα που προέβλεπαν μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων δεν τηρήθηκαν ποτέ. Ο Κος Φουσέκης παρείχε συγκάλυψη όλων αυτών μη κάνοντας τίποτα από αυτά που είχε υποχρέωση σαν Νομάρχης. Δεν μπορεί φυσικά να πει, ότι δεν ήξερε γιατί και πρώην εργαζόμενος της S&B είναι, και σπουδαγμένος αλλά και όλα αυτά του καταγγέλθηκαν από πολίτες επίσημα. Εκτέλεση επιφανειακών αντί υπογείων, διάθεση αδρανών όπου να'ναι, ανύπαρκτες αποκαταστάσεις, άθλιες εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι και ρύπανση με ραδιενέργεια , αποκλεισμός άλλων παραγωγικών Δραστηριοτήτων και κυρίως του Τουρισμού από όλη την περιοχή . Με όλα τα ανωτέρω οι εταιρείες εξόρυξης βλάπτουν σοβαρότατα την υγεία των κατοίκων , έκλεψαν και συνεχίζουν να κλέβουν θέσεις εργασίας από την Τοπική Κοινωνία (που θα προέκυπταν εάν εφάρμοζαν τους Νόμους) και καταστρέφουν κάθε προοπτική πραγματικής ανάπτυξης και αποκόλλησης από την φτώχεια . Αυτά προστάτευαν και οι Νόμοι που καταπατήθηκαν.
Όλα αυτά δεν ήταν τυχαία . Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) στις 15/7/2009 , ο Κος Φουσέκης ,παίρνει (αυθαίρετα) το λόγο από την αρμόδια Διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος και ζητά αναβολή της συζήτησης για δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της S&B και της ΕΛΜΙΝ για νέες εξορύξεις , με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν φέρει κάποια πρόσθετα στοιχεία (δεύτερη αναβολή για τον ίδιο λόγο) . «Συμπτωματικά», είναι παρών για πρώτη φορά ένας Πολίτης με γνώση και εμπειρία στην δράση των Μεταλλευτικών Εταιριών .Κάποιοι προειδοποιούν τον κο Φουσέκη ότι αν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς γνωμοδότηση της Νομαρχίας ,η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ που αποφασίζει για τις ΜΠΕ θα θεωρήσει την απάντηση θετική. Κάποιοι παρευρισκόμενοι θυμούνται ότι με αυτόν τον «πλάγιο τρόπο» είχαν περάσει από το Ν.Σ. πολλές απαράδεκτες Μ.Π.Ε. στο παρελθόν. Ο Κος Φουσέκης απαντά ενοχλημένος ότι αυτά τα ξέρει και ότι αυτή η προθεσμία για απάντηση δεν ισχύει όταν έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία. Η αναβολή εγκρίνεται.
Σε αίτημα Κινήσεων Πολιτών για να πάρουν την αλληλογραφία με την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας ζητά τα προαναφερόμενα πρόσθετα στοιχεία από τις Εταιρίες, η απάντηση της Υπηρεσίας αποκαλύπτει οτι δεν υπάρχει καμία αλληλογραφία πριν το Ν.Σ. της 15/7/2009 με την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητάει πρόσθετα στοιχεία. Άρα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν γνωρίζει να υπάρχει αίτηση για πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην θεωρήσει ότι παρήλθε η προθεσμία γνωμοδότησης. Εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έχει αποκρύψει έγγραφα από τους πολίτες, που αποδεικνύουν την ύπαρξη αλληλογραφίας με το Ν.Σ. σχετικά με αυτές τις ΜΠΕ , έχουμε το Κο Φουσέκη να παραπλανά συνειδητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να περάσει με «πλάγιο τρόπο» δυο ακόμα απαράδεκτες ΜΠΕ εξορύξεων.
Η δράση του όμως δεν τελειώνει εκεί. Ο Κος Φουσέκης έχει καθαρές ιδέες για το τι θέλει.
