Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Απεργίες στα Φορτηγά,και πραγματικές απεργίες στην Νότια Αφρική, ο ξεχασμένος από τα συνδικάτα τρόπος διεκδίκησης

Είμαστε στην μέση μιας δυνατής απεργία των Φορτηγατζήδων .
Σας δίνουμε δύο εικόνες, μία εικόνα που αφορά την περιοχή μας και την βρήκαμε στο Τρο-μα-κτικό και μία για την μεγάλη απεργία στην Νότια Αφρική

Να χαρώ εγώ ΑΠΕΡΓΟΥΣ...
Στην Αμφισσα τα φορτηγά απεργούν την ημέρα και το βράδυ πάνε για δουλειά στα μεταλεία. Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα. Το βράδυ εκει ...
που είναι το μπλόκο μένουν μονο τα ΙΧ και το πρωί αλλάζουν το παρκάρισμα με τα φορτηγά τους...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



Η απεργία που συγκλόνισε τη Νότια Αφρική


Του Πάνου Πέτρου


Μ ια απεργία διαρκείας συγκλόνισε τη Νότια Αφρική και έδειξε τη δύναμη που έχει το εργατικό κίνημα, θυμίζοντας στον υπόλοιπο κόσμο μορφές πάλης που έχουν «ξεχαστεί» από τα συνδικάτα στη Δύση.


Το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (COSATU) εξαπέλυσε απεργία διαρκείας στο δημόσιο τομέα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι (σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες) και η οποία κράτησε τρεις βδομάδες, προκαλώντας σεισμό στην κυβέρνηση του Ζούμα. Οι απεργοί αντιμετώπισαν την καταστολή της αστυνομίας, ενώ η κυβέρνηση έστειλε στρατιώτες για να παίξουν το ρόλο του απεργοσπάστη στα νοσοκομεία. Η πρώτη προσπάθεια των συνδικαλιστών ηγετών να βάλουν τέλος στην απεργία βρήκε τοίχο στις συνελεύσεις των εργαζομένων, που αποφάσισαν παντού συντριπτικά τη συνέχισή της. Τελικά η κυβέρνηση σύρθηκε να κάνει πρόταση στους απεργούς (νωρίτερα αρνούταν κάθε συνομιλία), την οποία τις επόμενες μέρες θα εξετάσουν τα συνδικάτα.


Πλέον η πρόταση αφορά ποσοστό αύξησης 7,5%, από 5% που έδινε η κυβέρνηση πριν από την απεργία, 800 ραντ μηνιαίο επίδομα στέγασης (από 500) και, το πιο σημαντικό, μονοετή συλλογική σύμβαση (η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει τριετή, «λόγω αστάθειας στην οικονομία»). Η υποχώρηση της κυβέρνησης δείχνει τη δύναμη της απεργιακής δράσης να πετυχαίνει νίκες, αλλά παραμένει πίσω από αυτά που διεκδίκησαν οι απεργοί και, κυρίως, πίσω από αυτά που θα μπορούσαν να πετύχουν. Την τελευταία στιγμή, με τον Ζούμα να σπεύδει να καταθέσει πρόταση στα συνδικάτα, η COSATU ανακάλεσε τη γενική απεργία που ετοίμαζε και η οποία, αν ξεκινούσε, θα άνοιγε εκπληκτικές δυνατότητες για το κίνημα. Παρόλο που η γενική απεργία δεν έγινε, ο ιδιωτικός τομέας μπήκε στο χορό των κινητοποιήσεων: Στις κατασκευές και στα ορυχεία έχουν ξεκινήσει πολυήμερες απεργίες για αυξήσεις. Παντού άλλωστε ακούγεται το «για το Μουντιάλ βρήκατε λεφτά».


Η απεργία των τριών εβδομάδων σταμάτησε, αλλά άλλαξε το σκηνικό. Κανείς δεν ξέρει αν η σημερινή διαμάχη θα λήξει με αποδοχή της πρότασης ή αν θα έχουμε νέες απεργίες (π.χ., το συνδικάτο των εκπαιδευτικών οργανώνει συνελεύσεις που μάλλον θα απορρίψουν την πρόταση). Επίσης, αν ισχύουν οι «διαρροές» στον Τύπο, στην COSATU συζητιέται σοβαρά το ενδεχόμενο της οργάνωσης της «μητέρας όλων των μαχών για τους μισθούς».


Ήταν η μεγαλύτερη εργατική έκρηξη στη χώρα από τις μέρες του γκρεμίσματος του απαρτχάιντ και προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς. Η «τριμερής συμμαχία» του κυβερνόντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) του Μαντέλα, του ΚΚ Ν. Αφρικής, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, και της συνομοσπονδίας COSΑTU, συμμάχου του ANC, δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Συνδικαλιστές δηλώνουν ότι η «λευκή επιταγή» στο ANC δεν είναι πια δεδομένη (αναλυτές πάνε πιο μακριά, μιλώντας για μελλοντική ρήξη με το ANC ή για διάσπαση στη συνομοσπονδία από τα αριστερά). Το ΚΚ, αν και υποστήριξε στα λόγια το «δίκιο των απεργών», εκτέθηκε πάρα πολύ σοβαρά στα μάτια των απεργών με την επιλογή του να μείνει στην κυβέρνηση και στο πλευρό του Ζούμα. Το «παγιωμένο» στη μετα-απαρτχάιντ εποχή πολιτικό τοπίο δείχνει να αλλάζει στη Ν. Αφρική, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι οι ηρωικοί αγώνες του 1994 που κατάργησαν το απαρτχάιντ δε δικαιώθηκαν.
http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2995&Itemid=42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου