Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

7 Νοεμβρίου: Μια Πρόβλεψη (Κράτα τη μπορεί να σου χρειαστεί...)

     Ως γνωστόν η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται. Κι εγώ λοιπόν δε θα σου πω δεδομένα κι αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Βεβαίως και για τη νομιμότητα του πράγματος αλλά και για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι δεν σε επηρέασα. Θα σου πω όμως τι διαφαίνεται για τούτες τις εκλογές.
     Ως "εργαλείο" πρόβλεψης χρησιμοποιούμε ένα μαθηματικό μοντέλο -πρωτότυπο θα έλεγα - το οποίο λαμβάνει υπόψη του μια ποικιλία από παραμέτρους του εκλογικού σώματος, τις σημαντικότερες από τις οποίες μπορούμε να αναφέρουμε:...
  • το βαθμό "ωριμότητάς" του
  • το βαθμό "κινητικότητάς" του, μεταξύ κομμάτων, πολιτικών επιλογών ή προσώπων.
  • ιστορικά δημοσκοπικά δεδομένα προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών
  • κοινωνικά στατιστικά δεδομένα σε συσχετισμό με την πολιτική επιρροή που ασκούν επί μέρους κοινωνικές ομάδες
  • δεδομένα του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού χώρου στον οποίο εντάσσεται ή ακολουθεί η ελληνική κοινωνία (Βαλκάνια, Ευρωπαϊκές χώρες κλπ)
  • δεδομένα από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία
  • σημαντικά γεγονότα που "σημαδεύουν" την πρόσφατη συλλογική μνήμη
    Αν ποσοτικοποιήσουμε τις παραμέτρους που περιγράψαμε παραπάνω, καταλήγουμε σε μια σειρά προβλεπτικών συμπερασμάτων για τις μεθαυριανές εκλογές, μιας και το άρθρο γράφεται στις 5 Νοεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν. Το μοντέλο μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ψυχο-κοινωνικό" και η διαφορά του από τις κοινές δημοσκοπικές προβλέψεις είναι η δυνατότητά του να εκφεύγει από τη "στατική εικόνα" και να ενσωματώνει τη δυναμική του εκλογικού σώματος. Ιδού λοιπόν τα συμπεράσματα που προέκυψαν:

  • Το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί μια ξεκάθαρη εκλογική ήττα. Το μοντέλο μας έδειξε μια ήττα που θα χαρακτηριζόταν από "συντριπτική" έως "ιστορική". Η εικόνα που μας δίνει - τουλάχιστον θεωρητικά - το μαθηματικό μοντέλο είναι εικόνα εκλογικής κατάρρευσης των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.
  • Το εκλογικό σώμα στην παρούσα φάση μοιάζει με άμμο που ξεχύνεται και διασπείρεται σε μια επιφάνεια. Διάσπαρτη με επί μέρους μικρούς σχηματισμούς χωρίς να "συγκεντρώνεται" συστηματικά γύρω από μια ή δυο "κορυφές".
  • Η Νέα Δημοκρατία δεν διαφαίνεται να κερδίζει σε ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Αντίθετα το μοντέλο υποδεικνύει μια περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών της, απλά επειδή βρισκόταν ήδη στα χαμηλά της δεν ενισχύεται και σε αυτό το χώρο η εικόνα εκλογικής "κατάρρευσης" χωρίς να μπορεί όμως να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
  • Τα κόμματα της Αριστεράς παρουσιάζουν απότομη και εντυπωσιακή άνοδο με την έκπληξη να εντοπίζεται σε κόμματα που δεν είχαν καθόλου ή είχαν πολύ μικρή δημόσια παρουσία και εικόνα το τελευταίο διάστημα. Εκεί φαίνεται - πάντοτε από τις ενδείξεις του μαθηματικού μας μοντέλου - να κρύβεται και η μη αναμενόμενη εξέλιξη αυτών των εκλογών. 
  • Το ΛΑΟΣ διατηρεί τα εκλογικά του ποσοστά με μικρή απόκλιση πιο πιθανό προς τα κάτω.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παραπάνω προβλέψεις αφορούν σε πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων, μετά την αναγωγή των αποτελεσμάτων ως προς τους πολιτικούς σχηματισμούς της κεντρικής πολιτικής μας σκηνής.
http://tyxaios.blogspot.com/2010/11/7.html

2 σχόλια:

  1. Βεβαιως ο συντακτης της παραπανω αναρτησης ελαβε υπ οψιν του καποιες παραμετρους και χρησημοποιοντας ενα μαθηματικο μοντελο - εργαλειο κατελειξε στο συμπερασμα για μια ξεκαθαρη εκλογικη ηττα του ΠΑΣΟΚ.
    Βεβαιως ο παραπανω δεν ελαβε υπ οψιν την "βλακεια" του ελληνα ψηφοφορου η οποια θα ειναι καθοριστικος παραγοντας στην διαμορφωση του αποτελεσματος με μαλλον οχι ξεκαθαρη εκλογικη ηττα του ΠΑΣΟΚ.
    Εδω θα ημαστε για το ποιος εχει δικιο στις προβλεψεις του.
    Τοτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή