Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Κέρδισε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης στο Συμβούλιο της επικράτειας για τον Βλαχοθανάση ο ΕΟΣ Άμφισσας

Σταμάτησαν οι εργασίες της εταιρείας S&Β στη θέση Βλαχοθανάση μετά το κέρδισμα της αίτηση αναστολής εκτέλεσης στο Συμβούλιο της επικράτειας για τον Βλαχοθανάση που είχε καταθέσει ο ΕΟΣ Άμφισσας.
Για την υπόθεση αυτή της καινούργιας επιφανειακής εξόρυξης που απασχόλησε το Λιδορίκι έχουμε γράψει επανειλημμένα στην σελίδα μας. Η αντίδραση των κατοίκων ξεκίνησε στην αρχή απο μερικούς κτηνοτρόφους που κατάλαβαν τι πάει να γίνει και στην συνέχεια δημιουργήθηκε επιτροπή κατοίκων που πίεσε τον Δήμο και κατέθεσε και ... αυτός αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η αίτηση του Δήμου απερρίφθη αμέσως λόγω του ότι ήταν εκπρόθεσμη, ενώ είχε σχολιαστεί το γεγονός οτι συνέταξε την αίτηση αυτή ο πρώην υπουργός Μπούγας που είχε υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση για την επιφανειακή εξόρυξη.
Μία μεγάλη ανάσα παίρνει λοιπόν το κίνημα των κατοίκων που προσπαθούν να προστατέψουν τον τόπο τους απο τις επιφανειακές εξορύξεις, μιας και η εκδίκαση καθορίστηκε για την άνοιξη του 2011 και η μέχρι τώρα ζημιά που έχει υποστεί ο χώρος είναι μικρή μιας και αποτελεί λιβάδι με αραιή βλάστηση δένδρων (φωτογραφία) που όμως έχουν αποψιλωθεί .

Από ότι διαβάζουμε όμως o Νομάρχης Φωκίδας έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο όπως ο ίδιος τόνισε, τόσο στην τηλεόραση του LΕΡΑΝΤΟ, όσο και στην στην "Ώρα της Φωκίδας" (μετά από παράκληση του Ορειβατικού Συλλόγου!!!???) προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για να αποσυρθεί η προσφυγή ακυρώσεως.
Έτσι όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Ώρα της Φωκίδας" "η εταιρεία προτίθεται να αναλάβει δεσμεύσεις, αλλά και να προχωρήσει στην κατασκευή κάποιων έργων ως αντιστάθμισμα, ενώ τόνισε ότι αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες στην θέση Βλαχοθανάση, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις." τα έργα αναφέρει η εφημερίδα ότι θα είναι αξίας 2,5-3 εκατομμυρίων ευρώ αλλά όπως είπε ο Νομάρχης δεν μπορούν να εγγυηθούν νομικά αλλά μόνο με την δημόσια προφορική δέσμευση της εταιρείας.!!!

16 σχόλια:

  1. Αυτή θα ειναι και η μεγαλυτερη προδοσια του ΕΟΣ Αμφισσας. Υποτιθεται οτι υπάρχει προσφυγή για να σωθεί το βουνό.

    Αν αποσύρουν την προσφυγή έναντι ανταλλαγματων να τους γινει μύνηση για άσκοπη εμπλοκη της δικαιοσυνης με ανταλλαγμα πρσωπικα ωφελη.

    Ως ποτε αυτη η εταιρεια θα απειλει και θα καταδυναστευει τον κοσμο? γιατι οτι και να λεμε, μια ξεφτιλα ειναι και οι απειλες και οι μεθοδοι της.

    Αν ο ΕΟΣ υπαναχωρήσει θα πρεπει ολοι οι Λιδωρικιωτες να παρουν την κατασταση στα χερια τους και να ξεφτυλισουν τους δοσιλογους ορειβατες.

    Λιγο περιφανεια δεν βλαπτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται σκληρά λόγια για τον ΕΟΣ που χρόνια τώρα ασχολείται με την προστασία των βουνών της περιοχής.
    Αυτά όμως που διαβάζουμε είναι παράξενα και κάπου δεν κολλάνε μεταξύ τους.
    Θα περιμένουμε το τέλος της διαπραγμάτευσης για να τοποθετηθούμε γι αυτό το θέμα.
    Δεν ξέρουμε ποιοι θέλουν τον συμβιβασμό και τι πράγματι γίνεται, ελπίζουμε όμως να μην υπάρξει μια τέτοια απαξιωτική ήττα για τον σύλλογο και για τους ανθρώπους που αγωνίζονται στον Νομό.
    Η εξαγορά δεν μπορεί να είναι η στόχευση όσων αγωνίζονται για καλύτερο περιβάλλον.
    Όσο για τα εκατομμύρια που εμφανίζονται ουρά στις προσφορές αν πραγματικά υπήρχαν θα εγγραφόταν στα κέρδη της εταιρείας και δεν θα μοιραζόταν στον Νομό. Αν υπάρχει αυτή η οικονομική δυνατότητα και αυτό το κέρδος, τότε θα πρέπει να μην ζητούν 25000 ευρώ για κάθε αποκατάσταση, αλλά 2,5 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα αποκατάστασης των παλιών μεταλλείων της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι απολυσεις δεν θα γινουν για τον Βλαχοθαναση αλλα γιατι το μεταλλειο δεν εχει αλλο βωξιτη να δωσει.

    Αλλωστε ο Βλαχοθανασης ειναι μικρο κοιτασμα (500.000 τονοι) και θα δουλευτει απο εργολαβο (Παπαιωαννου). Απαιτουνται 8-10 άτομα για πληρη εκμεταλλευση.

    Επισης φημολογειται πως η εταιρεια εχει ελθει σε πολυ δυσκολη θεση μετα την αγωγη που εχει φαει απο τον τελευταιο εργολαβο και πως η διευθυνση της στην Φωκιδα αλλαζει λιαν προσεχως

    Φιλικα

    Ο Μεταλλωρυχος της Δωριδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Welcome back iteanet!!Αυτος ο τοπος χρειαζετε τετοιες φωνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι σκληρα λογια ρε ιτεανετ .

    γιατι δεν εχει ακουστει ποτε τιποτα για την δελφοι-διστομο?

    μια ζωη για την ρουφιανοεταιρεια θα μιλαμε?

    διωχτε τους και το μεταλλειο να το παρουν οι εργαζομενοι.

    οσο για τον ΕΟΣ. ως τωρα σας λεμε μπραβο. Αν ξεπουληθειτε να σηκωθειτε να φυγετε απο την αμφισσα μαζι με τον σανουδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με 'η χωρίς τον Βλαχοθανάση το μεταλλείο θα υποφέρει για τρία χρόνια μέχρι να βρεθούν νέα κοιτάσματα (εαν βρεθούν).

    Σε όλα τα προβλήματα της εταιρείας προστίθεται και η αγωγή που έχουν καταθεσει οι Γάλλοι και που στην περιπτωση που δικαιωθεί θα κινδυνευσει και η Μήλος.

    Ο Σανούδος απ'οτι λέγεται τρέχει και δεν φτάνει (μέχρι και στη γαλλική πρεσβεια έχει πάει) για να σωσει την κατασταση χωρις αποτελεσμα.

    Γενικα το ξαχαρβάλωμα ειναι μνημειωδες και το καλυτερο ισως θα ηταν να αποχωρησει η εταιρεια και το μεταλλείο να το αναλαβουν οι εργαζομενοι ωστε να σωθούν αν μη τι αλλο καποιες δουλειες.

    Οσο για την σταση του ΕΟΣ διχως σχολια. Αν ξεπουληθούν θα ξεφτυλιστουν σε ολη την Αμφισα χωρις λογο γιατι ετσι κι αλλιως την εταιρεια δεν την βλεπουμε να μενει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι παρακαλώ να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοί στα σχόλια σας ώστε να μπορούμε να τα δημοσιεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Ιτεανετ,

    Προσωπικα δεν μπορω να καταλαβω πως μια προσφυγη στο ΣΤΕ ενος συλλόγου γινεται αντικειμενο συναλλαγης. Υπαρχει θεσμικο ζητημα.

    Τετοια πραγματα δεν τα κανουνε ουτε οι πιο διεφθαρμενοι μεγαλοεργολαβοι, αυτους που καποτε καποιοι αποκαλουσαν νταβατζηδες.

    Επισης γιατι τοσο κακο για το τιποτα? αμα θελει τον βλαχοθαναση ας μπει υπογεια. Τεχνικα στεκει ασχετα αν η εταιρεια προφασιζεται κωλλυματα που ειναι επιεικως ευτραπελα.

    Φιλικα

    Ο Μεταλλωρυχος της Δωριδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπω πολύ μίσος και το μίσος τυφλωνει! Όπως όλα τα πράγματα έτσι και η διαχείριση πόρων δεν είναι "άσπρο - μαύρο"!Αν θέλει κανείς να είναι,τουλάχιστον,αντικειμενικός, σχετικά με τα αποτελέσματα διαχείρισης του "βωξίτη"΄, πρέπει να πάει πίσω και να δει όλες τις παραμέτρους για τα τελευταία 50 χρόνια! Η φωκίδα, αν και δεν υπήρξε πλουτοπαραγωγική περιοχή με την έννοια της ύπαρξης πολυποίκιλης γεωργικής παραγωγής ή βιομηχανικής, είχε εν τούτοις διαχρονικά πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας κατά τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια! Και αυτό, οφειλόταν στην ύπαρξη του βωξίτη κάτω απο τα εδάφη της!Εξήνταντα χρόνια μετά τον πόλεμο, εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι στο βωξίτη και ακόμα και σήμερα υπάρχουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ με αξιοπρεπείς συντάξεις χάρις στην απασχόλησή τους στις μεταλλευτικές εταιρίες!Εκτίμησή μου είναι ότι όσοι έχουν "σηκώσει" το θέμα ενεργούν περισσότερο με την καρδιά και λιγότερο με το μυαλό!Οι καιροί,οικονομικά, είναι δύσκολοι και επιβάλουν σε κάθε περίπτωση διάλογο και συναίνεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια απλη απαντηση στον Σαλωνιτη:

    Στην περιπτωση που η εκμεταλλευση των μεταλλειων ηταν ορθολογιστικη και κατα κυριο λογο υπογεια ο κοσμος που θα εργαζοταν θα ηταν πολυ περισσοτερος, ο σεβασμος στο τοπιο θα υπηρχε, απλα τα κερδη της εταιρειας θα ηταν λιγοτερα (οχι και παρα πολυ).

    Ομως η εταιρεια επελεξε τον ευκολο δρομο των επιφανειακων εξορυξεων και αναρχα ξεκοιιλιασε τα βουνα μας.

    Εμεις δεν λεμε οχι στις εξορυξεις, λεμε οχι στις ληστρικες εξορυξεις.

    Λεμε επισης οχι στις μεθοδους που χρησιμοποιει η εταιρεια με εκβιασμους, δωροδοκιες κλπ.

    Αν η εταιρεια ηθελε θα ηταν προτυπο, οπως ειναι η ΔΔ, παρουσιαζει ομως συνεχως μια καταχρηση δεσποζουσας θεσης η οποια και πρεπει να στηλιτευθει.

    Γιατι καπου πρεπει να υπαρχει και αξιοπρεπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαλωνιτη οπως τα λες ειναι

    Διάλογο και συνέναιση όχι ληστεια και εκβιασμούς απο την εταιρεια.

    Η περιπτωση αυτης της εταιρειας και ο τροπος διαχειρησης των προβληματων που η ιδια κατα βαση προκαλεσε παραπεμπουν σε αλλες φεουδαρχικες εποχες (Ζερμιναλ, Σερπιερηδων, κλπ).

    Και αναρωτιεται κανεις γιατι ενω θα μπορουσαν να ειναι πραγματικα αρχοντες διαλεξαν αυτον τον δρομο της διαπλοκης και της ρουφιανιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξαναδιάβασα το σχόλιό μου και διαπίστωσα ότι αναφέρομαι σε εταιρίες!Και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ,δραστηριοποιούνται πάνω από μία εταιρίες στο Νομό!Εσείς γιατί έχετε ως σημείο αναφοράς μόνο μία;Οι άλλες δεν κάνουν ζημιά στο περιβάλλον!Οι εξορύξεις,για παράδειγμα που φαίνονται απέναντι από την Αράχωβα και προσβάλλουν κατάφορα σε ευθεία γραμμή το Δελφικό Τοπίο δεν ενοχλούν οπτικά και άρα αισθητικά;Δεν άκουσα ούτε είδα ποτέ κανέναν να διαμαρτύρεται γι αυτές!Οι εξορύξεις που γίνονται πάνω από την περιοχή της Άμφισσας (Κάμηνος-Αγγελοσπηλιά) δεν ενοχλούν;Ας είναι, ρητορικά είναι τα ερωτήματα!
    Τεχνικός δεν είμαι αλλά από τα λίγα που γνωρίζω σχετικά με την εξόρυξη του βωξίτη σας λέω ότι το 97% των κοιτασμάτων που παίρνονται επιφανειακά σε παγκόσμιο επίπεδο, τεχνικά είναι αδύνατον να παρθούν υπόγεια!Υπάρχουν,πέρα από τους οικονομικούς και λόγοι ασφάλειας που το απαγορεύουν!
    Μέσα στο πλαίσιο της συναίνεσης που έγραψα πιο πάνω συμπεριλαμβάνεται και η μη εκτόξευση φράσεων οι οποίες πυροδοτούν τη συζήτηση και την αποπροσανατολίζουν!Γιατί όταν κάποιος μιλάει για εκβιασμούς, δωροδοκίες και ληστείες, οφείλει να φέρνει και καμιά απόδειξη που να τεκμηριώνει αυτά που λέει!Εκτός άν ζητούμενο είναι η δημιουργία έντασης ,εντυπώσεων και κλίματος το οποίο δεν ευνοεί την εύρεση λύσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχως η εταιρεια κατα την προσφιλη της τακτικη προσπαθει να διασπασει τον ΕΟΣ Αμφισας ταζοντας δεξια και αριστερα πραγματα που δεν μπορει να πραγματοποιησει.

    Επισης προσπαθει να ριξει το φταιξιμο στον ΕΟΣ για τις προαποφασισμενες απολυσεις. Εμεις που ξερουμε ποια ειναι η αληθεια σας την παρουσιαζουμε.

    Ολος ο Ομιλος εχει τα χαλια του (2 εκ. μονο τα κερδη σε ολο τον κοσμο - πως ταζουμε 3 εκ για τον βλαχοθαναση?) με τον βωξιτη να ειναι πραγματικη γαγγραινα μπαινοντας περι τα 8 εκ. μεσα ετησιως. Το μεταλλειο οπως ειναι τωρα δουλευεται με 100 ατομα και υπαρχει τριπλασιος αριθμος εργαζομενων.

    Κοιτασματα δεν υπαρχουν, μηχανηματα δεν υπαρχουν και λεφτα για μηχανηματα δεν υπαρχουν επισης. Παραξενο κι ομως αληθινο. Τελευταια μας ελπιδα τα μηχανηματα των Γαλλων, τα ειδαμε ομως να αποχωρουν με πομπη την περασμενη εβδομαδα.

    Η εταιρεια ψαχνει να πουλησει τον κλαδο του βωξιτη ελευθερο απο βαρη για να πιασει καλη τιμη γι αυτο και οι απολυσεις.

    Ετσι ειναιδυστυχως τα πραγματα, κι ας αφησουνε ησυχο τον ΕΟΣ

    Φιλικα
    Ο Μεταλλωρυχος της Δωριδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητε Σαλωνιτη,

    Φυσικα και στοχευεται καθε επιβαρυνση περιβαλλοντος απο μεταλλευτικες δραστηριοτητες. Ομως αλλο πραγμα τα λιγα μπαζα στις πλατειες των υπογειων που κι αυτα πρεπει να μαζευτουν κι αλλο το ξεκοιλιασμα και η ληστρικη επιφανειακη εκμεταλλευση.

    Σε θεματα εταιρειων υπαρχουν στην Φωκιδα δυο (+ την ΕΛΜΙΝ ανευ σχολιων)και οι δυο ιδιοκτησιας μεγαλοεπιχειρηματιων (των γνωστων).

    Η ΔΔ έχει απο καιρο σταματησει τις επιφανειακες εξορυξεις και γενικοτερα εχει επιδειξει καλο προσωπο στη Φωκιδα. Αντιθετα η ΣκαιΒ εμενει σε επιφανειες και η διαπλοκη βρισκεται σε εξοπραγματικα επιπεδα.

    Σε οτι αφορα το τεχνικο μερος δεν μας αφορα τι γινεται στη Σιερα Λεονε η στηνΑυστραλια στο μεσο της ερημου. Μαθε επισης πως το υπερκειμενο μπορει να αντιμετωπισθει με μικροτερες αποληψεις και πυκνοτερη ηλωση.

    Αυτα τα λιγα και παντα στη διαθεση σου για εποικοδομητικο διαλογο.

    Φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όποιοι χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς δυσκολεύουν την συζήτηση.
    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας διευκολύνετε και να μην μας φέρνετε στην δύσκολη θέση να αναρωτιόμαστε αν θα δημοσιεύσουμε κάποια σχόλια ή όχι.
    Ο ΕΟΣ της Άμφισσας δεν πρέπει να είναι στόχος επιθέσεων γιατί δεν νομίζουμε οτι προσχεδιάζει κινήσεις με στόχο την εξαργύρωση. Οι πιέσεις που δέχεται πιθανόν να είναι μεγάλες και θα πρέπει να στηριχθεί.
    Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό μιας και η εταιρεία δεν έχει κάνει προγραμματισμό να έχει αδειοδοτημένες εξορύξεις με αποτέλεσμα τα σενάρια αλλαγής ιδιοκτησίας να έρχονται ξανά στην επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητε Ιτεανετ,

    κανεις δεν λεει πως ο ΕΟΣ χρηματιζεται. Υφισταται πιεσεις για τον Βλαχοθαναση και αυτο το ξερει ολη η Αμφισσα.

    Πως ομως να στηριχθει ο ΕΟΣ οταν η εταιρεια εχει στρεψει καποιους απο τους εργαζομενους της εναντιον των ορειβατων? Ακουσαμε μαλιστα πως καποιος προπηλακισε εναν ορειβατη θεωρωντας τον υπευθυνο για την ενδεχομενη απωλεια της εργασιας του (προς επιβεβαιωση δεν ειναι εξακριβωμενο)

    Ο τοπος ειναι μικρος και αυτο η εταιρεια το εκμεταλλευεται. Το ουσιαστικο προβλημα ειναι πως τα χαρτια δεν ειναι επανω στο τραπεζι με το παιχνιδι να ακολουθει υπογειες διαδρομες κατα την προσφιλη και παγια τακτικη της εταιρειας.

    Η οποια ειναι και η μονη υπευθυνη για το ξεχαρβαλωμα και τις απολυσεις.

    Οσο για τον ΕΟΣ παιδια σιγουρα δεν εχετε δολο, κανατε που κανατε τη μιση διαδρομη, δεν μενει παρα να ανεβειτε στην κορυφη και ειναι κριμα να εγκαταλειψετε τον αγωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή