Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

«Τα παιδιά θα αθωωθούν με λαϊκή κινητοποίηση»

Δ. Τσακνής και Φ. Πλιάτσικας στο πλευρό των 11 που δικάζονται με τον τρομονόμο στην Λάρισα
Από την "Ελευθερία" της Λάρισας, 24 Νοέμβρη 2010
Στο πλευρό των 11 νεαρών που δικάζονται, στις 9 Δεκεμβρίου, από Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας, για τα επεισόδια που έγιναν στην πόλη το Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, τάχθηκαν οι γνωστοί καλλιτέχνες Φίλ. Πλιάτσικας και Διονύσης Τσακνής. Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Λάρισα, για τη συναυλία στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ, οι δυο τραγουδοποιοί με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μίλησαν με σκληρά λόγια για το γεγονός ότι οι 11 νεαροί αντιμετωπίζουν κατηγορίες που περιλαμβάνονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Ο κ. Τσακνής, επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το «κοινό περί δικαίου ...αίσθημα», υπογραμμίζοντας ότι «τα παιδιά θα αθωωθούν από τη λαϊκή κινητοποίηση και συμπαράσταση».
«Διαβάζω παντού την έκπληξη των ανθρώπων για τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου. Προσωπικά δεν εξεπλάγην από το κατηγορητήριο γιατί το περίμενα. Ανέμενα αυτή τηνεξέλιξη. Δεν είναι ανεξάρτητο από τις κεντρικές πολιτικές επιδιώξεις του συστήματος να καταστείλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις με όποιο τρόπο μπορούν. Το κατηγορητήριο δεν στρέφεται μόνο εναντίον των παιδιών, στρέφεται εναντίον μια ολόκληρης κοινωνίας και στόχος είναι να καταστείλουν, πριν καν ξεκινήσουν οι λαϊκοί αγώνες. Ο εισαγγελέας που συνέταξε αυτό το κατηγορητήριο είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, επίσης σε διατεταγμένη υπηρεσία βρίσκεται και η κυβέρνηση, που θέλει να ελέγξει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, απέναντι στο επαίσχυντο Μνημόνιο, που υπέγραψε με τους ξένους, παραχωρώντας την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας στο διεθνές κεφάλαιο».
Και συνέχισε ο κ. Τσακνής:
"Ευτυχώς που οι πιτσιρικάδες αντιστάθηκαν, ευτυχώς που οι πιτσιρικάδες αισθάνθηκαν περήφανοι και ευτυχώς που ξεμπρόστιασαν τους γονείς τους. Στους δρόμους απέναντι στα ΜΑΤ, τις δυνάμεις καταστολής έπρεπε να βρίσκονται οι γονείς των παιδιών αυτών και όχι τα παιδιά μόνα τους. Αυτούς φοβούνται, όπως και το εργατικό κίνημα γι’ αυτό και εξαπολύουν τέτοια επίθεση εναντίον τους, χωρίς καμία αισχύνη, χωρίς καμία αιδώ, χωρίς αναστολή. Τα παιδιά αυτά, πρέπει να τα αθωώσει η λαϊκή κινητοποίηση. Η συμπαράσταση των ανθρώπων που είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει για να ξεπλύνει την ντροπή του εφησυχασμού. Εάν οι δικαστές δεν λάβουν υπόψη τους,
αυτό το κλίμα συμπαράστασης που υπάρχει, τότε καλύτερα να κόβουν διοικητικά πρόστιμα ή να ακολουθήσουν τη λογική των αγορανομικών διατάξεων".
Και συνέχισε ο γνωστός τραγουδοποιός: "Αυτό που μάθαμε στα Πανεπιστήμια είναι ότι δικαιοσύνη ανεξάρτητη απ’ αυτό που λέμε περί κοινού δικαίου αίσθημα, δεν υφίσταται. Ας τους δικάσουν λοιπόν. Θα είμαστε απέναντί τους"!
 Φίλιππος Πλιάτσικας, τόνισε ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, προέκυψε ύστερα από τη δολοφονία ενός 16χρονου, που ήταν θύμα μιας έκφρασης αλαζονείας και
σκληρότητας που έχει ούτως ή άλλως, η εξουσία. «Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση, να μπούμε στη συζήτηση και θα ήταν ηλίθιο να το κάνουμε, για το εάν ένα παιδί πήρε
μια πέτρα και έσπασε τη βιτρίνα μιας τράπεζας. Κατά τη γνώμη μου ήταν και απολύτως δικαιολογημένο να το κάνει, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν. Αυτό το παιδί, τα 11 αυτά παιδιά, που έκαναν κάτι φυσιολογικό αντιδρώντας έτσι σε κάτι τόσο αποτρόπαιο, κατέληξαν να σύρονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και κατηγορούνται ως μέλη μιας συντεταγμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, που είχε αρχή και τέλος».
"Τα παιδιά αυτά θέλανε να αντιδράσουν εκείνες τις ημέρες, έτσι κατά μια έννοια θα έπρεπε να τα επιβραβεύσουμε που έκαναν κάτι τέτοιο, ακόμα και αν προκαλέσαν και κάποιες υλικές ζημιές πάνω στην οργή και στην αγανάκτηση. Αισθάνομαι ότι ο Έλληνας ακόμα καταλαβαίνει και είμαι σίγουρος ότι όσοι έχουν μάθει ή πρόκειται να μάθουν θα συμφωνήσουν μαζί μας. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους. Αυτό που ονομάζουμε εξουσία και σύστημα, δεν φοβάται μόνο τους γονείς των παιδιών αλλά πολύ περισσότερο τους νέους ανθρώπους».
Σχετική ανακοίνωση για το θέμα και κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία που διοργανώνεται το Σάββατο στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου, 1 μ.μ.), εξέδωσε χθες η Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΝ.

Πηγή: Αριστερό Βήμα

1 σχόλιο:

 1. Ο ρόλος του δικαστικού συστήματος ως δεκανίκι της εκάστοτε εξουσίας είναι γνωστός. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια το βρώμικο ρόλο της και στη χώρα μας: Γρήγορα αντανακλαστικά και σκληρή στάση απέναντι σε απεργούς, καταληψίες και γενικά σε οποιονδήποτε αντιδρά στην αδικία και την αυθαιρεσία των δυνατών.
  Αργή αντίδραση, προστασία και συγκάλυψη των δυνατών (πολιτικοί, κεφαλαιούχοι, εκκλησία) και των εντεταλμένων τους (αστυνομία, φασιστικό παρακράτος).
  Η μόνη άμυνά μας είναι η κινητοποίηση, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα της δίκης Κορκονέα-Σαραλιώτη, της πρώτης καταδίκης αυθαιρεσίας αστυνομικών οργάνων στα 37 χρόνια μεταπολιτευτικής 'δημοκρατίας'!!! (να δούμε πότε θα μπει κι ο πρώτος πολιτικός μέσα, για εφοπλιστές-μεγαλοεργολάβους δεν το συζητώ καν).
  Καλή λευτεριά στα παιδιά, λοιπόν!!!

  ΥΣ:Ελπίζω ο Δεκέμβρης του 2008 να έχτισε κάποιες περήφανες κι αξιοπρεπείς συνειδήσεις στα εφηβικά μυαλά αυτής της γενιάς, γιατί αν περιμένουμε απ' τους μπαμπάδες τους και τις μαμάδες τους, καήκαμε......

  ΑπάντησηΔιαγραφή