- Από την ομιλία του ως Νομάρχης Φωκίδας στην Ημερίδα του ΤΕΕ στην Αθήνα στις 13-1-2010 με θέμα «Ορυκτός πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες» θα έπαιρναν πληροφορίες για τη Φωκίδα και άνθρωποι της σημερινής Κυβέρνησης που σύντομα θα συντάξουν αναπτυξιακούς Νόμους, Προγράμματα Επιδοτήσεων επιχειρήσεων κ.λ.π. που θα αφορούν και τη Φωκίδα . Στην ομιλία του αυτή, ο Νομάρχης Φωκίδας άφησε να εννοηθεί ότι και τουρισμό έχει η Φωκίδα ,και ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και ευγνώμονες για την ύπαρξη βωξίτη. Τελευταία ερώτηση από το κοινό προς αυτόν : Ερώτηση: «Πότε προβλέπεται να συγκληθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα το μοντέλο ανάπτυξης της Φωκίδας σε σχέση με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα εδώ και … χρόνο». Απάντηση Κου Φουσέκη: «Δεν προβλέπεται να συγκληθεί γιατί νομίζουμε δεν πρέπει.» .Ξέρει τι θέλει. Εμείς ξέρουμε έως τώρα ότι θέλει εξορύξεις χωρίς έλεγχο και περιορισμούς. Τι άλλο όμως;
-Το 2009, ο κος Σουφλιάς φτιάχνει το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας και ζητά τις αποφάσεις των Νομαρχιών (μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού) για το ποιες περιοχές θέλουν να χαρακτηριστούν τουριστικές. Επτά ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ζητούν τον χαρακτηρισμό όλου του Δήμου Τουριστικού .Η Δεσφίνα με το Γενικό Χωροταξικό της Δεσφίνας κάνει ξεκάθαρους τους 8 τουριστικούς οικισμούς. Οι Δελφοί και το Γαλαξίδι είναι γνωστό τι θέλουν .Όλες οι Τοπικές Κοινωνίες εκτός Άμφισσας και Λιδωρικίου έχουν ξεκάθαρη θέση. Στις 15 Ιουλίου 2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο κος Φουσέκης ζητάει αναβολή στην λήψη αποφάσεως για το ποιες περιοχές της Φωκίδας θα προτείνει για τουριστικές, δηλώνοντας ότι δεν έχουν απαντήσει όλοι και ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις γιατί « … τι σημαίνει τουριστικός τόπος…, τι σημαίνει αυτό το έγγραφο ,γιατί μπορεί να πάρουμε αποφάσεις μη αναστρέψιμες …»! Μέχρι σήμερα η Νομαρχία δεν έχει δηλώσει ποιες περιοχές θα θέλαμε να ανακηρυχθούν τουριστικές. Αυτό που κατάλαβε ο Νομοθέτης είναι «ΚΑΜΙΑ». Ο Κος Φουσέκης προσπαθεί να αποκλείσει τον Τουρισμό .
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό που είναι πλέον νόμος του Κράτους είναι ξεκάθαρο. Στις Τουριστικές περιοχές επιτρέπονται οι εξορύξεις αλλά με σεβασμό στον Τουριστικό χαρακτήρα. Στις αποκλειστικά Μεταλλευτικές περιοχές ,αποκλείεται ο Τουρισμός και όπως ξέρουμε όλοι από την πείρα μας , και οτιδήποτε άλλο. Μόνο φτώχεια ,εξάρτηση και εγκατάλειψη. Ο πραγματικός αγώνας του Κου Φουσέκη μέχρι σήμερα είναι να χαρακτηρίσει επίσημα όλη την περιοχή ως Μεταλλευτική και μόνο Μεταλλευτική και ευτυχώς ακόμα δεν τα έχει καταφέρει οριστικά.
Ο Δήμος Δελφών αξίζει τον Τουρισμό και όχι μόνο. Τα έργα ανάπτυξης τουρισμού ήταν μηδενικά επι τέσσερα χρόνια. Σήμερα ο Κος Φουσέκης τάζει τα ίδια με τότε. Ο καθαρισμός των παραλιών, τον Ιούνιο της Ιτέας και μέσα Ιουλίου της Κίρρας, και η δημοσίευση της Νομαρχίας αρχές Αυγούστου ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και κατάλληλες για μπάνιο είναι απλά εμπαιγμός της κοινής γνώμης. Η τουριστική περίοδος σε όλη την Ελλάδα αρχίζει το Πάσχα .
Η Γραβιά ψήφισε ομόφωνα να γίνει τουριστική και το «Ειδικό Χωροταξικού για τη Βιομηχανία» την προορίζει ξεκάθαρα για «οργανωμένο υποδοχέα» των βωξιτών Κάτι σαν Λαρνάκι . Οι Δελφοί, το Γαλαξίδι ,η Ιτέα και οι ορεινοί Δήμοι ελπίζουν στον Τουρισμό . Η Άμφισσα και όλοι οι άλλοι μαζί ελπίζουν στον τουρισμό ώστε να πουλήσουν και τις ελιές τους σε βιώσιμη τιμή. Οι υποψήφιοι από τις περιοχές αυτές στο ψηφοδέλτιο του Κου Φουσέκη ,γνωρίζουν πιο Δήμαρχο υποστηρίζουν;;;;;


Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

1 σχόλιο:

  1. Το ότι "...δεν εμπλέκεσθε στη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών..." είναι ... ολοφάνερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή