Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ποδηλατικό ορεινό μονοπάτι Αμφίκλειας-Παρνασσού

Για να ξεφύγουμε λίγο από τις εκλογές θα παρουσιάσουμε ένα άλλο θέμα.
Εδώ και κάποιους μήνες μια παρέα από δραστήριους νέους της Αμφίκλειας που ασχολούνται εκτός των άλλων και με την ποδηλασία και συγκεκριμένα με το downhill, αποφάσισε να καθαρίσει ένα παλιό μονοπάτι που υπήρχε πάνω από την Αμφίκλεια στον Παρνασσό και συγκεκριμένα στη θέση Μπογδάν.
Και ασχολήθηκε με το εγχείρημα με πολύ ζήλο και φυσικά με πολύ και επίπονη προσωπική εργασία, (επειδή το είδα όλο το μονοπάτι, τα παιδιά έχουν κάνει πολύ δουλειά και μπράβο τους).
Είχαν απευθυνθεί κάποια στιγμή και στον Δήμο Αμφίκλειας για βοήθεια, αλλά δεν βρέθηκαν τα ...
κατάλληλα κονδύλια για να γίνει το έργο και κάπου κόλλησε το θέμα. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν την δουλειά μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι έχει μήκος 2,4 χιλιόμετρα (μετρημένο με GPS), και το μεγαλύτερο μέρος του είναι σχετικά βατό, αλλά έχει βέβαια και πολύ δύσκολα κομμάτια γεμάτα με βράχους, πέτρες και δύσκολη ροή γενικά. Το μονοπάτι πάει παράλληλα με ένα ρυάκι που σε κάποιο σημείο του γίνεται αρκετά βαθύ και το χειμώνα λογικά θα έχει πού νερό, αφού ακόμη και τώρα είχε τρεχούμενο νερό.
Φυσικά όλη η διαδρομή είναι φανταστική, αφού περνάει μέσα από πυκνό ελατοδάσος στην αρχή και πευκοδάσος στο τέλος.
Για όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο άθλημα (downhill) είναι πολύ διαδεδομένο τον τελευταίο καιρό και ένα αντίστοιχο μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πιο πάνω στον Παρνασσό (κοντά στα καρκαβέλια) και καταλήγει στο Πολύδροσο, είναι πολύ δημοφιλές στους λάτρεις τους είδους και συγκεντρώνει πλήθος από ποδηλάτες κάθε Σαββατοκύριακο.
Φυσικά το μονοπάτι είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και για πεζοπορία και αξίζει τον κόπο σε κάποιον να το περπατήσει. Και πρόταση μας είναι όποιος το περπατήσει να το κάνει προς την ανηφόρα και όχι προς την κατηφόρα, καθώς έτσι το βλέπεις καλύτερα.
Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στο μονοπάτι μέσα από τις φωτογραφίες που πήραμε.
Από αυτό το σημείο ξεκινάει το μονοπάτι, ακριβώς δίπλα από το τσιμεντένιο υπόστεγο που παρκάρουν το εκχιονιστικό μηχάνημα τον χειμώνα στην θέση Μπογδάν (για όσους ξέρουν τη τοποθεσία)
Το μονοπάτι περνάει κάτω από το πεσμένο από κεραυνό πεύκο

Νεροφαγώματα
Ροή σε πυκνό δάσος
 
Εδώ βλέπετε ένα δύσκολο σημείο όπου περνάει το ρυάκι κάθετα στο μονοπάτι και κατασκευάζεται γέφυρα για να περνάνε τα ποδήλατα στην απέναντι όχθη. (Εξαιρετικά δύσκολη κατασκευή)


Φανταστική διαδρομή μέσα από πυκνό δάσος


Εδώ φτιάχτηκε ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο αλματάκι

Πιο βατό πλέον στο τέλος του το μονοπάτι

Και εδώ είναι το τέλος του μονοπατιού που βγαίνει πάλι στον δρόμο Αμφίκλειας-ΧΚ Παρνασσού λίγο πάνω από τις κατασκηνώσεις των προσκόπων.
Από ότι μας είπαν τα παιδιά μπορεί να συνεχίσει και άλλο το μονοπάτι προς τον Αι Γιάννη και από εκεί στην χαράδρα Βαρσάμω, ώστε να τερματίζει στην Αμφίκλεια. Αλλά αυτό είναι ένα μελλοντικό σχέδιο.
Για να δείτε καλύτερα τις φωτογραφίες κλικάρετε πάνω τους για να μεγεθυνθούν.
Πάντως πιστέψτε με αν δεν το δεις από κοντά δεν καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποδώσει το μεγαλείο της φύσης αν δεν το δει κάποιος από κοντά.
Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει και βιντεάκι που θα τραβηχτεί από κάμερα στο κράνος από ποδηλάτη που θα κατεβαίνει το μονοπάτι, ώστε να φανεί καλύτερα όλη η διαδρομή.
Και φυσικά όταν θα τελειώσει το καθάρισμα του μονοπατιού και γίνει άμεσα προσβάσιμο από όλους θα μπορεί ο καθένας να το διαβεί είτε με το ποδήλατο είτε με τα πόδια που είναι εξίσου εντυπωσιακό.
Πολύ καλή προσπάθεια. Και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εναλλακτικού τουρισμού, που θα πρέπει ίσως να τους κοιτάξει πιο σοβαρά και ο νέος Δήμος.
http://amfiklia.yooblog.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου