Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα για την 1η Μαίου

Με τα νέα μέτρα που επιτάσσει η Ευρώπη για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα να αναμένονται να ανακοινωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι Έλληνες εργαζόμενοι βγήκαν μαζικά σήμερα στους δρόμους για να γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά παράλληλα και για να στείλουν το μήνυμα των αντιδράσεων που τα μέτρα αναμένεται να φέρουν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και ενδυναμώνονται την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει πανελλήνια 24ωρη απεργία.

Το χρονικό των πορειών στην Αθήνα


Τέσσερεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις δύο βασικές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από την Πλατεία Κλαυθμώνος, ΣΥΡΙΖΑ και αριστερές οργανώσεις... έδωσαν ραντεβού έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Πορείες πραγματοποιήθηκαν με κατεύθυνση τη Βουλή. Παράλληλα, στην πλατεία Συντάγματος, τα μέλη του ΠΑΜΕ, έκαναν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Σε ομιλία που απυήθυνε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο Σύνταγμα, είπε πως «όσα δις και να δώσειη Ευρώπη στην Ελλάδα, το καφάλαιο θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται και να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων». «Τις κόκκινες γραμμές θα τις βάλουν οι εργαζόμενοι. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που καταλήστεψαν τον ελληνικό λαό», δήλωσε κατά τη συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό μουσείο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η Πρωτομαγιά του 2010, βρίσκει τον τόπο μας στην πιο αποφασιστική στιγμή από τη Μεταπολίτευση, σημείωσε σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. «Η διάσωση της οικονομίας, είναι σήμερα η απόλυτη προτεραιότητα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε προοδευτικό πολίτη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Έχουμε όμως την ιστορική ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα αδιέξοδα του παρελθόντος, μια πατρίδα που δεν θα μας πληγώνει πια», ανέφερε επίσης.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος προσερχόμενος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δήλωσε οτι η συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαϊου, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά. Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μίλησαν επίσης στη συγκέντρωση κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

Μικρής έντασης και έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος των πορειών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Δεκα εννέα άτομα προσήχθησαν, από τους δέκα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ένταση ξέσπασε λίγο μετά τις 13:15 και στο Σύνταγμα, μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, όταν μικρή ομάδα νεαρών έριξε μικροαντικείμενα προς την μεριά των ΜΑΤ για να απαντήσουν οι άνδρες των ΜΑΤ με ρίψη χημικών. Η αστυνομία επιχείρησε να κάνει προσαγωγή κάποιων νεαρών που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της έντασης, πράγμα που τελικά δεν έγινε. Αργότερα, νεαροί πέταξαν μπογιά και μολότοφ προς τη μεριά της Βασιλίσσης Σοφίας που ήταν παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν προς την Πανεπιστημίου με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Η πορεία τότε έσπασε στα δύο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
, με το ένα μέρος των διαδηλωτών να απωθείται προς την Πανεπιστημίου και το άλλο προς τη Βασιλίσσης Σοφίας. Την ίδια ώρα η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, στην οποία ήταν επίσης παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ισχυρή ήταν και η αστυνομική παρουσία στο Σύνταγμα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αφού αποχώρησε το ΠΑΜΕ από την πλατεία Συντάγματος, κλούβες έκλεισαν το δρόμο προς τη Βασιλίσσης Σοφίας προκειμένου να μην κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία και άλλοι διαδηλωτές.

Στη συνέχεια, συμπλοκές μικρής εκτάσεως σημειώθηκαν στα Προπύλαια, με διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με δακρυγόνα. Επίσης, ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε βαν της ΕΡΤ που ήταν σταθμευμένο στην πλατεία Κοραή.

Στα Προπύλαια πεζός βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος περικυκλώθηκε από διαδηλωτές και δέχτηκε τα γιουχαρίσματα των διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο και φυγαδεύτηκε στη στοά Πεσμματζογλού. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ "απεγκλώβισαν" τον κ. Κακλαμάνη από τη στοά.

Λίγο μετά τις 13:30 ένταση επικράτησε και στην Ομόνοια στο ύψος των Χαφτείων, όταν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν μπλοκ αναρχικών και προσπάθησαν αν κάνουν προσαγωγές. Πληροφορίες που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για μια προσαγωγή στο σημείο.

Λίγο πριν τις 15:00 δακρυγόνα έριξαν οι άνδρες των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η αστυνομία προσπάθησε να διώξει τον συγκεντρωμένο στην πλατεία κόσμο και τότε ο κόσμος που βρισκόταν στις παρακείμενες καφετέριες άρχισε να αποδοκιμάζει τους άνδρες των ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ απώθησαν τον κόσμο με τις ασπίδες τους και τα γκλομπ και μετά από συνεχείς αποδοκιμασίες αποχώρησαν.

Μικρή ένταση επικρατεί μετά τις 15:00 γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου νεαροί πετούν αντικείμενα στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε 2 ATM.

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στον Πειραιά
Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου