Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου οι νέοι συνήγοροι

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβαν νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την παραίτηση των Αλ. Κατσαντώνη και Χρ. Μυλωνόπουλου. Το αίτημα των νέων συνηγόρων για αναβολή της δίκης προκάλεσε ένταση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι η αναβολή της δίκης σημαίνει νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση δικαστηρίου.

Οι νέοι συνήγοροι ζήτησαν να αναβληθεί η δίκη για 1 εβδομάδα, με σκοπό να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί. Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην τοποθέτησή του επί του αιτήματος αναβολής, υποστήριξε ότι «το... κριτήριο της δίκαιης δίκης έχει παραβιαστεί, αφού η ηγεσία της δικαιοσύνης, δηλαδή η πολιτική, αποφάσισε για τον τόπο της διεξαγωγής της». Πρόσθεσε ότι από δημοσιεύματα στον Τύπο δημιουργείται σκεπτικισμός για την υπόθεση, συμπληρώνοντας πως «το τελευταίο που θα περίμενε ο πολίτης είναι να υπάρχει διάσταση μεταξύ κοινωνικού και δικαστικού κλίματος».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο Αλ. Κούγιας σημείωσε ότι «Κατά την άποψη του κ. συναδέλφου αν έξω από ένα δικαστήριο οι πολίτες φωνάζουν "σκοτώστε τον κατηγορούμενο" θα πρέπει να τον εκτελούμε ανεξαρτήτως του τί γίνεται εντός αιθούσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες όπως στον εμφύλιο. Και αν κάνουμε λάθος, ε, δεν πειράζει. Να τον τιμούμε μετά όπως τον Μπελογιάννη».

Ειδικότερα, ως προς τη διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα, ο κ. Κούγιας αναρωτήθηκε τι ενοχλεί την πολιτική αγωγή η Άμφισσα. «Μήπως γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα, να έχουμε 50.000 ανθρώπους έξω από το δικαστήριο από αυτούς που αυτοί επιδοτούν να καίνε γραφεία; Αν είναι ένοχος ο εντολέας μου να καταδικαστεί ισόβια. Αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη».

Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να σκεφθεί πως η πολιτική αγωγή επιθυμεί με το αίτημά της να αλλάξει σύνθεση το δικαστήριο επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να καταρρέει το κατηγορητήριο.

Απαντώντας στο παραπάνω, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στη συνείδηση κανενός παγιωμένη άποψη ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο. «Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τηλεοπτική δικονομία. Ο καθένας ό,τι είναι, αυτό δείχνει. Η δίκη αυτή δεν θα κριθεί στις εντυπώσεις».

Η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης από το δικαστήριο την εξέταση εκ νέου της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βέρτζιν Τσαλικιάν, τον ορισμό αναπληρωτών δικαστών και την επίσημη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου εν συμβουλίω, με προεδρεύοντα τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λιβαδιάς, απέρριψε τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στις 11 Μαρτίου η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου.

Η δήλωση της κ. Παπαβασιλείου υποβλήθηκε μετά την παραίτηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όταν απορρίφθηκε το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη στη μάρτυρα Αντα Τζιορμπατσιούδη. Η πρόεδρος εξέλαβε την παραίτηση των δύο δικηγόρων ως αμφισβήτηση του δικαστηρίου. Η νέα πολιτική αγωγή δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι ήδη έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας σε βάρος της μάρτυρος για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Μαρτίου.
Από ΜΠΕ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου