Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τα κουταλάκια και η γιαουρτόσουπα από το Κροκύλειο της Φωκίδας

Με τον ουρανό του Μεταξουργείου να έχει την μπόρα στα σκαριά, χωθήκαμε στο καινούργιο οινομαγειρείο της οδού Θερμοπυλών μεσημέρι Σαββάτου.
Το τσίπουρο-κέρασμα ήρθε αγκαζέ με παξιμάδι και διαφόρων ειδών ελιές και μας βρήκε να χαζεύουμε ασπρόμαυρες πολυκαιρισμένες φωτογραφίες. Αυτός ο μικρός και απλός χώρος που έφτιαξε ο Νίκος Φάρκωνας (ο οποίος είχε παλιότερα και το «Lucullus» στη Νάξο) έχει κάτι το καθησυχαστικό: αυτόματο ταίριασμα με κώδικες του άλλοτε. Λευκά κουρτινάκια στο τζάμι, παλιά κλειδιά, κουταλάκια παραταγμένα στις προθήκες –ένεκα του ονόματος–, ένας κατάλογος γεμάτος μαγειρέματα και να σου η εσωτερική λιακάδα.

Παρότι τα μεζεδοπωλεία και οι ταβέρνες κερδίζουν πιο εύκολα τις παρέες –τα πιάτα μοιράζονται πιο εύκολα–, τώρα τελευταία επιστρέφουν τα μαγειρευτά. Κι αν και γενικά οι σούπες δεν ... ευδοκιμούν στο αθηναϊκό έδαφος, εδώ μπορείτε άνετα να κάνετε… προθέρμανση για το Πάσχα, εφόσον φτιάχνουν ήδη μαγειρίτσα. Εμείς αυτήν τη φορά προτιμήσαμε τη γιαουρτόσουπα, με άγριο μάραθο και λίγο ρύζι (€ 5)· κι έτσι μάθαμε ότι η γιαγιά και η προγιαγιά του Νίκου ήταν από το Κροκύλειο, ένα χωριό στη Φωκίδα απ’ όπου προέρχεται και η συνταγή. Αρκετά καλή ήταν η πίτα με σπανάκι, πράσο και μάραθο (€ 5,50) και νόστιμη η σιφνέικη ρεβιθάδα (€ 5) με μπόλικο λάδι και κρασί, η οποία ήρθε στο πήλινο πασπαλισμένη με λίγο άνηθο. Η καπονάτα (€ 5,50), παρότι σιτσιλιάνικη «παρεμβολή», δένει μια χαρά με τα υπόλοιπα: η ιταλική εκδοχή του γλυκό­ξινου λαδερού μιξάρει λεπτο­κομμένη μελιτζάνα, πιπεριά, τραγανό σέλερι, κάππαρη, κουκουνάρι και σταφίδες. Το τσιγαριαστό κατσικάκι (€ 9), με τις τηγανητές πατάτες να κολυμπάνε σε νόστιμο αν και λίγο υδαρές ζουμάκι, λιτό και τρυφερό, παραπέμπει σε οικογενειακά κυριακάτικα μεσημέρια. Εννοείται ότι έπειτα από αυτό τιμήσαμε το παγωτό καϊμάκι με βύσσινο (€ 4,50) –επιδόρπιο με ελληνικό σημαιάκι–, που μοσχομύριζε μαστίχα και μαχλέπι. Όσο για το λογαριασμό, που έρχεται «στολισμένος» με κουταλάκια από σοκολάτα και καραμέλες, σε σπάτουλα, σε κάνει να χαμογελάσεις. Κι όχι μόνο για το περιτύλιγμα.

(+) Τα σπιτικής λογικής μαγειρέματα, τα ελληνικά έντεχνα και η Loreena McKennitt είναι καλός συνδυασμός!
(-) Το λάδι ενίοτε τους παραπέφτει. Κάποιες σάλτσες θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή στις ισσοροπίες τους.



Άντζελα Σταματιάδου
Απο athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου