Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας στην Ναύπακτο και την Ποτιδάνεια

Το 25% από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από τα φυτά. Τα περισσότερα από τα φάρμακα φυτικής προέλευσης τα ανακαλύψαμε ερευνώντας την παραδοσιακή χρήση τους στις τοπικές κοινωνίες.
Στο χώρο μας υπάρχουν περίπου 7.000 είδη φυτών. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας Ε.Ε.Ε., καταγράφει, μελετά, αναπτύσει και διαδίδει τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης των φυτών.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη καταγραφής των παραδοσιακών γνώσεων και πρακτικών που ... αναφέρονται σε θεραπευτικές μεθόδους. Η Εθνοφαρμακολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την παρατήρηση, προσδιορισμό, περιγραφή και πειραματική έρευνα των συστατικών και των δράσεων των φαρμάκων φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης ,που χρησιμοποιήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Κυρίως όμως η εθνοφαρμακολογία ασχολείται με την μελέτη των βιοδραστικών φυτών ,που βρίσκουμε στα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα των αυτοχθόνων κοινωνιών.

Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας είναι επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1995 και έχει μέλη της Φαρμακοποιούς, Γιατρούς και Γεωπόνους. Σκοπούς της έχει την καταγραφή, μελέτη, διάδοση και ανάπτυξη των παραδοσιακών θεραπειών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί αυτοί η εταιρεία οργανώνει επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και σεμινάρια, αναπτύσσει δικά της ερευνητικά προγράμματα η συμμετέχει σε άλλα ήδη σε εξέλιξη, συμμετέχει σε διεθνείς εταιρείες με ανάλογο σκοπό και εκδίδει έντυπα σε περιοδικό η μη χρόνο.


"Τουρισμός" στην Ποτιδάνεια
To χωριό μας θα επισκεφτούν, την Κυριακή 18 Απριλίου, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας (Ε.Ε.Ε.) για να κάνουν τον οικολογικό τους περίπατο στα μονοπάτια του χωριού μας, όπως αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Αμέσως μετά θα φάνε στην ταβέρνα του χωριού μας. Ο Σύλλογος του χωριού μας σε συνεργασία με τον Δήμο θα τους βοηθήσει στην επίσκεψή τους αυτή.
Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας (Ε.Ε.Ε.) είναι μια επιστημονική εταιρεία που έχει ως σκοπό της την συστηματική καταγραφή, μελέτη, διάσωση, και αξιοποίηση των παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων. Η εταιρεία απαρτίζεται από Φαρμακοποιούς & γιατρούς με εμπειρία στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο.

Στα πλαίσια της πραγματοποίησης του σκοπού της, η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα επιστημονικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πάντοτε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την αρωγή των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία όχι μόνο συμβάλει στην επιστημονική μελέτη, προστασία, ανάδειξη και προβολή του φυσικού πλούτου κάθε περιοχής, αλλά και στην οικονομική του αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας.

Κατά το διήμερο 17-18 Απριλίου, η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας θα διοργανώσει επιστημονική διημερίδα στη Ναύπακτο με θέμα: Εθνοφαρμακολογία του πόνου»

Το θέμα θα προσεγγίσουν από ιστορικής, λαογραφικής, φαρμακολογικής & θεραπευτικής απόψεως διακεκριμένοι επιστήμονες.

Ομιλητές θα είναι οι:
Γεράσιμος Ρηγάτος – Διευθυντής Νοσοκομείου Αγίου Σάββα Αθηνών,

Βασίλης Ρούσσης – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ζωή Παπαδοπούλου-Νταιφώτη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Παν. Αθηνών

Γιάννης Συλιγνάκης- Εξειδικευμένος Φαρμακοποιός.
Από potidaneia.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου