Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Τα τελευταία σενάρια για Καλλικράτη

23 δήμοι στη Στερεά, με φωνές της Αράχωβας
Οπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στη Στερεά Ελλάδα, όπου οι 93 δήμοι θα γίνουν 23, βασικό κριτήριο υπήρξε η αναλογικότητα. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά νομοί θα βρεθούν με περισσότερους δήμους και αυτό φυσικά προκύπτει δια...γυμνού οφθαλμού στη σύγκριση του νέου χάρτη της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Βασικό κριτήριο ωστόσο για το σχεδιασμό του νέου χάρτη στη συγκεκριμένη περιφέρεια υπήρξε η ορεινή μορφολογία κάποιων νομών, ιδιαίτερα της Ευρυτανίας (οι 11 δήμοι γίνονται 2) και της Φωκίδας (από 14 οι δήμοι γίνονται 3).

Στους δύο αυτούς νομούς κριτήριο είναι τουλάχιστον οι έδρες των δήμων να έχουν εύκολη ... πρόσβαση. Ιδιαίτερες εντάσεις για τη γενική φιλοσοφία των νέων συνενώσεων δεν καταγράφονται, παρά μόνο για το πού τελικά θα ορισθούν οι έδρες των δήμων και ποια θα είναι η νέα ονομασία τους.

Στη Βοιωτία η εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής είναι αν η Θήβα θα αποτελέσει τον τέταρτο υπερδήμο ή αν τελικά μαζί με τις Πλαταιές θα γίνουν ο 5ος αυτόνομος δήμος του νομού. Αντιδράσεις υπάρχουν από την πλευρά της Αράχωβας, που χάνει την αυτονομία της.

Στην Εύβοια, τέλος, μεγάλο ρόλο έπαιξε η μορφολογία του νησιού, αφού ως γνωστόν, η διαδρομή από τη βόρεια στη νότια πλευρά μπορεί να διαρκέσει ώρες ολόκληρες.
Από Έθνος

2 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία 2 Δήμους το Έθνος 3 Δήμους η Απογευματινή 5 Δήμους.
    Δήμος 1: Γραβιάς και Παρνασσού.
    Δήμος 2: Άμφισσας και Δελφών.
    Δήμος 3: Βαρδουσίων, Καλλιέων και Λιδορικίου.
    Δήμος 4: Ευπαλίου και Τολοφώνος.
    Δήμος 5: Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ιτέας.
    Διαλέξτε και πάρετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή