Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μήνυμα απο τον Ευθύμη Παπαδημητρίου, απο τους ενεργούς «Πολιτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».

Αγαπητοί φίλοι, σοβαροί λόγοι υγείας με εμπόδισαν να συμμετάσχω στην αποψινή μας εκδήλωση. Λυπάμαι ιδιαίτερα γιαυτό.
Χαίρομαι πάντως που η Πρωτοβουλία Πολιτών Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου 2010, με σκοπό τη συζήτηση πάνω σε θέματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή μας και την Ελλάδα, που προωθούνται με το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Ήδη από την πρώτη συνάντηση στη Λιβαδειά είχε προταθεί η διοργάνωση ανοιχτών συναντήσεων σε διάφορες περιοχές για να συζητήσουμε τα τοπικά ...

προβλήματα, τα θέματα αιχμής, να διαμορφώσουμε προτάσεις για να είμαστε σε θέση να κάνουμε, όταν έρθει η ώρα, τεκμηριωμένη και δυναμική παρέμβαση, στην πορεία προς τις εκλογές του Νοέμβρη.
Ήδη στην πετυχημένη συνάντηση της Ιτέας έγινε μια σοβαρή και δημιουργική συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις για τις παραπέρα δράσεις μας. Πιστεύω ότι και η σημερινή εκδήλωση στην Αμφισσα θα έχει το ίδιο δημιουργικό και δημοκρατικό χαρακτήρα.
Για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να βρούμε τα κοινά σημεία δράσης/αντίδρασης χρειάζεται παράλληλα να καταλάβουμε τι αλλάζει στη ζωή μας με το νέο Νόμο για την αυτοδιοίκηση. -- Οι αποφάσεις της αυτοδιοίκησης διαπερνούν την καθημερινή ζωή των πολιτών και θάπρεπε να εξαρτώνται και απο την συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση τους.-- Η πεμπτουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η λαϊκή συμμετοχή και η άμεση δημοκρατία. Αυτα εγγυώνται την κοινωνική συνοχή και τον πραγματικό κοινωνικό έλεγχο.
Ο νέος νόμος έχει δεχτεί σκληρή κριτική απο πολλές πλευρές , ειδικούς επιστήμονες, την ΚΕΔΚΕ και τα πολιτικά κόμματα. Το νέο σύστημα χαρακτηρίστηκε ως συγκεντρωτικό και αρχηγοκεντρικό. Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος θα αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα. Οι δήμοι απο λαϊκός θεσμός, σχετικά άμεσης πρόσβασης, θα μετατραπούν σε μεγάλες απρόσιτες μονάδες, σε ένα απόμακρο, απρόσωπο, γραφειοκρατικό μηχανισμό που θα αποτρέπει τους πολιτες απο το να παρεμβαίνουν, να ενδιαφέρονται και να διεκδικούν..
Ειναι πολλά τα σημεία της κριτικής στον Καλλικράτη, όπως και άλλα πολλά θέματα που σχετίζονται με το αναπτυξιακό μοντέλλο, τον τρόπο επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε προστατευόμενες περιοχές...
Η περιοχή μας έχει μεγάλα, άλυτα απο χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου, για προστασία των ορινών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την αξιοποίηση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχήςμας.-- Ολα αυτά τα θέματα πιστεύω ότι πρέπει να τα καταγράψουμε , να τα συζητήσουμε , να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας , για το καλό του τόπου και των ερχόμενων γενεών, μακρυά απο κομματικές παρωπίδες και σκοπιμότητες. -- Το γενικό καλό και όχι το ατομικό συμφέρον θα πρέπει να είναι η πυξίδα μας.
Σας ευχαριστώ και σύντομα θα σας προσκαλέσουμε σε ανάλογη συνάντηση στη παραλιακή Φωκίδα.
Με τιμή Ευθύμης Παπαδημητρίου
Από dimosdelfon.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου