Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η Ιτέα στο έλεος του Νοτιά

Δύσκολες μέρες μας επιφύλαξε ο Νοτιάς τις προηγούμενες μέρες. Μετά τις πλημμύρες των ρεμάτων, η θάλασσα έβγαλε με το κύμα της όλα τα τα σκουπίδια στην παραλία της Ιτέας το απόγευμα της Παρασκευής.
Το κακό ξεκίνησε από την Τετάρτη. Η γη δεν άντεξε άλλη βροχή με αποτέλεσμα να τρέξουν όλα τα ρυάκια και τα ποτάμια, ενώ παραλίγο να είχαμε πλημμυρίσει στην Ιτέα, αν δεν έριχναν τα νερά στα χωράφια για να σπάσει η ορμή τους και να μειωθεί η ποσότητα τους. Παρόλα αυτά τα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν φάνηκαν, είναι οι γέφυρες, ή άλλα στενά σημεία που δεν... άντεξαν τα νερά και που είναι γνωστά εδώ και χρόνια από παλιότερες πλημμύρες. Η διευθέτηση των χειμάρρων όμως δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εξακολουθούν να κινδυνεύουν από παρόμοια φαινόμενα.
Μαζί με τα νερά τα ρέματα κατέβασαν ξύλα κλαδιά και σκουπίδια που υπήρχαν στις κοίτες τους και γέμισαν την θάλασσα. Η θάλασσα είχε αλλάξει χρώμα και κρατούσε λόγω του κυματισμού τα σκουπίδια κοντά στην ακτή, μέχρι την Παρασκευή που ο κυματισμός έγινε έντονος και όλα πετάχτηκαν από το κύμα ξανά στην στεριά φτάνοντας τα ακόμα και μέχρι την άσφαλτο.
Δεκάδες πολίτες προσπαθούσαν μαζί με τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα του Δήμου να καθαρίσουν τον τόπο και να προστατέψουν την περιουσία τους. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το πρωί του Σαββάτου από όπου είναι και η φωτογραφία με το φορτηγό του Δήμου στο βάθος.
Η θάλασσα ανεβαίνει και βγαίνει έξω όλο και συχνότερα ή κάνουμε λάθος;
Χρειάζονται μέτρα γιατί από ότι φαίνεται ο καιρός θα προκαλεί τακτικότερα στο μέλλον ακραία φαινόμενα.

1 σχόλιο:

  1. τα χαλια της εχει η πολη .στο κεντρο μαζευτικε λιγο αλλα οτι ειναι εκτος περιμετρος κεντρου ως συνηθως δεν μετραει σαν Ιτεα .πρεπει να το βιωσουμε πολλες φορες οπως και αυτη την φορα.ποτε θα γινει κατι με αυτην την περιπτωση
    ηρθε ο φορτοτης να καθαρισει την παραλια και το αποτελεσμα να ανακατεψει αμμο χαλικι και τονους σκοπιδιων .αυτο ηταν το μαζεμα???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή