Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Τέλος οι τράτες από 1η Ιουνίου

Η απαγόρευση της χρήσης μηχανότρατων και βιτζότρατων στην αλιεία, θα ισχύσει απαρέγκλιτα από 1ης Ιουνίου, με βάση τις διατάξεις του κοινοτικού κανονισμού για την αλιεία στη Μεσόγειο, καθώς από ελληνικής πλευράς , δεν έχει υποβληθεί κανένα σχέδιο για οποιαδήποτε εξαίρεση των δύο αυτών αλιευτικών εργαλείων.
Αυτό υπογράμμισε η ... Επίτροπος Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη, στη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε στην Αθήνα, με εκπροσώπους αλιευτικών φορέων και οργανώσεων.

Μετά την πάροδο των χρονικών παρεκκλίσεων, που είχαν δοθεί στον κοινοτικό κανονισμό για τη μεσογειακή αλιεία, οι διατάξεις του θα εφαρμοστούν απολύτως από 1/6/2010, επισήμανε η κ. Δαμανάκη, καθώς η υπεραλίευση , έχει οδηγήσει τα περισσότερα είδη ψαριών κάτω από τα όρια επιβίωσης, ενώ η Κομισιόν έχει δεσμευτεί ενώπιον του Συμβουλίου υπουργών Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν υπάρχουν νομικά περιθώρια ελιγμών, πρόσθεσε.

«Οι αντιδράσεις, που μέχρι σήμερα επέτρεψαν τη δραστηριότητα των μηχανοτρατών, έχουν να κάνουν με άσκηση μικροπολιτικής, που σκοπεύει να εξυπηρετήσει κάποιους Έλληνες ψαράδες», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, Δημήτρης Κοτσόργιος, προσθέτοντας πως πρόκειται πραγματικά για ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, και μια πρακτική σε πλήρη αντίθεση , με την πολιτική που σχετίζεται με τη διασφάλιση των φυσικών οικοσυστημάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος»...»

«Τα σκάφη του ελληνικού αλιευτικού στόλου, διευκρινίζει ο κ. Κοτσόργιος, είναι περίπου 17.000, και από αυτά , οι μηχανότρατες είναι 330. Αυτές θα πρέπει να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους σε δίχτυα, παραγάδια κ.λπ., με τα οποία ήδη δουλεύουν. Δεν θα υπάρχει με λίγα λόγια θέμα ανεργίας ούτε και θα πλήττεται η αγορά από την έλλειψη αλιευμάτων, αφού τα αλιεύματα των μηχανοτρατών έχουν πρόβλημα διάθεσης στην αγορά και συχνά πετιούνται στις ιχθυόσκαλες.

Με το κοινοτικό πρόγραμμα Pesca το 2001 αποσύρθηκαν 200 μηχανότρατες, οι υπόλοιπες όμως συνεχίζουν και δρουν ανενόχλητες. Σκεφτείτε ότι ακόμη και η Τουρκία τις έχει καταργήσει το 2001 για να προστατέψει το θαλάσσιο περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Κοτσόργιος.
Από lepanto-rtv.gr

1 σχόλιο:

  1. ας κοπουνε η τρατες ?????????αλλα με τα δανεια που χρωσταμε τη θα γινει???????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή