Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Άρθρο αναγνώστη της σελίδας μας
ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Είναι σε όλη τη Φωκίδα γνωστοί οι αγώνες των πολιτών, ανδρών και γυναικών, για να παραμείνει Δήμος, η πόλη μας, η Ιτέα. Αιτία των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ιτέας οι φήμες που συνόδευαν την χάραξη επί χάρτου, του νέου διοικητικού συστήματος που επεξεργάζονταν τότε η κεντρική εξουσία Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις κορυφής που γίνονταν επί σχεδίων, έκοβαν και έραβαν τους Δήμους, με τρόπους αυθαίρετους και εξωπραγματικούς, ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Οι ανασφάλειες των πολιτών και οι αντιπαλότητες μεταξύ των υποψήφιων πόλεων για χαρτοκοπτική επί των Δήμων, έδιναν...
και έπαιρναν τρομάζοντας κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Στις τότε συνθήκες της σύγχυσης , και των ανεδαφικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας , ένα μεγάλο μέρος των δημοτών της Ιτέας ακολούθησε τις κινητοποιήσεις που αναπτυχθήκαν για την υποστήριξη του Δήμου μας. Βεβαίως όταν συμμετέχεις σε μαζικές κινητοποιήσεις ενδεχομένως να διακρίνεις ακόμα και λάθη ή αδυναμίες, που προκαλούν τριβές μεταξύ των πολιτών, εμπλέκονται προσωπικές επιδιώξεις με τους στόχους του αγώνα, θίγονται ή απαξιώνονται πρόσωπα ή συλλογικότητες, προκαλούνται άσκοπες αντιπαραθέσεις μεταξύ γειτονικών πόλεων.
Η επιβολή όμως τελικώς, ενός υπέρ-συγκεντρωτικού συστήματος περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, του περιβόητου πλέον Καλλικράτη, με αυξημένες αρμοδιότητες, απελπιστικά μειωμένες οικονομικές δυνατότητες, νέων διογκωμένων γραφειοκρατικών εκτρωμάτων Δήμων και Περιφερειών, θα πλήξει καίρια το υφιστάμενο τοπικό σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών, την καθαριότητα, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους δημότες-πολίτες άνδρες και γυναίκες, τις ανάγκες τους, τα καθημερινά προβλήματά τους, την ποιότητα ζωής τους, την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων, τα νήπια, τη νεολαία, τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι κοινωνικά ανάλγητες αποφάσεις αυτές, που συμπυκνώνονται στο όνομα Καλλικράτης, πάρθηκαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών, επιβλήθηκαν θεσμικά με περίσσεια αυταρχισμού και έλλειμμα δημοκρατίας και σήμερα, επιδιώκεται η πολιτική νομιμοποίησή τους, μέσα από τις επικείμενες εκλογές.
Το πρόβλημα επομένως που στο πρόσφατο παρελθόν μας χώρισε με βάση ψεύτικα διλλήματα Ιτέα ή Άμφισσα, σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας. Σήμερα, οι επιλογές που αποφασίστηκαν, τρομάζουν κυριολεκτικά τους σκεπτόμενους πολίτες. Απαιτούνται δυναμικοί και έμπειροι διαχειριστές των νέων Δήμων για να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Απαιτούνται μαζικές συσπειρώσεις πολιτών που θα επιβάλουν όρους κοινωνικής αλληλεγγύης, θα αγωνιστούν για να μην απορυθμιστεί ο τοπικός ιστός της κοινωνίας, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των ανερμάτιστων και κοινωνικά απαράδεκτων επιλογών της Κυβέρνησης του Μνημονίου και των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.
Στη νέα δύσκολη περίοδο που διανοίγεται μπροστά μας, ο καθένας οφείλει να κάνει τις επιλογές του, συνεκτιμώντας με σοβαρότητα, τους συσχετισμούς δυνάμεων, τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, τις ικανότητες όσων διεκδικούν την ψήφο μας, για να συσπειρωθούν όσον το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και να αντιμετωπιστούν με τον ποιο αποτελεσματικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τη χώρα μας και όχι μόνο αυτή.
22/10/10
Πολίτης της Ιτέας Ι.Κ.

5 σχόλια:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΝΤΕΧΝΑ ΤΟ ΔΙΠΟΛΟ ΙΤΕΑ-ΑΜΦΙΣΣΑ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ.Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΠΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ Π.Χ ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ,Η ΑΡΑΧΩΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΛΠ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΣ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ.ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΙΣΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΤΕΑΣ-ΑΜΦΙΣΣΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΟΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΙΚΕΣ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΞΗΛΩΣΟΥΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.ΕΓΩ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΥΣ ΄΄ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ``ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΙ'ΑΛΛΟΙ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΨΥΧΗ,ΔΥΝΑΜΗ,ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΛΑΜΟΓΙΑ,Η ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΚΟΠΗ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ...catcher in the rye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν ευθύνη αυτοί που ξεσηκώναν τους Ιτιώτες με τοπικιστικά συνθήματα, αλλά κι οι ίδιοι οι δημότες που συμμετείχαν στα γνωστά γελοία μπλόκα, τη στιγμή που τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα δεχόντουσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, είτε λόγω μνημονίου είτε λόγω Καλλικράτη.
    Και τώρα λουφάξαν όλοι και τρέχουν πίσω στο μαντρί μήπως κλείσει η πόρτα και μείνουν έξω και τους φάει ο λύκος.
    Πότε επιτέλους θα καταλάβουνε ότι ο λύκος είναι μέσα στο μαντρί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΛΟΙΑ ΜΠΛΟΚΑ......catcher in the rye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψηφίζουμε οτιδήποτε εκτός από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη νομίζει κανείς ότι θα μαντρωθεί ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας! Ας έρθουν αυτοί που έδωσαν το χρίσμα για το Δήμο να μας πείσουν και να τους δούμε ποιοι είναι! Να μας πουν ότι το χρίσμα δόθηκε αντικειμενικά, δόθηκε απλά μήπως και γίνει γαλάζιος ο Δήμος, αλλά και έτσι να είναι, δεν ήξεραν δεν ρώταγαν για το κλίμα που υπήρχε, αλλά και τα έργα και ήμερες του υποψήφιου και της παρέας του; Δεν ρώτησαν τι ξόδεψε και τι έκανε; Άντε τώρα κύριοι να μαζέψετε τους ψηφοφόρους σας και μάλιστα αυτούς που πριν ένα χρόνο περίπου έδωσαν μια ώθηση στο Σαμαρά ν’ αλλάξει το κόμμα που κατέρρεε, αλλά αντί αυτού έσκυψε πάλι το κεφάλι σε μικροπολιτικές και συμφέροντα!
    Ας βγει ο Φουσέκης και στα στραβοπατήματα θα φωνάζουμε το Σαμαρά και το επιτελείο για να βλέπουν τη κατάντια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή