Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ξεκινούν τα Πύθεια στην Ιτέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το 10ο Πύθια Cup θα πραγματοποιηθεί για δέκατη χρονιά στην πόλη της Ιτέας, από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Ιουλίου (υπάρχει πρόβλημα με τις ημερομηνίες, μιας  και το κείμενο του δελτίου τύπου είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα των αγώνων, στο πρόγραμμα οι αγώνες είναι 2-4 Ιουλίου), με την συμμετοχή των Εθνικών ομάδων Νεανίδων Αυστραλίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας.
Το τουρνουά, που θεσμοθετήθηκε το 1999 από την ΚΟΕ, είναι ένας θεσμός καταξιωμένος διεθνώς και συμπεριλαμβάνεται στο καλεντάρι Υδατοσφαίρισης όλων των χωρών.
Φέτος θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις που θεσμοθετήθηκαν από τον Δήμο Ιτέας το ...
2009. Εκδηλώσεις που τιμούν αθλητές και παράγοντες που ταξίδεψαν από τις μακρινές πατρίδες τους για να συμμετάσχουν σ΄ αυτή την γιορτή της Υδατοσφαίρισης. Έτσι, την Πέμπτη 1 Ιουλίου στο λιμάνι της Ιτέας θα γίνει η επίσημη Τελετή Έναρξης των αγώνων, με παρέλαση και παρουσίαση των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτούς και επίδειξη Συγχρονισμένης Κολύμβησης από την Εθνική μας ομάδα.

Τα Πύθια
Τα «Πύθ(ε)ια» ήταν μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες γιορτές της αρχαίας Ελλάδας και δεύτερη μετά τους Ολυμπιακούς. Σύμφωνα με τον μυθολογία, η γιορτή θεσπίστηκε από τον Θεό του Φωτός της Αρμονίας και της Ομορφιάς Απόλλωνα όταν αυτός νίκησε τον δράκο Πύθωνα.
Η ιστορία τους αρχίζει το 586 π.Χ. όταν διοργανώθηκαν για πρώτη φορά.
Την διεύθυνση των εκδηλώσεων είχε η Αμφικτυονία (δώδεκα πόλεις που γειτόνευαν με το ιερό της Δήμητρας στις Θερμοπύλες) της Κεντρικής Ελλάδας.
Οι πρώτοι αγώνες ήταν μουσικοί, ενώ στα Ελληνιστικά χρόνια περιλήφθησαν το εγκώμιο και η παντομίμα.
Τον 4ο αιώνα π.Χ., πιθανότατα, εμφανίστηκαν οι διθυραμβικοί και οι δραματικοί αγώνες τραγικών και κωμικών ηθοποιών.
Γύρω στο 582 π.Χ., μετά τον Πρώτο Ιερό Πόλεμο, όταν οι Δελφοί απελευθερώθηκαν από τον έλεγχο της πόλης Κίρρας με τη βοήθεια των Αμφικτυόνων, οι τελευταίοι αναδιοργάνωσαν τους αγώνες. Τότε, προστέθηκαν στο πρόγραμμα γυμνικά (στάδιο, δίαυλος, δόλιχος, πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο, πένταθλο και αγώνας κηρύκων και σαλπιγκτών) και ιππικά αγωνίσματα, που διεξάγονταν στο Κρισσαίο Πεδίο..
Τα Πύθια τελούνταν κάθε οχτώ χρόνια μέχρι το 582 π.Χ., οπότε αποφασίστηκε να λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, το τρίτο έτος μετά τους Ολυμπιακούς, ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τον μήνα των ιερών μυστηρίων Μεταγειτνιών (Αττική) ή Θεοξένιο (Δελφοί).
Το έπαθλο ήταν ένα απλό ένα στεφάνι δάφνης ή κλαδιά από το ιερό δέντρο της ελιάς του Απόλλωνα που καλλιεργούνταν στην κοιλάδα των Τεμπών. Σε μερικές παραστάσεις βλέπουμε το βραβείο να είναι ένα μήλο και κλαδιά φοινικιάς. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής, όμως, ήταν ένα άγαλμα του νικητή. Ένα από τα δημοφιλέστερα είναι αυτό του Ηνιόχου που εκτίθεται στο Μουσείο των Δελφών.
Ο θεσμός των Πυθίων ήταν σεβαστός σε όλη την Ελλάδα, αφού από όλες τις πόλεις έφταναν αθλητές που εκπροσωπούσαν την πατρίδα τους, και θεατές που ήθελαν να θαυμάσουν τους αγώνες. Στα πλαίσια των διοργανώσεων αυτών γίνονταν και «Αγορά», δηλαδή εμπορική έκθεση.
Δικαίωμα συμμετοχής είχε κάθε Έλληνας που είχε γεννηθεί ελεύθερος, ενώ οι Βάρβαροι και αυτοί που είχαν πέσει σε σοβαρό αμάρτημα ή είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα αποκλείονταν από τους αγώνες.
Κατά την διάρκεια των εορτών επικρατούσε η Ιερή Δελφική ανακωχή, δηλαδή έπαυαν οι τυχόν πολεμικές διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων.
Το τέλος των Πυθίων ήρθε το 394 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος Α' τα απαγόρευσε.

Για περισσότερα από 1.500 χρόνια οι γιορτές των Πυθίων λάμπρυναν την αρχαία Ελλάδα. Το «Πύθια Cup» είναι αφιερωμένο σ’ αυτές.



Ο Δήμαρχος Ιτέας
Αριστείδης Ηλ. Παπαλάιος
Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Δήμος Ιτέας
σας προσκαλούν στην Τελετή Έναρξης &
στους αγώνες Υδατοσφαίρισης Νεανίδων, στα πλαίσια του
10ου Διεθνούς Τουρνουά «Πύθια Cup»,
που θα διεξαχθεί στις 2 – 4 Ιουλίου 2010-06-29 στο
Δημοτικό Κολυμβητήριο Ιτέας
Πρόγραμμα Αγώνων
10oυ Πύθια Cup 2010
Παρασκευή 2 Ιουλίου

 10:00 Σερβία – Ουγγαρία
 11:15 Ελλάδα – Γαλλία
 12:30 Αυστραλία –
 18:00 Σερβία –
 19:15 Γαλλία – Ουγγαρία
 20:30 Ελλάδα – Αυστραλία

Σάββατο 3 Ιουλίιου
 10:00 Γαλλία – Σερβία
 11:15 Αυστραλία – Ουγγαρία
 12:30 Ελλάδα
 18:00 Γαλλία –
 19:15 Αυστραλία – Σερβία
 20:30 Ελλάδα – Ουγγαρία

Κυριακή 4 Ιουλίου

 10:00 Γαλλία – Αυστραλία
 11:15 Ελλάδα – Σερβία
 Ουγγαρία –

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου