Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Πλάκα με κάνεις;

«ΤΙ συμβαίνει εκεί έξω;». Νιώθω σαν να συνέρχομαι σιγά σιγά από κώμα. Αντιμετωπίζω τον αλαζονικό κόσμο των υγιών με την στωϊκή και βαθιά φιλοσοφημένη ματιά του ασθενούς. Μη δίνεις βάση σ' αυτά που γράφω· έχω ακόμη πυρετό.
ΓΙΑΤΙ έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Ελλάδα; Διότι την καταλήστεψαν! Ποιοι; Πλάκα με κάνεις! Συγκεκριμένοι πολιτικοί με τους δικούς τους επιχειρηματίες, παπάδες, μοναχούς, τραπεζίτες, γκόλντεν μπόις και πλήθος αρπαχτικών και αεριτζήδων. Οπως είναι άδεια τα κρατικά ταμεία κι ο πολύς ο κόσμος ζει στη φτώχεια, έτσι είναι και γεμάτα χρυσάφι κάποια θησαυροφυλάκια και υπάρχουν άνθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ κι όμως οι ίδιοι, τα παιδιά και τα τρισέγγονά τους θα ζούνε πάντα μες στη χλιδή.
ΕΙΝΑΙ άλλο να μην αντιδράς γιατί δεν βγαίνει τίποτα, δεν έχει νόημα, κι άλλο να παριστάνεις τον μαλάκα ότι τάχαμου δεν καταλαβαίνεις ποιοι είναι αυτοί και πώς οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι πολλά τα λεφτά (που αρπάξανε) Αρη!


ΑΝ δεν καταφέρνεις να αντιληφθείς με την πρώτη το κυρίαρχο πρόβλημα, τότε σίγουρα θα ... μπερδευτείς με τα δευτερεύοντα. Ο πλούτος που δημιουργήσαμε και εκείνος που θα παραγάγουμε τη νέα δεκαετία έχει ήδη από κάποιους προεισπραχθεί... Βρίσκεται σε θησαυροφυλάκια, σε φορολογικούς παραδείσους, είναι νεκρό ενταφιασμένο χρήμα που δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, ούτε καταναλώνεται.
ΕΙΝΑΙ μόνο οι 50-100 οικογένειες κι άλλοι τόσοι πολιτικοί που καταληστέψανε τον δημόσιο πλούτο και διαλύθηκε το κράτος; Οχι, βέβαια! Υπήρξε και μια κάποια λαϊκή συμμετοχή... Μεγαλογιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, δημοσιογράφοι, υδραυλικοί αμείβονταν με μαύρο χρήμα και δεν πλήρωναν φόρους, όπως οι μισθωτοί. Τα δημόσια, τα δημοτικά, όλα τα έργα τα υπερκοστολογούσαν, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν συμμορίες (εκβιαστών) που απαιτούσαν το μερίδιό τους. Αυτά συνέβησαν το παραγραμμένο παρελθόν... Τώρα που παραπέμφθηκε για κακούργημα ο Ζαγοριανός, θα πάνε όλα κατ' ευχήν...
ΜΠΟΡΕΙ να σωθεί η Ελλάδα απ' τη χρεοκοπία; Πλάκα με κάνεις; «Αν σ' όλα τα έργα δεν έβγαζαν 5-10% μίζα κι αυτά τα λεφτά επέστρεφαν στο κράτος απ' τη φορολογία, πολύ σύντομα θα ξαναγέμιζαν τα ταμεία... Πλάκα με κάνεις; Αυτά που τσεπώνουν οι εφοριακοί από τον έλεγχο των επιχειρήσεων είναι περισσότερα απ' όσα καταλογίζουν επισήμως σαν λογιστικές διαφορές για να εισπράξει το Δημόσιο... Πλάκα με κάνεις!
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ (προ)χθες στο Ζάππειο τα 80 μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος για να χτυπήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή. Αυτονόητα μέτρα μιας ευνομούμενης πολιτείας ας πούμε της Νότιας Δανίας. Δεν ξέρω αν αυτά επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα, τα χρέη, το ασφαλιστικό και να ανατάξουν την οικονομία.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ν' αλλάξει ριζικά και το μοντέλο ανάπτυξης, η λειτουργία της οικονομίας και του κράτους. Αν αυτό δεν γίνει, θα καταρρεύσουμε; Πλάκα με κάνεις! Καταρρέει ποτέ το κράτος; Απλώς δεν θα 'χει και δεν θα πληρώνει συντάξεις και μισθούς. Θα δίνει όταν έχει ό,τι μπορεί κι αν μπορεί. Εναντι...
ΘΑ χρεοκοπήσει η Ελλάδα;Πλάκα με κάνεις! Αν είναι να χρεοκοπήσει θα σταματήσει να πληρώνει για εξοπλισμούς. Ας μπούνε οι Τούρκοι μέσα... Δεν θα ξαναγοράσει όπλα! Αν είναι να χρεοκοπήσει, θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν είναι να χρεοκοπήσει, θα κατασχέσει τις εκατοντάδες χιλιάδες επαύλεις που 'χουν χτιστεί με μαύρο χρήμα και θα τις πουλήσει στους ξένους μισοτιμής. Πλάκα με κάνεις;
ΛΙΓΟ πριν χρεοκοπήσουμε, θα πουλήσουμε την Ακρόπολη! Πόσο πάει; Για άλλα εκατό χρόνια θα μας φτάσουνε να ζήσουμε. Πλάκα με κάνεις;



Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου