Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αξιοθέατα του Γαλαξιδίου

Το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο
Η ζωή και οι ναυτικές επιδόσεις των κατοίκων του τόπου για τεσσερισήμισι χιλιετίες αποτυπώνεται στο Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου, το αρχαιότερο της χώρας μας, που ανακαινίστηκε πολύ επιτυχημένα. Εχει την πλουσιότερη συλλογή πινάκων ελληνικών ιστιοφόρων, συλλογή οργάνων ναυσιπλοΐας, ημερολόγια καραβιών και το μοναδικό ιστορικό χειρόγραφο «Το Χρονικό του Γαλαξιδίου» που ανακάλυψε το 1864 στα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού του Σωτήρα ο Κ. Ν. Σάθας. Επίσης μία σημαντική αρχαιολογική συλλογή που δημιουργήθηκε το 1932 από ευρήματα του Γαλαξιδίου, προσφορές Γαλαξιδιωτών, από την ανασκαφή Ι. Θρεψιάδη του 1940 και άλλες ...ανασκαφές.

Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τα ακρόπρωρα- δηλαδή τις ξυλόγλυπτες φιγούρες που κοσμούσαν την πλώρη των καραβιών (ανοιχτό κάθε μέρα 10.00-

16.00 και τα Σαββατοκύριακα.

Τηλ. 22650 41795).

Το τέμπλο του Αγίου Νικολάου
Με ανάγλυφη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, το έργο του φημισμένου Μετσοβίτη Αναστάσιου Μόσχου στον ναό του Αγίου Νικολάου χωρίζεται σε 12 τμήματα- έξι δεξιά και έξι αριστερά της Ωραίας Πύλης -, ατόφια κομμάτια ξύλου. Η τοπική παράδοση αναφέρεται λίγο μυθοπλαστικά στον τεχνίτη του τέμπλου, ο οποίος το φιλοτέχνησε στο Γαλαξίδι, το 1848: «... Ωρες, μέρες, μήνες, χρόνια ολάκερα πελεκούσε το καρυδόξυλο για το τέμπλο από το πρωί ώς το βράδυ, φκιάνοντας σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Τις τελευταίες μέρες που έφτιαχνε μικροσυμπληρώματα, κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό του και άρχισε να μην κατεβαίνει ούτε στο μαγαζί. Οι πιο πολλοί ανησύχησαν, μα νόμιζαν πως θα περάσει η κακοκεφιά του.

Κι όταν μια μέρα βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος στο πλακόστρωτο, κανένας δεν μπόρεσε να ξεδιαλύνει αν έπεσε με τη θέλησή του από τη σκαλωσιά ή γλίστρησε. Μερικοί υποψιάστηκαν και τον βοηθό του, πως εκείνος τάχα ζήλεψε την τέχνη του και τον έσπρωξε από τη σκαλωσιά- μα δεν έδωσαν καμία συνέχεια στις υποψίες αυτές. Αλλοι έλεγαν πως αφού ολοκλήρωσε το έργο του, έτσι καθώς το κοίταζε, απολησμονήθηκε, παραπάτησε και σωριάστηκε άξαφνα στο δάπεδο». Η ιστορία λέει ότι ο Αναστάσης Μόσχος μετά την κατασκευή του τέμπλου του Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου πήγε το 1857 στο Βουκουρέστι και το 1863 βρισκόταν στο Μέτσοβο όπου πέθανε πέντε χρόνια αργότερα. Ηταν περίπου 90 χρονών.

Η Αγία Παρασκευή
Το μικρό ηλιακό ρολόι στην εξωτερική πλευρά της κυρίας εισόδου της εκκλησίας σας ενημερώνει για την ώρα- δεν είναι όμως η μοναδική αστρονομική έκπληξη. Αν βρείτε την είσοδο ανοιχτή, μπείτε για να δείτε στο δάπεδο χαραγμένο τον ζωδιακό κύκλο- το ηλιακό ημερολόγιο και μια γραμμή με όλα τα σύμβολα που διασχίζει τον ναό και έχει μήκος περίπου δώδεκα μέτρων. Κάθε μεσημέρι στις 12 μια αχτίδα φωτός μπαίνει στην εκκλησία από μια στρογγυλή τρύπα της οροφής και πέφτει στην αντίστοιχη ημερολογιακή κουκίδα του κύκλου. Είναι όλα δημιουργήματα του καπετάν Ηλία Σούρτη, καραβοκύρη και μύστη της αστρονομίας.

Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό (του Αγγελή) και φιλοξενεί πλούσιο λαογραφικό υλικό από την περιοχή (ενδυμασίες, κεντήματα κ.ά.).

Παράλληλα οργανώνει εκδηλώσεις για τη διατήρηση και την προβολή της λαϊκής παράδοσης.

(Ανοιχτό 09:30-13:

30 καθημερινά εκτός Τρίτης στην οδό Ναυάρχου Αγγελή, Χηρόλακας, τηλ. 22650-

41910).http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=4594676

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου