Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Χρυσάφι θα κοστίσει η δίκη της Άμφισσας στην ΕΛ.ΑΣ.

Πάνω από 750.000 ευρώ θα φτάσει το κόστος για την παραμονή εκατοντάδων αστυνομικών στη Φωκίδα, εάν η ακροαματική διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα

Θα ξεπεράσει τις 750.000 ευρώ το κόστος των μέτρων ασφαλείας για τη δίκη των ειδικών φρουρών στην Αμφισσα, αν η ακροαματική διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα όπως αναμένεται.

Σε περίπτωση που η δίκη δεν ολοκληρωθεί μέσα στο τρίμηνο, τότε... το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι θα παραταθεί ο χρόνος διαμονής μεγάλου αριθμού αστυνομικών στην πρωτεύουσα της Φωκίδας.
Είναι αυτονόητο ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν η δίκη διεξαγόταν στην πρωτεύουσα, και ειδικά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε γίνει η δίκη της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ.

Χρυσάφι κοστίζει η δίκη Κορκονέα στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο οικονομικό κόστος δεν μπορεί να συνυπολογιστεί το έλλειμμα ασφαλείας που προκύπτει από την απασχόληση μεγάλου αριθμού αστυνομικών από διάφορους νομούς και υπηρεσίες για την πολύκροτη δίκη. Το έλλειμμα αυτό είναι πολύ μεγάλο, με δεδομένο ότι τις μέρες που διεξάγεται η δίκη απασχολούνται 130 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της χώρας στα μέτρα ασφαλείας, ενώ, όταν έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ο αριθμός τους αυξάνεται σε 315.

Ως γνωστόν, η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν γίνεται καθημερινά.

Η ακροαματική διαδικασία κρατάει μία με δύο μέρες κάθε εβδομάδα και μετά διακόπτεται λόγω φόρτου εργασίας των δικαστηρίων της Αμφισσας που έχουν να εκδικάσουν και άλλες υποθέσεις. Η διακοπή της δίκης, όμως, δεν συνεπάγεται διακοπή των μέτρων ασφαλείας.

Φύλαξη
Από την έναρξη της δίκης και κάθε μέρα από τότε βρίσκεται στην Αμφισσα μόνιμη δύναμη 30 αστυνομικών που έχουν «στρατοπεδεύσει» στην πόλη, με σκοπό κυρίως τη φύλαξη του δικαστικού μεγάρου. Το εβδομαδιαίο κόστος της παραμονής τους (σίτιση, διανυκτερεύσεις κ.λπ.) ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Η δύναμη αυτή θα παραμείνει στην πόλη μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, είτε συνεχίζεται είτε δεν συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία.

Υπολογίζοντας έναν μέσο μισθό αστυνομικού με τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά τους ταμεία, η μόνιμη αστυνομική δύναμη που έχει εγκατασταθεί στην Αμφισσα στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 60.000 ευρώ το μήνα συν άλλα 60.000 ευρώ κόστος διαμονής. Σύνολο 120.000 ευρώ. Αυτά όμως είναι μέρος των μηνιαίων εξόδων.

Οταν ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία η αστυνομία τίθεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», που σημαίνει ότι άλλοι εκατό αστυνομικοί πηγαίνουν στην Αμφισσα για να πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, το κόστος διαμονής - διατροφής αυξάνεται κατακόρυφα, αφού μόνο 13.000 ευρώ κοστίζει η παραμονή των 100 αστυνομικών στην Αμφισσα το διήμερο που συνήθως κρατάει η δίκη. Σε περίπτωση που οι δύο μέρες διεξαγωγής της δίκης δεν είναι συνεχόμενες, τότε το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, σύμφωνα πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

Σαράντα χιλιάδες ευρώ το διήμερο στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο ο «κόκκινος συναγερμός». Σε «κόκκινο συναγερμό» τίθεται η αστυνομία όταν έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και πορείες στην πόλη της Αμφισσας, οπότε η δύναμη που απασχολείται στα μέτρα ασφαλείας αυξάνεται από 130 σε 315 αστυνομικούς. Στις 40.000 ευρώ δεν υπολογίζονται τα σταθερά ημερήσια έξοδα για την αστυνομική δύναμη που βρίσκεται μόνιμα στην πόλη μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Επίσης δεν υπολογίζονται τα εκτός έδρας, που αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό κονδύλι για όλους τους αστυνομικούς που απασχολούνται στα μέτρα.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα μηνιαία έξοδα των μέτρων ασφαλείας ξεπερνάνε κατά πολύ τις 250.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά το ημερομίσθιο των αστυνομικών που πηγαινοέρχονται στην Αμφισσα, σε περιπτώσεις «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού.

Με δεδομένο ότι η δίκη θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τις 750.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εκτός έδρας και τα ημερομίσθια των αστυνομικών που πηγαινοέρχονται στην Αμφισσα.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
Τεράστια επιβάρυνση για το κράτος

Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, συνήγορος της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, δήλωσε:

«Πέρα από τα εμπόδια που δημιουργούνται στην ομαλή εξέλιξη της δίκης ως δίκαιης δίκης, με τις δυσχέρειες της μετακίνησης των μαρτύρων στην Αμφισσα, την αύξηση των κινδύνων διατάραξης της τάξης και τα συναφή εμπόδια, τα οποία ελπίζω να μην καταστούν ανυπέρβλητα, επιβαρύνεται και το κράτος με την τεράστια επιβάρυνση των εξόδων τα οποία θα χρειαστούν. Δεν μπόρεσα ποτέ μέχρι σήμερα να καταλάβω τι υπηγόρευσε την απόφαση αυτή.

Με τον ρυθμό τον οποίον επέβαλε στη δίκη η αλόγιστη μεταφορά της, σε καιρό χειμώνα, στην Αμφισσα, υπολογίζω ότι η διάρκεια της δίκης θα μετρηθεί τελικά με μήνες».

Τρεις διαβαθμίσεις στα μέτρα ασφαλείας

Τρεις διαβαθμίσεις έχουν τα μέτρα ασφαλείας για την πολύκροτη δίκη των ειδικών φρουρών στην Αμφισσα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου

Κίτρινος συναγερμός
1 Σε συνθήκες «κίτρινου συναγερμού» από πλευράς μέτρων ασφαλείας βρίσκεται η πόλη της Αμφισσας όταν δεν διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία του μαθητή. Σε συνθήκες «κίτρινου συναγερμού» βρίσκονται μόνιμα στην πόλη 30 αστυνομικοί από υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα), που φυλάνε τα δικαστήρια της Αμφισσας και περιπολούν στην πόλη. Οι 30 αστυνομικοί που έχουν «στρατοπεδεύσει» στην Αμφισσα έχουν στη διάθεσή τους 10 αυτοκίνητα (περιπολικά, τζιπ κ.λπ.). Η διαμονή τους στοιχίζει 60.000 ευρώ μηνιαίως.

Πορτοκαλί συναγερμός
2 Συνθήκες «πορτοκαλί συναγερμού» επικρατούν όταν διεξάγεται η δίκη. Στην πόλη της Αμφισσας πηγαίνουν 100 αστυνομικοί επιπλέον (σύνολο 130), από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, με επιπλέον 24 περιπολικά, λεωφορεία και άλλα αστυνομικά αυτοκίνητα (σύνολο 34). Στα δικαστήρια τοποθετείται μαγνητική πύλη εισόδου, ενώ γίνεται χρήση δύο ανιχνευτών μετάλλων γι’ αυτούς που εισέρχονται στο κτίριο. Το κόστος διαμονής των 100 αστυνομικών στοιχίζει 7.500 ευρώ την ημέρα.

Κόκκινος συναγερμός
3 Συνθήκες «κόκκινου συναγερμού» επικρατούν στην πόλη της Αμφισσας όταν προγραμματίζονται συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη δίκη. Τις μέρες αυτές πηγαίνουν στην πόλη 285 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα, πέραν της σταθερής δύναμης των 30 αστυνομικών που βρίσκεται μόνιμα στην Αμφισσα (σύνολο 315). Τα οχήματα (κλούβες, περιπολικά κ.λπ.) αυξάνονται σε 55, ενώ πέραν της μαγνητικής πύλης εισόδου και των ανιχνευτών μετάλλων κάνει την εμφάνισή του στην πόλη της Αμφισσας και ένας αστυνομικός σκύλος. Το κόστος διαμονής της επιπλέον αστυνομικής δύναμης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ την ημέρα.

Τάκης Τερζής
Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου